NRK Meny
Normal

230 vil tegne nytt Nasjonalmuseum

Det var tendenser til kaos da innleveringsfristen for konkurransen om utformingen av det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen utløp klokken 12 fredag.

- Her skal museet ligge
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Da fristen gikk ut viste første opptelling at man hadde fått inn rundt 230 bidrag.

Til sammenligning deltok 242 arkitektfirmaer i konkurransen om Operaen i Bjørvika, som ifølge Statsbygg er den arkitekt- konkurransen i Norge til dags dato med flest deltakere.

Stor interesse fra utlandet

- Eg synes det er imponerende, og fremfor alt morsomt, at en slik oppgave tydeligvis fenger arkitektkontorer fra absolutt hele verden, sier konkurransesekretær i Norske arkitekters landsforbund, Per Rygh.

Til tross for at den endelige opptellingen av antall innleverte bidrag først vil bli gjort på mandag neste uke, bekrefter han til NRK at de fleste bidragene kommer fra utlandet.

- Det er helt sikkert et klart flertall utenlandske deltakere i forhold til norske arkitektkontor.

Forslagene til nytt nasjonalmuseum i Oslo ble levert inn fredag

Rundt 230 bidrag kom inn før innleveringsfristen gikk ut fredag.

Foto: NRK

Problematisk forhistorie

Også to ganger tidligere har det vært utlyst en arkitektkonkurranse for et nytt nasjonalmuseum, den gangen med beliggenheten på Tullinløkka, rett bak Nasjonalgalleriet i Oslo sentrum. Denne gangen er det bestemt at museet som skal huse samlingene til Nasjonalgalleriet, Kunstindustrimuseet og samtidskunstmuseet, skal legges til Vestbanetomten.

På tomten er det tidligere blitt utlyst en arkitektkonkurranse for Deichmanske hovedbibliotek, som senere er blitt lagt til Bjørvika.

Flyttingen av nasjonalmuseet fra Nasjonalgalleriets lokaler har skapt furore i kunstmiljø. Over 11.000 underskrifter ble samlet inn og overlevert til kulturminister Trond Giske for å hindre flyttingen. Denne uken kom et utspill fra Høyre som ønsket å rive hele den gamle Vestbanehallen som ligger foran museumstomten.

- Puster lettet ut

- Ingen er tjent med at denne prosessen nok en gang skal bli skiftet om på, sier Pål Biørnstad i Lund + Slaatto Arkitekter som avleverte deres forslag før fristen gikk ut.

Han innrømmer at uroen rundt prosjektet bekymrer han.

- Det har kanskje ligget litt bak i hodet, men nå har vi bare tenkt på å bli ferdig, og puster lettet ut for denne gang.

Å delta i konkurransen er foholdsvis dyrt, og Biørnstad innrømmer at det koster.

- Kravet til innlevert materiale er overdrevet kostbart synes vi.

Per Rygh i NAL anslår at prisen på arbeidet som de forskjellige deltakerne til sammen vil ligge på rundt 100 millioner norske kroner.

Allerede i slutten av måneden vil alle bidragene bli vist i Oslo og på nett. Til høsten vil mellom fire og seks deltakere bli invitert til å videreutvikle sine bidrag, før en endelig vinner kåres i januar 2010.

Rundt 230 bidrag kom inn før fristen gikk ut 12. juni
Foto: NRK