Hopp til innhold

21 (3)

Kevin Spacey og Jim Sturgess i "21".
Foto: Foto/copyright: Walt Disney Studios Motion Pictures Norway

Jeg har aldri vært flink i verken kortspill eller matte, og det er kanskje en fordel om du skal se filmen ”21”. Her handler det om blackjack og telling av kort i Las Vegas, og selv om det ligger et menneskelig drama i bunn, blir jeg fort lei av scener fra kasinoet.

Og dem er det naturlig nok mange av i denne filmen! Robert Luketic har regissert en veldreid film med en sympatisk hovedfigur, men det er altfor mye kortspill, mann!

Teller kort i Vegas

Ben Campbell (Jim Sturgess) er en toppstudent ved MIT i Boston. Der blir han invitert av professor Micky Rosa (Kevin Spacey) til å være med i en spesiell studiegruppe.

De skal bruke sine unike egenskaper innen matematikk til å telle kort og vinne stort i blackjack i Las Vegas. Det er ikke ulovlig, men det finnes krefter i Vegas som ikke vil sette pris på denne typen virksomhet.

Forandrer personligheten

Filmen gjør en brukbar jobb med å legge premissene til grunn for den videre historien. Det er enkelt å skjønne Bens motivasjon til å bli med på den farlige leken, og hvordan hans nye helgeliv i Las Vegas forandrer personligheten hans og kanskje røyklegger hans opprinnelige intensjoner.

Filmen forsøker også å introdusere blackjack for nybegynnere, men jeg skjønner ikke denne korttellinga. Er det derfor jeg alltid taper i kortspill?

Solide navn på rollelista

Hovedrollen spilles av sympatiske Jim Sturgess, engelskmannen som også imponerte i den fantastiske Beatles-musicalen ”Across the universe” i fjor.

Kate Bosworth er litt uinteressant som Jill, Bens medstudent og medhjelper i Vegas, mens Kevin Spacey er litt på autopilot som den intelligente professoren med en hensynsløs, pengegrisk side. Men direkte dårlig blir det aldri med slike solide navn på rollelista.

Grei underholdningsfilm

”21” er en grei underholdningsfilm, men uten store overraskelser i vente, og den rir nok på noen kjente filmgrep. Du vet, noen vil være en livserfaring rikere, mens andre vil havne i vansker uten å lære noe. Og den kjekkeste gutten, som selvsagt spiller nerd, drar alltid i land den peneste dama!

Andre, som meg, vil fremdeles ha problemer med å forstå hvorfor noen med vilje reiser til Las Vegas for å tape penger. ”21” lar deg i alle fall drømme om det for en knapp hundrings!

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober