Hopp til innhold

13 musikkdokumentarer som redder påsken

Hjemmepåske, hyttepåske, koronapåske – en god musikkdokumentar blir aldri feil. Her er noen tips til innhold du finner i NRK TV:

Musikkdokumentarer til påsken

Laurel Canyon

Laurel-dalen i Hollywood var et mekka og et arnested for pop-, rock- og folk-musikkscenen på 60- og 70-tallet. Her får du for eksempel historien om en ung Eric Clapton som faller i staver over å høre Joni Mitchell for første gang, på en fest hjemme hos David Crosby. Med intervjuer og unike bilder av Love, The Byrds, Neil Young, The Mamas & the Papas, Monkees, og The Doors er dette en reise til en annen tid – til California dreamin’.

Laurel Canyon

Møtestedet: Dalen der pophistoriens ikoner ble formet.

Helvete – historien om norsk black metal

Black metal er en av Norges definitivt største kulturelle eksportvarer, med en sagnomsust og myteomspunnet historie. I NRKs «Helvete – historien om black metal» får vi gjenfortalt denne historien av dem som var der – fra Mayhems spede begynnelse i Follo på midten av 80-tallet til de famøse kirkebrannene og drapssakene som skulle komme på 90-tallet.

Et av rockehistoriens mest beryktede band starter opp på et lite loft i Langhus. Få er interessert, men den ekstreme musikken sprer seg i undergrunnen

Lang reise: Fra loft på Langhus til konsertsal i Rio.

Framing Britney Spears

Denne New York Times-produserte dokumentaren har vært en stor snakkis denne vinteren. Her skildres kometkarrieren til Britney Spears, og historien om hvordan Britneys far blir oppnevnt som verge for popstjernen i etterkant av at stjernen møtte veggen. I kjølvannet av denne umyndiggjøringen oppstår bevegelsen #FreeBritney på sosiale medier, for å støtte Britneys kamp mot vergemålet.

Superstjernen ble et globalt fenomen. Nå kjemper hun mot sin far i domstolene om kontroll på sitt liv. Samtidig leder fansen #FreeBritney-bevegelsen.

Hva er det med Britney?: Verden lurer.

Billie Porter - bak musikken

I fire episoder møter den britiske journalisten Billie Porter nye og innovative artister som setter preg på kulturen vår, fra virtuelle popstjerner i Japan til afrobeats i Storbritannia og LGBT-hiphop i USA. Billie Porters fokus er artister litt utenfor mainstream som mener musikk har kraft i seg til å skape forandring i samfunnet.

Briljante Mykki Blanco er ein multimedial kunstnar og frontfigur for svarte skeive. På turné i det amerikanske bibelbeltet møter han fans i Atlanta og heimbyen Raleigh i Nord-Carolina.

Annerledes men ikke utafor: Artister som setter spor.

Takin Ova – historien om norsk hiphop

Dette er den definitive historien om hva som skjedde når hiphopen kom til lille Norge. I fire deler følger vi utviklingen fra breakdance, Beatstreat og graffiti på T-banen på 80-tallet til Warlocks, Tommy Tee og National Rap Show, beefing mellom OnklP og Karpe på 90-tallet, og hvordan Gatas Parlament, Tungtvann og Lars Vaular gjorde hiphopen norsk.

Norsk musikkserie fra 2017. I 1984 har filmen Beat Street premiere og en hiphop-bølge skyller over landet. Få år seinere er kulturen nærmest borte, og på starten av nittitallet går Oslo kommune til krig mot graffitimiljøet. Men trenden snur, og i 1998 tar norsk rap over hitlistene. Med: Lars Vaular, Tommy Tee, OnklP.

Jøss, hva skjer?: En hiphop-bølge skyller over Norge.

Countrymusikkens historie

Ken Burns er en av vår tids beste dokumentarskapere. I denne serien byr han på en episk historiefortelling om countrymusikkens reise fra salmer og blues i fattige kår til megakonserter og storindustri. Det er også historien om amerikansk kultur i det 20. århundre. På godt og vondt. Serien er nådeløs, vakker og trist, som countrymusikken.

Countrymusikkens historie

USA i et nøtteskall: Countrymusikken.

Jan Johansson – en liten film om en stor kunstner

Hva hadde skjedd i jazzen hvis ikke Jan Johansson hadde omkommet i en bilulykke i Göteborg i 1968, 37 år gammel? Svaret får vi ikke i denne dokumentaren, men vi kan godt forestille oss det. For pianisten som ga ut plata «Jazz på svenska» i 1963, og som med den skapte en egen sjanger, så seg aldri tilbake. Han var på vei mot noe stort.

Kunne man ane jazzpianisten Jan Johanssons karriere allerede da han var 20 år? To musikere lytter til et opptak av ham uten å vite hvem som spilte.

Jazz på svenska: Geniet som døde altfor tidlig.

Filmmusikkens mestre

– Musikken er filmens sjel, sier den Oscar-vinnende regissøren James Cameron i denne dokumentaren. For kan du forestille deg Clint Eastwood i «The Good, the Bad and the Ugly» uten musikken Ennio Morricone skapte? Eller «Star Wars» uten musikken til John Williams? Vi får vite hvordan uforglemmelig filmmusikk blir til, og hvordan noen av filmbransjens mest kjente komponister tonesetter filmene.

Hvordan blir uforglemmelig filmmusikk til? Vi tar en titt bak kulissene og ser nærmere på hvordan noen av filmbransjens mest kjente komponister tonesetter filmene. Amerikansk dokumentar fra 2016.

På komponistloftet: De som gir filmen sjel.

Ikonet Grace Jones

I ti år fulgte den irske filmskaperen Sophie Fiennes pop- og moteikonet Grace Jones tett, i og utenfor rampelyset. Da filmen kom i 2017 kalte The New York Times den er et mesterverk av et portrett. Filmen gir et innblikk i den nå 69 år gamle stjernes ulike sider. Vi møter henne som den knallharde provokatøren på scenen, og som vitsefortelleren hjemme med familien på Jamaica.

Den legendariske Grace Jones har ein særeigen stil, fantastiske antrekk og eit unikt musikalsk uttrykk. I 10 år har Sophie Fiennes følgt popikonet. Irsk dokumentar.

Provokatøren: Den legendariske Grace Jones.

Elton John usensurert

Det er fortalt mange historier om Elton John og hans turbulente liv, ikke minst i filmen «Rocket Man». Så er det mer vi trenger å vite om Sir Elton? Ja, faktisk. For i dette sjarmerende møtet mellom TV-personligheten Graham Norton og Elton John snakkes det rett fra levra. Sir Elton er svært åpen om utfordringene i livet sitt, men forteller også om hva som gir livet mening i dag. Pluss en masse gode historier fra kjendislivet.

Elton John snakker åpent om barndommen, stjernestatusen og rusproblemene i dette eksklusive intervjuet med Graham Norton.

Klar tale: Elton John snakker åpent livet.

Hitsville – historien om Motown

Dette er historien om hvordan låtskriveren Berry Gordy, som hadde jobbet på Ford-fabrikken, begynte å gi ut svarte musikere på samlebånd i 1959. Lydstudioet Hitsville i Chicago og platemerket Motown Records ble en drivkraft for den nye afroamerikanske popmusikken. Blant artistene som slo gjennom på Motown Records finner vi Marvin Gaye, Stevie Wonder, The Supremes, Diana Ross og Michael Jackson.

The Supremes, Stevie Wonder og Marvin Gaye. Stjernene kom som på samlebånd fra Berry Gordys hitfabrikk. Amerikansk dokumentar.

På samlebånd: Musikkfabrikken som skapte stjerner.

Ella Fitzgerald – lyden av et århundre

Hun ble kalt The First Lady of Jazz, og vant 13 Grammy-priser, flere enn noen andre. Hun hadde enorm suksess som en av jazzens og populærmusikkens største stemmer gjennom seks tiår, men som svart og som kvinne i en mannsdominert musikkverden møtte hun sine utfordringer. Hun var i Norge flere ganger, og hadde også et litt kuriøst forhold til en norsk mann.

I denne filmen følger vi jazzsangeren Ella Fitzgerald fra hun vinner en talentkonkurranse i Harlem i 1934 og videre gjennom fem turbulente tiår som reflekteres gjennom hennes liv og musikk - en musikk som på mange måter blir lyden av et århundre.
Presentert av Arild Erikstad.

Ella: Førstedamen.

Silvana – Väck mig när ni vaknat

Svenske Silvana Imam har vært en uredd stemme i svensk offentlighet de siste årene, som feminist, rapper og forbilde for homofile i hjemlandet. I «Väck mig när ni vaknat» fra 2017 møter vi en uvanlig popstjerne som for alvor slo gjennom med «Naturkraft» i 2016 – i sin tid beskrevet som «en moderne klassiker» av Expressen.

Svensk dokumentar fra 2017. Rapperen Silvana Imam har tatt Skandinavia med storm. Med skarp tunge belyser feministikonet utfordringer i samfunnet. Men hva fører merkelappen "sterk kvinne" med seg? Regi: Mika Gustafson, Olivia Kastebring, Christina Tsiobanelis. (Silvana - Väck mig när ni vaknat)

Skarp tunge: Feministikonet Silvana belyser utfordringer i samfunnet.

All livemusikken fra NRK finner du på nrk.no/musikk

Anbefalt videre lesing

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.