Hopp til innhold

Ikonet Frankrike ikke får nok av

Han var Frankrikes nasjonalrebell og rystet en hel verden med sine provoserende sanger i flere tiår. I dag er det 20 år siden Serge Gainsbourg døde.

Serge Gainsbourg

Franskmenn minnes nasjonalrebell Serge Gainsbourg på 20-årsdagen for hans død.

Foto: JACKY NAEGELEN / Reuters

I dag er han blitt et ikon Frankrike ikke får nok av.

Et bilde av en splitter naken Serge Gainsbourg pryder en dobbeltside i avisen Liberation. 20 år etter hans død, er interessen for Frankrikes nasjonalrebell mer levende enn noensinne.

Se video:

Video Serge Gainsbourg døde for 20 år siden

Gilles Verlant har skrevet ni bøker om Serge Gainsbourg.

– Jeg har aldri opplevd en slik interesse som nå ved dette 20 års-jubileet. Det er helt galskap, sier Gilles Verlant. Den anerkjente forfatteren og journalisten har skrevet ni bøker om Gainsbourg.

Han er blitt en del av den franske musikkarven. Men han blir aldri fullt ut akseptert. Han forblir en rebell, og det elsker jeg.

Biograf Gilles Verlant

Aldri hørt maken

De siste dagene har han gitt over femti intervjuer til franske aviser, TV-shows og radioprogram. For Frankrike går ikke lei av mannen som sjokkerte en hel verden med musikk man aldri hadde hørt maken til.

– Det ble skandale verden over, sier Gilles Verlant.

Året var 1969, og kjærlighetsvisa til Gainsbourg og kjæresten, moteikonet Jane Birkin, var å få kjøpt på plate. Da hadde ekskjæresten, Brigitte Bardot, trukket seg fra utgivelsen av «Je t'aime».

Se video:

Video Serge Gainsbourg

Hans mest berømte, og beryktede, sang er fortsatt «Je t'aime».

Paven og Vatikanet sammenlignet lydene med to elefanter som parret seg. Sangen ble forbudt verden over, og dermed en gedigen salgssuksess.

– Han provoserte og sjokkerte. Han ble hatet av foreldrene, elsket av de unge, sier Verlant.

Bar gul stjerne

Historien om Gainsbourg er historien om rockerebellen som gikk sine egne veier.
Han ble født i 1928 av russiske, jødiske foreldre.

I det naziokkuperte Frankrike måtte han bære en gul stjerne på jakken, og han sa senere at han hadde store komplekser på grunn av sine store ører og store nese.

Han var sammen med flere av Frankrikes vakreste kvinner. Brigitte Bardot, Jane Birkin og Catherine Deneuve, for å nevne noen. Han sjokkerte med sin skandaløse oppførsel, oftere full enn edru.

70-tallets store stjernepar: Serge Gainsbourg og Jane Birkin i 1977

70-tallets store stjernepar: Serge Gainsbourg og Jane Birkin i 1977

Foto: - / AFP

Hvitvin på graven

Men Gainsbourg har satt dype spor. Graven hans i Paris er overfylt med blomster, sigaretter, til og med noen glass hvitvin.

Serge Gainsbourg

Serge Gainsbourg i 1990.

Foto: PATRICK KOVARIK / Afp

– Han er om mulig mer kjent nå enn da han levde. Foreldrene våre hører på ham, og det gjør vi også, sier en ung jente som stopper opp og tar bilde.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Foran leiligheten til Gainsbourg i Paris er husveggen dekket med grafitti. Hundrevis av meldinger er skriblet og malt på veggen fra takknemlige fans.

Dagens 20-års-jubileum går ikke upåaktet hen i Frankrike.

Dagen markeres med en nyutgivelse av hans sanger, i tillegg til en ny bok med Gainsbourgs manuskripter. Både TV- og radio- kanaler har sine egne spesialprogram i dag.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober