NRK Meny
Normal

20-åring fikk millionstipend

Hun begynte å spille fiolin da hun var fem år gammel. Nå har 20 år gamle Sonoko Miriam Welde fra Bergen fått Statoil-stipend på en million kroner. – Dette er en stor ære, sier hun.

Leif Ove Andsnes og Sonoko Miriam Welde

VANT: Sonoko Miriam Welde vant 1 million kroner. Juryleder var Leif Ove Andsnes.

Foto: Eivind Taksrud /Hans Petter Gramer

– Sonoko har gjennom flere år vist oss hva som bor i henne og det finnes en sterk personlig stemme i hennes fiolinspill som både fascinerer og berører, sier Leif Ove Andsnes som er juryleder for stipendet. Den verdensberømte pianisten hyller prisvinneren og hennes engasjement for klassisk musikk.

Startet som barnestjerne

Allerede som ni åring spilte hun med Bergen Filharmoniske Orkester. Etter hvert ble det opptredener med flere av de største orkestrene i Norge. Hun har også spilt på den anerkjente konsertarenaen Wigmore Hall i London.

Sonoko forteller at hun vil bruke pengene til å satse i Europa og lete etter en ny bue til fiolinen sin. Hun planlegger showcase båder i London og Berlin.

– Det er fantastisk å være i samme selskap som de mange dyktige musikerne som har fått denne prisen før, sier hun.

Hun har fått flere høythengende priser tidligere. I løpet av karrieren har hun blant annet rukket å vinne ungdommens musikkmesterskap hele tre ganger. I 2014 vant hun NRKs prestisjefylte Virtuos-konkurranse, der hun også ble tildelt publikumsprisen.

Les også: 17-årig fiolinist fra Bergen ble årets Virtuos

Hun har spilt foran millioner av TV-seere i Eurovisjonens konkurranse for unge musikere.

Les også: KORK i Store studio - Sonoko og Sibelius

Da hun opptrådte med Oslo-Filharmonien under Festspillene i Bergen uttalte hun dette:

Dette er en drøm som går i oppfyllelse for meg. Det er en kjempemulighet å få jobbe med Festspillene i Bergen, et topporkester som Oslo-Filharmonien og de fantastiske mentorene i programmet. Med musikere på toppnivå rundt seg blir en løftet til et nytt nivå selv, og får inspirasjon til å gi noe tilbake.

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK