20-åring fikk millionstipend

Hun begynte å spille fiolin da hun var fem år gammel. Nå har 20 år gamle Sonoko Miriam Welde fra Bergen fått Statoil-stipend på en million kroner. – Dette er en stor ære, sier hun.

Leif Ove Andsnes og Sonoko Miriam Welde

VANT: Sonoko Miriam Welde vant 1 million kroner. Juryleder var Leif Ove Andsnes.

Foto: Eivind Taksrud /Hans Petter Gramer

– Sonoko har gjennom flere år vist oss hva som bor i henne og det finnes en sterk personlig stemme i hennes fiolinspill som både fascinerer og berører, sier Leif Ove Andsnes som er juryleder for stipendet. Den verdensberømte pianisten hyller prisvinneren og hennes engasjement for klassisk musikk.

Startet som barnestjerne

Allerede som ni åring spilte hun med Bergen Filharmoniske Orkester. Etter hvert ble det opptredener med flere av de største orkestrene i Norge. Hun har også spilt på den anerkjente konsertarenaen Wigmore Hall i London.

Sonoko forteller at hun vil bruke pengene til å satse i Europa og lete etter en ny bue til fiolinen sin. Hun planlegger showcase båder i London og Berlin.

– Det er fantastisk å være i samme selskap som de mange dyktige musikerne som har fått denne prisen før, sier hun.

Hun har fått flere høythengende priser tidligere. I løpet av karrieren har hun blant annet rukket å vinne ungdommens musikkmesterskap hele tre ganger. I 2014 vant hun NRKs prestisjefylte Virtuos-konkurranse, der hun også ble tildelt publikumsprisen.

Les også: 17-årig fiolinist fra Bergen ble årets Virtuos

Hun har spilt foran millioner av TV-seere i Eurovisjonens konkurranse for unge musikere.

Les også: KORK i Store studio - Sonoko og Sibelius

Da hun opptrådte med Oslo-Filharmonien under Festspillene i Bergen uttalte hun dette:

Dette er en drøm som går i oppfyllelse for meg. Det er en kjempemulighet å få jobbe med Festspillene i Bergen, et topporkester som Oslo-Filharmonien og de fantastiske mentorene i programmet. Med musikere på toppnivå rundt seg blir en løftet til et nytt nivå selv, og får inspirasjon til å gi noe tilbake.

Kulturstrøm

 • Galleri sier nei til donasjon

  National Portrait Gallery i London blir det første kunstgalleriet til å avslå en donasjon på 1 million pund fra den amerikanske Sackler-familien, melder The Guardian. Årsaken er at familiens farmasøytiske selskap Purdue Pharma LP lager den smertestillende medisinen OxyContin, som er svært avhengighetsskapende. USA står overfor en nasjonal narkotikaepidemi, der opioider i smertestillende midler spiller en stor rolle, som Aftenposten har skrevet om.

 • Disney kjøper Fox

  Disney overtar i dag formelt Rupert Murdochs 21st Century Fox etter en historisk avtale verdt 71 milliarder dollar, melder NTB/AP. Oppkjøpet kan forandre underholdningsindustrien i USA. Disney baner nå vei for sin nye strømmetjeneste Disney Plus. Selskapet vil konkurrere med Amazon og Netflix om titterne. Fox gjenstår da av Fox News, Fox Sports og Fox' kringkastingsnettverk.

  Film Fox Disney
  Foto: Richard Drew / AP
 • Konvensjonell og sympatisk

  Tuva Novotny følger opp suksessen med «Blindsone» i sin nye film om en husmor som kastes ut av sin tradisjonelle tilværelse i en alder av 60. En glede å se Pernilla August forsvinne inn i rollen som Britt-Marie, skriver Birger Vestmo og gir terningkast fire. Anmeldelsen av «Britt-Marie var her».

  Pernille August og Peter Haber fra filmen «Britt-Marie var her»
  Foto: josef persson / josef persson