NRK Meny
Normal

22. juli-senteret kan bli flyttet ut av Høyblokka

Statsbygg vil rive tilbygget til Høyblokka i regjeringskvartalet i Oslo, som i dag huser 22. juli-senteret. Overlevende etter 22. juli reagerer på flytteplanene.

22. juli-senteret ved foten av Høyblokka i regjeringskvartalet i Oslo

FORESLÅS REVET: Paviljongen på høyre side av Høyblokka foreslås revet i det nye reguleringsforslaget til Statsbygg. 22. juli-senteret, et informasjonssenter som forteller historien om terrorangrepet i 2011, ligger i bygget.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

I forslaget til reguleringsplan foreslår Statsbygg å rive paviljongen og erstatte det med et nytt bygg, ifølge Aftenposten.

Tor-Inge Kristoffersen, regjeringskvartalets representant i Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene, synes det er trist hvis paviljongen rives.

– Selve bygget er en del av utstillingen. Når folk går rundt der, og ser de ødelagte betongveggene og armeringsjern som stikker ut, så ser de at her har det skjedd noe voldsomt. Du klarer ikke å gjenskape den samme utstillingen et annet sted, sier Kristoffersen, som selv var på jobb i Regjeringskvartalet da terrorangrepet skjedde.

70.000 besøkende

I utgangspunktet skulle senteret bli stående i fem år, men med den mottakelsen det har fått håper Kristoffersen at det vil bestå der det er.

– Så langt har over 70.000 besøkt senteret. Det skulle stå i fem år, men med den mottagelsen det har fått, med opplæringssenter for skoleklasser, så håper jeg det vil bestå der det er nå, sier Kristoffersen.

Til Aftenposten viser han til at kafébygget på Utøya ble bevart ved å bygge et hus rundt.

Midlertidig plassering

Ifølge Knut Jørgensen, prosjektdirektør for regjeringskvartalet i Statsbygg, var senteret ment å være midlertidig plassert i Høyblokka.

– Vi har ingen føringer i vårt arbeid som går ut på at det skal etableres et permanent 22. juli-senter der. Så hva som er tenkt fremover rundt dette, er ikke vi de rette til å svare på, sier Jørgensen.

Kommunal- og regionaldepartementet ønsker ikke å kommentere saken før den har vært ute på høring.

Kulturstrøm

 • Den vanskelege skrivinga

  Han brukte éi veke på førsteutkastet. Så brukte han fem år på å skrive det om til ein roman. Høyr forfattar Jan Kristoffer Dale i Sommer i P2.

  - De kalte oss for «griser», «feite svin» og «fleskeberg». De kalte oss for mye mer. Nå spør folk meg om jeg kan fortelle. I Sommer i P2 forteller forfatter Jan Kristoffer Dale om opplevelsene i oppveksten som har formet ham, om forfattere som har inspirert ham - og om sin egen skriving.
 • Borats «Who is America» provoserer

  Sacha Baron Cohen – også kjent som Borat – er tilbake med satireshowet «Who is America». Flere republikanske politikere føler seg snytt etter å ha blitt intervjuet av komikeren i en fiktiv rolle, om hvorvidt barn skal ha rett til å bære våpen. En av dem er Joe Wilson, som sitter i Kongressen for staten South Carolina. Han må stå for å ha uttalt følgende: – En treårig kan ikke forsvare seg selv mot et angrep ved å kaste et Hello Kitty-penal mot angriperen. Grunnlovens fedre satte ingen aldersgrense på loven. Se saken på Danmark Radios nettsider.

  Who is America satireshowet til Sacha Baron Cohen
  Foto: HBO
 • Vokalisten forlét Kvelertak

  Erlend Hjelvik sluttar i Kvelertak. På Facebook-sida til bandet skriv vokalisten at måla og motivasjonen til bandet har bevega seg i ulike retningar. Fansen reagerer i hopetal i kommentarfeltet under posten. Kvelertak vil halde fram utan Hjelvik, og dei fire annonserte festivaldatoane til bandet i sommar blir gjennomført med gjestevokalistar, melder VG.

  Kvelertak på Slottsfjell 2013
  Foto: Kim Erlandsen / NRK P3