Hopp til innhold

Det store gjenforeningsåret

Alle vil gjenforenes. Enten det er heavydramatikerne i Van Halen eller kranglefantene i The Police.

David Lee Roth og Eddie Van Halen
Foto: K&U / K&U

Genesis, Phil Collins, Tony Banks og Mike Rutherford
Foto: ALASTAIR GRANT / AP

Crowded House vil opptre igjen

, over 10 år etter avskjedskonserten, dog med ny trommeslager. Rage Against the Machine får med seg Zack de la Rocha, som sluttet etter den vanlige krangelen, og gjenforenes - visstnok bare for en kveld - under Coachella-festivalen i California i april.

Såpeopera

Live Nation, verdens største arrangørfirma, prøver å få David Lee Roth til å slå lag med Van Halen igjen for en stor konsertturné med heavyverdenens lengst pågående såpeopera med forviklinger av et band.

Genesis, med Phil Collins - men uten Peter Gabriel, har allerede sommerens konsertdatoer ute. Og det forventes at Sting trommer sammen The Police og gjenforenes, tross gamle uenigheter med Stewart Copeland.

Billy Corgan, Smashing Pumpkins
Foto: Polfoto / Scanpix

Andre band som har begravd stridsøksen inkluderer

The Smashing Pumpkins

, The Sugarcubes, Dinosaur Jr., My Bloody Valentine og de britiske Wet Wet Wet, The Jesus and Mary Chain og James.

Penger

Hva er årsaken til at de svelger kamelene og kommer sammen igjen?

- Det kalles penger. Det er hovedsakelig det en slik gjenforening koker ned til, sier Mark Sutherland, London-redaktør for Billboard, til BBC.

- I de fleste tilfeller kan disse folkene tjene mer penger med sitt gamle band enn de klarer uansett hva de gjør nå.

Det holder musikkjournalist Asbjørn Slettemark, redaktør for bransjebladet FaroJournalen, med ham i.

Sting
Foto: SEBASTIAN WILLNOW / AFP

- Det er mye penger i dette. Årsaken er at de som vokste opp med disse artistene fra 60- til 80-tallet nå er godt etablert, og villige til å betale høye billettpriser av nostalgiske årsaker for å gjenoppleve egen ungdomstid. Derfor tror jeg det er et stort marked for voksne artister. Og når billettprisene går opp, øker artistenes honorarer, noe som gjør slike gjenforeninger ekstra attraktivt, sier Slettemark til NTB.

Størst publikum

Phil Collins har allerede gått ut og benektet at det er pengene som motiverer ham.

- Vi er alle rike nok til at vi ikke bekymrer oss for hvor den neste millionen eller to kommer fra, uttalte Collins da Genesis kunngjorde planene sine ifjor.

Det tar Slettemark med en klype salt, og påpeker at platebransjen er flinke til å skvise sitronen, og at det er mektige interesser bak som presser på bandene for å gjenforene dem.

Zach de la Rocha
Foto: AXEL SEIDEMANN / AP

- Gjør det ikke gratis

- De kan nok, som Genesis, blånekte for at det er pengene som driver dem, men de gjør det ikke gratis. Samtidig er nok også ønsket om å stå foran et størst mulig publikum en viktig drivkraft, sier Slettemark.

For fjorårets store gjenforeningssuksess, Take That, er det nok mer tilfredsstillende å stå foran 25.000 publikummere på Wembley enn det er å ligge nederst på hitlistene med soloskivene sine, tror han.

- David Lee Roth, som har spilt på små klubber med Van Halen-låter de siste årene, er nok villig til å svelge noen kameler for å spille for et stadionpublikum igjen.

Ultimate to

Slettemark har selv gode minner fra gjenforeningskonserter med for eksempel Black Sabbath i originalutgaven i 2001, og Turboneger på Hultsfred-festivalen i 2002.

Crowded House anno 1988: Temple Of Low Men

- Jeg hadde vært den første til å stille meg i kø for å se Van Halen gjenforent med Roth.

Bransjebladredaktøren sier han har størst forventninger til gjenforeningen av Rage Against the Machine, og til Police - hvis det sistnevnte blir noe av.

- De to ultimate gjenforeningene ville likevel vært ABBA og Led Zeppelin. Men begge band nekter. Gjentok Pink Floyd fjorårets engangs-gjenforening under Live Aid-konserten, ville det også vært en vinner, fastslår han.

Sagt om gjenforeninger:

  • «Det er showbiz. Så jeg tror helt klart det kommer til å skje» (David Lee Roth om å slå seg sammen med Van Halen igjen)
  • «Vi blir ikke noe yngre. Det var nå eller aldri for oss. Det vil bli vidunderlig, det vil skape nostalgi - for hva det er verdt - både i våre liv og hos fansen» (Mark og Jason i Take That før fjorårets suksessturné, 10 år etter)
  • «Neil vil gjerne spille i band igjen, og hvilket band er bedre enn det han hadde mest moro med» (Crowded House-webmaster Paul Green)
  • «Jeg ønsker å gå videre med livet mitt, i stedet for å gå tilbake i tid. Det er ålreit med disse gjenforeningene, men på noen måter er det et skritt tilbake» (Toni Iommi fra Black Sabbath i 1995)
  • «Jeg har de senere årene følt at det ville vært morsomt å gjort noe med ABBA» (Anni-Frid Lyngstad i 2005, fem år etter at bandet samlet har avslått et tilbud på 6,5 milliarder kroner for å gjenforenes)
  • «Alt vi kunne se for oss var et skuffet publikum. Hvordan skulle vi kunne leve opp til det vi var? Stresset var ikke verdt det» (Björn Ulvaeus om hvorfor de avslo)

(NTB)

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)