Hopp til innhold

12-åringen som vil redde journalistikken

Hun har intervjuet Michelle Obama, blitt truet med arrestasjon, og delt scenen med fredsprisvinner Malala Yousafzai. 12-åringen Hilde Lysiak er kanskje verdens yngste redaktør.

Hilde Lysiak på Jar skole

OPTIMIST: Hilde Lysiak gir barn gode råd om media.

Foto: Javier Auris / NRK

– Mange spør meg hvorfor jeg vil bli journalist. Det er tross alt en døende bransje, sier 12 år gamle Hilde Lysiak.

Amerikaneren står foran rundt seksti elever på Jar barneskole i Bærum, og snakker om journalistikkens fremtid til jevnaldrende. Men kanskje var praten like inspirerende for de fremøtte journalistene fra norsk presse. Hun er på norgesbesøk i forbindelse med utgivelsen av en barnebokserie basert på Lysiaks karriere.

Selv er hun redaktør for avisen «Orange Street News». Den startet hun på barnerommet da hun var åtte år. Hennes første sak var ankomsten av sin nye lillesøster. Nå er nyheter på hjemmebane byttet ut med tidligerer førstedame i USA, Michelle Obama.

Hilde Lysiak

INSPIRASJON: Hilde Lysiak fikk omvisning av Unni (11).

Foto: Javier Auris / NRK

Tar sakene

Lysiak er et av mange barn som tar grep om verden de lever i. Sammen med blant andre svenske Greta Thunberg, får hun oppmerksomhet for å gi barn en stemme rundt de «voksnes problemer». Og engasjementet er reelt. I februar ble 12-åringen bortvist av en politimann i byen Patagonia i Arizona. Hun ville intervjue lokalbefolkningen om Trumps planlagte grensemur. Videoen Lysiak filmet av politimannen gikk viralt, og ordføreren i byen måtte be henne om unnskyldning.

Hilde Lysiak og bestemor Candace Thrash

STØTTE: Hilde Lysiak har med seg bestemor Candace Thrash på utenlandsbesøk.

Foto: Javier Auris / NRK

Eventyr

Tilbake på Jar rekker en jente opp hånden, ivrig. Hun spør hva som inspirerte Hilde til å begynne å skrive.

– Som de fleste barn så liker jeg eventyr. Når du er ute og rapporterer er det som å være med på et eventyr, forteller hun til barna i salen.

Lysiak forteller videre at hun pleide å følge etter faren sin da han jobbet som reporter for «The New York Daily News».

For å finne ting å skrive om, drar hun ut med sykkelen sin for å finne folk som har historier å dele med henne.

– Folk tror ikke på media lenger, journalister skriver for mye om sine personlige meninger og ikke nok om ting som faktisk skjer i samfunnet.

Likevel er hun ikke pessimistisk på vegne av bransjen hun startet i for snart fem år siden.

– Journalistikkens beste år er ikke forbi, de har nettopp startet.

Anbefalt videre lesing:

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)