17-årig fiolinist fra Bergen ble årets Virtuos

Fiolinist Sonoko Miriam Shimano Welde (17) fra Bergen er vinneren av talentkonkurransen Virtuos.

Sonoko Miriam Shimano Welde ble årets Virtuos

DOBBEL SEIER: I tillegg til å bli kåret til årets Viruos, stakk 17-årige Sonoko Miriam Shimano Welde fra Laksevåg i Bergen også av med publikumsprisen.

Foto: Henning Gulli

– Jeg synes det er stort bare å få komme hit og spille med Kringkstingsorkesteret. Å få prisen i tillegg er nesten ikke til å tro, sa en lykkelig Welde til NRK søndag kveld.

I tillegg til å bli kåret til årets Viruos, stakk 17-åringen fra Laksevåg i Bergen også av med publikumsprisen.

Nå får Welde reise til Köln og representere Norge under Eurovision Young Musicians i mai, den europeiske kringkastingsunionens solistkonkurranse for klassiske musikktalenter opp til 19 år. FInalen går av stabelen 31. mai.

Annet hvert år arrangeres NRKs solistkonkurranse for klassiske instrumentalister. I løpet av tre delfinaler har fem kandiater kvalifisert seg for kveldens finale. Vinneren får Den norske solistpris på kr 100.000 - og blir Norges kandidat i Eurovisjonens internasjonale konkurranse Young Musicians i Køln i mai. Den som vinner får også solistoppdrag med Kringkastingsorkestret,. I juryen sitter fiolinist Marianne Thorsen, trompetist Ole Edvard Antonsen, dirigent og pianist Christian Eggen og juryformann Arild Erikstad. Programleder er Espen Beranek Holm.

Se finalen i Virtuos

Les også: Disse kan stikke av med Virtuos-seieren

– Viser spesielle evner

Solistkonkurransen Virtuos ble ledet av programleder Espen Beranek Holm og ble sendt direkte på NRK1 søndag kveld.

Welde ble kåret til vinner av seerne og lytterne, samt en jury bestående av fagpersoner fra musikkmiljøet og NRK.

«Vinneren viser fysisk og teknisk overskudd og har et naturlig og uanstrengt forhold til sitt instrument. Vinneren har stor forståelse for stykkets ulike karakterer – og viser spesielle evner til å musisere sammen med orkesteret og å fange publikum (og juryen) med en smittende tilstedeværelse», skriver juryen i sin begrunnelse.

Årets finalister, i tillegg til Welde, var:

  • Altsaksofonist Soran Lind (17) fra Oslo.
  • Trompetist Trond Sagbakken (15) fra Vestre Gausdal.
  • Cellist Mirjam Kammler (17) fra Drammen.
  • Tubaist Julie Frøystein (18) fra Sandnes.

Flere av Virtuos-vinnerne gjør det bra

NRK sendt en ung musiker for å delta i den internasjonale konkurransen hvert år siden 2006. Hver gang har den norske deltakeren blitt rangert som en av de tre beste i Europa.

I 2012 vant bratsjisten Eivind Holtsmark Ringstad den prestisjefylte konkurransen. I 2006 tok trompetisten Tine Thing Helseth hjem 2.-plassen, det samme gjorde fiolinist Guro Kleven Hagen i 2010. I 2008 kom fiolinisten Eldbjørg Hemsing på 3. plass, i tillegg til å vinne publikumsprisen.

Kulturstrøm