1,6 millioner på russebuss. Nå kan alt gå i vasken

Sammen med kompisgjengen har Jan Marius Emanuelsen investert 1,6 millioner kroner i russebussen. Guttene fra Halden viser stolt frem bussen sin, som de nå kanskje ikke får brukt likevel.

Russebuss

Russegjengen fra Halden er redd for at årets russefeiring blir avlyst. Likevel fortsetter de å jobbe for å få bussen i stand til feiringen.

Foto: NRK

– Det er jo veldig trist, det er noe jeg har sett veldig frem til, sier Emanuelsen.

Russebussen skulle egentlig ut på vegene allerede 9. april, men nå er guttegjengen usikker om de i det hele tatt får lov til å samles i bussen.

– Spenningen var høy, men nå er vi usikre på hvordan dette blir. Vi er veldig redde for at russefeiringen skal bli avlyst.

Emanuelsen sier at det har nok ikke gått opp for flesteparten, at årets russefeiring kan bli avlyst.

Russebuss

Jan Marius Emanuelsen regner med at russetiden blir amputert, om det blir noe russetid i det hele tatt.

Foto: NRK

– Folk tror fortsatt at vi kommer til å klare det og at det blir noe. Det er derfor vi jobber fullt fortsatt.

Så langt har de lagt ned utallige timer med dugnadsarbeid og høye summer for å perfeksjonere bussen.

– Vi er ikke ferdig ennå, men til nå har vi brukt 1,6 millioner på bussen.

– Vi må holde oss hjemme nå

Russepresident for Oslo og Viken-russen, Johann Schwenke Rief.

Russepresident for Oslo og Viken-russen, Johann Schwenke Rief

Foto: Henriette Bertheussen Isachsen / NRK

Russepresident for Oslo og Viken-russen, Johann Schwenke Rief sier at de har fått ekstremt mange henvendelser den siste tiden om russ som er nervøse for russefeiringen.

– Det er bare å roe ned, det er stor sjanse for at russetiden fortsatt kan gjennomføres. Det er bare at vi må holde oss hjemme nå, og sørge for at smitten sprer seg minst mulig før russetiden.

Om de avlyste landstreffene sier han:
– Det er bare ekstremt uheldig, spesielt for vandrerussen som da kanskje har landstreffene som høydepunkt for russetiden sin.

Russen over hele landet er frustrert

– Det er en følelse som ikke går an å beskrive, sier Erlend Rokne Vries og legger til at det er veldig trist.

Han er russ i Haugesund, hvor alle russearrangementene nå er avlyst.

– Det blir vel til at man går med russedress, men ikke noe mer.

Han understreker at det viktigste er å ta vare på hverandre og hindre spredning av smitte, men at de selvsagt hadde gledet seg til russetiden skulle starte.

– Det har vært et to års langt prosjekt. Det har vært store opp og nedturer hele veien. Nå hadde vi endelig fått det til, alt var i boks. Alle var klare for russetida, alle gledet seg veldig.

Bussen Fuck the rules

Mange er redde for at russefeiringen nå blir utsatt eller avlyst.

Foto: Privat

Silje Tollefsen i Romerike tror det er sannsynlig at russetiden blir utsatt til sommeren.

– Vi frykter at koronaviruset vil ødelegge russetiden vår, og det er flere busser som har sagt de nesten ikke kan rulle i russetiden. De er redde for bot.

Tollefsen sier at de har investert mye tid og ressurser i russetiden.

– Gruppa vår «Fuck The Rules» gikk sammen til å bli en buss for 2 år siden. Utrolig mye penger har gått til bussen, sanger, logoer, slippfester, tekstil og klær.

Møtt stor forståelse

Per Olav Andersen, administrerende direktør i Lillehammer Olympiapark så tidlig at det kom til å bli vanskelig å gjennomføre landstreffet på Lillehammer. De ville prøve så langt det var mulig å holde russen skadefri gjennom å refundere billettene og gi de muligheten til å avbestille hoteller og transport.

– Det er klart det er trist for dem som gleder seg til å feire 13 år skolegang at de nå ikke får gjort det.

Andersen sier at det er mange ønsker seg at de skal holde treffet senere på sommeren eller høsten, men at de har møtt stor forståelse for at landstreffet er avlyst.

– Vi har også fått et antall henvendelser som sier at de ikke ønsker billettpengene tilbake, at de vil at dette skal gå til en god russeopplevelse til neste års kull.

Har du fått med deg denne saken: Kari-Mette Nymark ba om hjelp på dugnadsside på Facebook – Jeg er bare helt rørt

Kulturstrøm

 • Nederlenderne elsker Harstad

  Romanen «Max, Mischa & Tetoffensiven» av Johan Harstad kommer i et tiende opplag og nærmer seg et totalopplag på 30.000 bøker i Nederland, melder Gyldendal forlag. Boka ble også løftet fram i bokpanelet i det populære talkshowet DWDDs siste sending, som den beste boka bokpanelet hadde lest, og som perfekt karantenelesning.

  Bokpanelet i det nederlandske talk showet DWDD med Johan Harstads roman Max, Mischa og Tetoffensiven
  Foto: Johanne Jomisko de Figueiredo / Gyldendal
 • Virusbokforfatter sterkt kritisk

  Max Brooks, forfatteren av romanen «World War Z», som også ble en storfilm, sier USA har vært fullt rustet til å takle koronaepidemien, i programmet Fresh Air på NPR. Brooks er sterkt kritisk til hvor sen den føderale regjeringen har vært til å agere. Forfatteren mener også at hele pandemien kunne vært unngått, hvis Kinas myndigheter ikke hadde lagt lokk på virusutbruddet i starten. I «World War Z» kommer et virus fra Kina som gjør folk til zombier, og i arbeidet med flere bøker om smitte har Brookes gjort grundig research på smitteutbrudd og på USAs responsmuligheter.

  Filmplakaten til World War Z, med Brad Pitt
  Foto: UiP
 • Tiger King-Joe tatt i juks

  Fans av serien «Tiger King: Mord, kaos og galskap» er skuffet over at hovedpersonen Joe Exotic (t.h. i bildet) ikke synger og spiller selv i serien, skrive The Mirror. True crime-serien er en av de mest populære på Netflix for tiden. Tigerpark-eieren Joe Exotic opptrer med sang og gitarspill, men det er egentlig The Clinton Johnson Band som står for musikken. De håper nå på et gjennombrudd, skriver TMZ.

  Joe Exotic fra Netflix-serien Tiger King, sammen med en tiger (t.v.)
  Foto: Netflix