Hopp til innhold

Eli, Jarl og Raffen tilbake i Portveien 2

25 år etter det første sending fra «Portveien 2» var Eli Rygg og Jarl Goli tilbake i det lille røde huset.

Video nsps_upload_2010_3_19_9_23_33_7.jpg

Eli Rygg og Jarl Goli er tilbake i på gamle tomter. Portveien 2 står som den gjorde for 25 år siden.

Mange tenker med glede tilbake på Barne-TV fra 80-tallet der Eli og Jarl, senere Eli og Terje ønsket velkommen til «Portveien 2».

Mange av sangene har levd videre, og mange tenker med nostalgi på grønnsakshager, giraffen og de mange samtalene i og utenfor den lille røde hytta i kolonihagen på Sagene i Oslo.

Eli Rygg og Jarl Goli

Eli Rygg og Jarl Goli var programledere i 'Portveien'.

Foto: NRK

Lager gjerne mer «Portveien 2»

– Hvis NRK spør stiller jeg gjerne opp i en ny serie, sier Eli Rygg. Det var så utrolig morsomt å få være med på å lage «Portveien 2» at vi møter opp kl. 09 mandag morgen om vi får lov, sier Eli Rygg.

Eli tror formen og tempoet i «Portveien 2» passer like godt for barn i dag som på 1980-tallet.

– Vi skapte nok noe i Portveien som står sterk i barnetv-historien, og jeg tror at det kunne ha fungert like bra i dag, sier hun.

Husker du Raffen?

Raffen

Sjiraffen Raffen var barnas hemmelige venn.

Foto: Kristan Rostad

Det samme sier dukkemakeren som både laget og spilte sjiraffen i Portveien 2. Han blir også ivrig av gjensynet med det idylliske lille huset 25 år etter.

– Vi snakket jo om å gjøre en oppfølger, og hadde flere ideer vi lanserte. Men det ble aldri noe ut av det, dessverre, sier Åsmund Huser.

Hvis noen lurer på hvor Raffen har vært i alle disse årene, er det flere svar på dette. Huser sier han reiste hjem til Afrika en tur etter å ha vært TV-kjendis, men alle fall dukket han etter en liten telefonrunde fra NRK.no side opp igjen i «Portveien» til jubileet.

Sjokk å oppdage Portveien-juks

Solveig Husøy

Solveig Husøy

Foto: NRK

Solveig Husøy, journalist i Puls, var med som en av flere barneskuespillere i noen episoder av Portveien 2. Hun gikk i fjerde klasse og var med fordi hun spilte kontrabass.

– Det var stort å få møte Eli Rygg og Terje Strømdal. De var kanskje de største barnekjendisene på den tiden, og var veldig hyggelige mot oss barna, men jeg husker at det var rart å oppdage at de faktisk var vanlige voksne mennesker når de ikke var foran kamera - vi kjente dem jo mer fra rollene som «barnevenner» på skjermen, sier hun.

Det som gjorde størst inntrykk på 10-11-åringen den gangen var å få innsikt i hvor mye juks og fanteri det er i en TV-produksjon, og at stuen i Portveien ikke nødvendigvis den samme som i Portveien i virkeligheten.

– Sjokket kom da jeg oppdaget at scenene som foregikk innendørs ikke ble spilt inn i huset i Portveien, men i studio i NRK på Marienlyst. Det var en stor skuffelse, og ble det store samtaleemnet i skolegården etterpå, sier Husøy.

Et vendepunkt for BarneTV

Tove Lønn Arnesen

- Sangene var fantastiske, sier Tove Lønn Arnesen. Hun var prosjektleder for barnetv-suksessen og blir rørt når hun tenker tilbake på Portveien-tiden.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Tove Lønn Arnesen var prosjektleder for «Portveien 2» og har mange gode minner fra de tre årene med satsning barne-tv, som den gangen representerte et vendepunkt i måten å lage barne-tv på.

– Portveien 2 skulle by på mer aktivitet og humor enn Lekestue, som var mer preget av læring i en pedagogisk tone. Fra før kjente publikum på 1970-tallet og tidlig på 80-tallet «Lekestue», eller «Leikestove», som var bygget over lesten til BBC-programmet «Playschool». Portveien ble noe annet, forteller hun.

I løpet av de to sesongene i 1985 og 1987 ble det laget til sammen 118 programmer, og serien ble fulgt opp med Jul i Portveien og Sommerkino i Portveien. Med programlederne Eli Rygg, Jarl Goli og Terje Strømdal hadde Portveien stor gjennomslagskraft hos generasjonen barn som vokste opp på 1980-tallet i Norge.

Kulturstrøm

 • Skuespiller Per Jansen er død

  Skuespilleren Per Jansen er død, 80 år gammel. Han døde etter kort tids sykeleie.

  Per Jansen var ansatt ved Nationaltheatret fra 1985 og fram til han gikk av med pensjon i 2011.

  Ifølge familien døde han etter kort tids sykeleie, og han vil bli dypt savnet, skriver Nationaltheatret i en pressemelding.

  Per Jansen spilte i mange forskjellige roller, fra Peer i Peer Gynt i 1990, før det Vladimir imens vi venter på Godot i 1986, soloforestillingen Kontrabassen i 1988. Hans avskjedsforestilling var som Paul i Minus 2, en rolle han spilte med datteren Ine Jansen i 2011 og 2015.

  (NTB)

  Meyl6yrcp8E
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • «Døden på Oslo S» blir teater

  Nationaltheatret skal lage musikal av Ingvar Ambjørnsens ungdomsroman «Døden på Oslo S» frå 1988.

  Premiere blir våren neste år på det nedlagde kjøpesenteret på Økern, opplyser teateret i ei pressemelding. Aksel Hellstenius har skrive manus, medan Frank Hammersland har skrive musikken. Simen Formo Hay skal ha regien.

  Romanen blei også filmatisert i 1990 med Håvard Bakke og Tommy Karlsen i rollene som Pelle og Proffen.

  Det er foreløpig ikkje avgjort kven som skal spele rollene når romanen blir teater.