Hopp til innhold

Årets beste plate

I følge tre av landets største aviser er debutplata fra 120 Days årets beste album.

120 Days
Foto: Kim Hiortøy

120 Days: "120 Days".

Les også: – Kritikerne er sauer

Les også: Trist dag med 120 days

Tirsdager er tradisjonelt musikkdag i de fleste aviser. Denne tirsdagen har tre av landets største aviser kåret årets plate i 2006. Både Dagbladet og Aftenposten har plata til 120 Days øverst på sine lister over de beste platene som har kommet ut i år, i Aftenposten bare slått av Wolfmother blant de internasjonale.

I tillegg har Dagsavisen, som hvert år samler inn en rekke musikkjournalisters topp ti-lister, satt albumet helt på topp – også i konkurranse med utenlandske plater i år. Det betyr at 120 Days’ album er verdens beste album i 2006, ifølge den avisa.

Hår i ulveklær
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

- Svært hyggelig

– Dette var jo svært hyggelig, fastslår 120 Days-vokalist Ådne Meisfjord overfor Dagsavisen.

– Dette er en utmerkelse med stor troverdighet, det er ikke bare den beste norske plata, slik mange andre kårer. Det føles bra å få en slik anerkjennelse, særlig fordi vi har produsert plata selv, kommenterer bandets bassist Jonas Dahl videre til avisen.

120 Days er med andre ord et navn man må bite seg merke i for framtida. Bandet er en kvartett fra Kristiansund, som startet under navnet Beautiful People. I tillegg har de kalt seg Sex Beat, før de nå har platedebutert som 120 Days.

Odd Nordstoga med band live på P1-scenen, studio 19.
Foto: Arne Kristian Gansmo, NRK

- Introspektivt og suggererende

- De spiller en type rock som er elektronisk basert, litt introspektivt og veldig suggererende, forklarer NRK P2s rockekspert Svein Terje Torvik til Kulturbeitet i NRK P2.

- Og det tar gjerne litt tid. De skriver låter på en sju, åtte, kanskje ti minutter. Så det er ikke noe hit-format popband, akkurat, mener Torvik.

NRK P1s musikkprodusent Atle Bredal påpeker at 120 Days ikke er et band som selger veldig mye plater. Han mener at musikkjournalister kanskje gjerne ønsker å finne fram til de mer spesielle tingene som ikke alle andre lytter til.

- Hyler i kor

Og bandet har da også tidligere sagt at kritikerne er sauer – og hyler i kor. Men det kjenner ikke Bredal seg igjen i.

- Jeg har jo og vært med på denne avstemningen, men det er kun en av mine plater som kom med. Og det overrasker meg jo litt at en artist som Odd Nordstoga, som har laget et kjempegodt album, ikke er i nærheten av de 40 som er listet opp i Dagsavisen.

Bernt Erik Pedersen fra Dagsavisen innser paradokset i at artister som får god omtale glimrer med sitt fravær på årslistene.

- Ekstra på terningen for norske?

- Odd Nordstoga kan godt være en av de som havner under for den effekten at man kanskje gjerne drar på litt ekstra på terningen for en norsk artist for å få et positivt oppslag i avisen.

- Så anmeldelsene er bare løgn og bedrag?

- Nei, her er det jo ingen absolutte sannheter. Og hvordan man forholder seg til en plate endrer seg jo også over tid. Så når man summerer opp året vil man gjerne stå igjen med sterkere inntrykk av enkelte plater enn andre. Og Nordstoga-plata blei kanskje litt anonym i den store sammenhengen, mener Dagbladets Bernt Erik Pedersen.

 

Dagbladets topp ti:

  1. 120 Days – ”120 Days”
  2. Marit Larsen – ”Under the surface”
  3. Kristin Asbjørnsen – ”Wayfaring Stranger”
  4. Rockettothesky – ”To sing you apple trees”
  5. Motorpsycho – ”Black hole / Black canvas”
  6. Lindstrøm – ”It’s a feedelity affair”
  7. Darkthrone – ”The cult is alive”
  8. Tellusalie – ”Is the outside still there”
  9. Roy Lønhøiden – ”Sanger fra skogen”
  10. Mira Craig – ”Mira Mira”


Aftenpostens topp ti:

  1. Wolfmother – ”Wolfmother”
  2. 120 Days – ”120 Days”
  3. Johnny Cash – ”American V: Hundred highways”
  4. Arctic Monkeys ”Whatever people say I am, That’s what I’m not”
  5. Bob Dylan – ”Modern times”
  6. Minor Majority – ”Reason to hang around”
  7. Tom Waits – ”Orphans: Brawlers, Bawlers & Bastards”
  8. Bert Jansch – ”The Black Swan”
  9. Flaming Lips – ”At war with the mytics”
  10. Ron Sexsmith – ”Time being”

Dagsavisens topp ti:

  1. 120 Days – ”120 Days”
  2. Tom Waits - ”Orphans: Brawlers, Bawlers & Bastards”
  3. Joanna Newsom – ”Ys”
  4. Ghostface Killah – ”Fishscale”
  5. Bob Dylan – ”Modern Times”
  6. The Knife – ”Silent Shout”
  7. Mastodon – ”Blood Mountain”
  8. Arctic Monkeys – ”Whatever You Say I Am, That's What I'm Not”
  9. Spank Rock – ”YoYoYoYoYo”
  10. Justin Timberlake – ”Futuresex/Lovesounds”

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.