22-åring blir ny sjefdirigent i Oslo-Filharmonien

– Jeg vil være krevende og nøye, uten å være en drittsekk, sier Klaus Mäkelä om sin nye jobb.

Klaus Mäkelä

Klaus Mäkelä debuterer i Oslo Konserthus i kveld, fredag.

Foto: Heikki Tuuli

Den finske dirigenten og cellisten Klaus Mäkelä er ansatt som sjefdirigent og kunstnerisk rådgiver i Oslo Fillharmoniske orkester fra august 2020.

I kveld skal han fremføre Beethovens niende symfoni i Oslo Konserthus, det første oppdraget i hans nye jobb.

Mäkelä sier han vil prøve å behandle folk rundt seg på en god måte, selv om han også må være fryktelig nøye for å få det han vil ha ut av sitt nye orkester.

– Man kan være støttende og snill uten å være for avslappet. Samtidig kan man være utrolig nøye og krevende, uten å være en drittsekk.

Til tross for sin særdeles unge alder har Mäkelä allerede rukket å lede flere ledende orkestre i Europa, Nord-Amerika og Japan – til strålende kritikker.

Solotrombonist Audun Breen sier at Mäkelä har samlet orkesteret.

– Han er jo det musikalske kontaktpunktet vårt på scenen, og det er veldig viktig at vi føles som en enhet. Det er på grunn av dette vi har gått for Klaus, sier Breen.

Klassisk musikk som motstykke i 2019

Klaus Mäkelä

Finske Klaus Mäkelä har allerede blitt et kjent navn på flere kontinenter. Nå skal han lede Oslo Fillharmoniske.

Foto: Heikki Tuuli

Mäkelä fortapte seg i klassisk musikk allerede da han var syv år gammel. Men selv om han knapt vet hvem Kanye West eller Ariana Grande er, respekterer han popmusikken.

– Klassisk musikk snakker veldig direkte til meg. Når det kommer til kunst er det jo selvfølgelig snakk om smak, men jeg respekterer all musikk som er gjort med kvalitet og kjærlighet.

Likevel foretrekker han klassisk, som han mener et motstykke til tiden vi lever i.

– I vårt tid går alt veldig fort. Folk er veldig opptatte. Konsentrasjonsnivået går ned. Klassisk musikk er på en måte det motsatte. Det gir oss verdier som varer, og det er veldig verdifullt.

– Hopper over et generasjonsledd

Mäkelä er ikke alene om å bli satt på prøve i ung alder. Prosjektleder for klassisk musikk i Music Norway, Einar Idsøe Eidsvåg, har lagt merke til at en rekke yngre personer får tillit i de store orkestrene.

Einar Idsøe Eidsvåg

Einar Idsøe Eidsvåg i Music Norway er positiv til ansettelsen av Klaus Mäkelä.

Foto: Renate Madsen

– Mitt inntrykk er at det er mye eldende menn innenfor klassisk musikk. Nå er det som om de hopper over et generasjonsledd og går for de veldig unge, sier Eidsvåg.

Det høres kanskje dramatisk ut, men Eidsvåg er positiv.

– Det de får igjen for mangel på erfaring er jo masse pågangsmot og energi. Jeg synes det er modig og tøft av dem å gjøre det, og jeg støtter det.

Kulturstrøm

 • Rihanna går til rettssak mot faren

  Artisten mener faren utnytter hennes navn, eller rettere sagt familienavnet Fenty, til hans egen virksomhet i underholdningsbransjen, skriver BBC. Rihanna har de juridiske rettighetene til å bruke familienavnet Fenty på sine merkevarer innen kosmetikk og klær. Faren, Ronald Fenty, driver firmaet Fenty Entertainment, som han på hans firmanettside skal ha omtalt som et foretak Rihanna er involvert i, noe hun avviser. Ronald Fenty har ifølge BBC ikke kommentert datterens utspill.

  Rihanna
  Foto: Evan Agostini / AP / NTB Tema
 • Ny George R.R. Martin-serie

  Netflix slipper snart serien «Nightflyers». Den baserer seg på en science fiction-novelle som «Game of Thrones»-forfatteren ga ut i 1980, melder nyhetsbyrået TT. Historien kom altså ut en god stund før suksessen med bokserien «En sang om is og ild». Novellen ble også filmatisert i 1987. Men det ble ingen stor suksess. «Nightflyers» handler om åtte forskere og en tankeleser som begir seg ut på en ekspedisjon med et romskip. Martin ville skrive novellen etter at en kritiker mente man ikke kan kombinere science fiction med skrekk og horror. (NTB)

  Forfatteren George RR Martin
  Foto: Alberto E. Rodriguez / AFP
 • Klassisk musikk økte mest i 2018

  Streaming av klassisk musikk økte med 10,2 prosent i 2018, sammenlignet med året før. For samtlige andre musikksjangere var økningen på 5,7 prosent. Det viser nye tall fra plateindustrien, skriver BBC. Det er artister som sangerne Andrea Bocelli og Katherine Jenkins, cellisten Sheku Kanneh-Mason og pianisten pianist Ludovico Einaudi som trekker lyttere. Samtidig økte salget av CD-er med klassisk musikk med 6,9 prosent.

  Bocelli
  Foto: Marie Peyre / NRK