22. juli-senteret kan bli flyttet ut av Høyblokka

Statsbygg vil rive tilbygget til Høyblokka i regjeringskvartalet i Oslo, som i dag huser 22. juli-senteret. Overlevende etter 22. juli reagerer på flytteplanene.

22. juli-senteret ved foten av Høyblokka i regjeringskvartalet i Oslo

FORESLÅS REVET: Paviljongen på høyre side av Høyblokka foreslås revet i det nye reguleringsforslaget til Statsbygg. 22. juli-senteret, et informasjonssenter som forteller historien om terrorangrepet i 2011, ligger i bygget.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

I forslaget til reguleringsplan foreslår Statsbygg å rive paviljongen og erstatte det med et nytt bygg, ifølge Aftenposten.

Tor-Inge Kristoffersen, regjeringskvartalets representant i Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene, synes det er trist hvis paviljongen rives.

– Selve bygget er en del av utstillingen. Når folk går rundt der, og ser de ødelagte betongveggene og armeringsjern som stikker ut, så ser de at her har det skjedd noe voldsomt. Du klarer ikke å gjenskape den samme utstillingen et annet sted, sier Kristoffersen, som selv var på jobb i Regjeringskvartalet da terrorangrepet skjedde.

70.000 besøkende

I utgangspunktet skulle senteret bli stående i fem år, men med den mottakelsen det har fått håper Kristoffersen at det vil bestå der det er.

– Så langt har over 70.000 besøkt senteret. Det skulle stå i fem år, men med den mottagelsen det har fått, med opplæringssenter for skoleklasser, så håper jeg det vil bestå der det er nå, sier Kristoffersen.

Til Aftenposten viser han til at kafébygget på Utøya ble bevart ved å bygge et hus rundt.

Midlertidig plassering

Ifølge Knut Jørgensen, prosjektdirektør for regjeringskvartalet i Statsbygg, var senteret ment å være midlertidig plassert i Høyblokka.

– Vi har ingen føringer i vårt arbeid som går ut på at det skal etableres et permanent 22. juli-senter der. Så hva som er tenkt fremover rundt dette, er ikke vi de rette til å svare på, sier Jørgensen.

Kommunal- og regionaldepartementet ønsker ikke å kommentere saken før den har vært ute på høring.

Kulturstrøm

 • Skavlan vikarierer i Gullrekka

  Fredrik Skavlan er vikar for Pernille Sørensen i årets siste episode av Nytt på nytt som sendes i morgen. Øvrige gjester er Liv Ullmann og Erik Solheim. Talkshow-verten forsvant fra gullrekka da programmet «Skavlan» i høst flyttet fra NRK til TV 2.

  Fredrik Skavlan på TV2s høstlansering
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Samisk i dronningens stall

  Tre generasjoner med samiske kunstnere skal presenteres i Dronning Sonja Kunststall fra februar. Utstillingen «Historier» inkluderer rundt 50 verk, åpner 8. februar og vil stå hele våren og sommeren, melder Kongehuset.no. Blant arbeidene som vises, blir Britta Marakatt-Labbas monumentale verk « Historja»: En 24 meter lang tekstilfrise (NTB).

  Britta Marakatt Labba sammen med eget kunstverk
  Foto: Mariela Idivuoma / NRK