NRK Meny
Normal

12 år gammel japaner med visdomsbok

Bao Nakashima er bare 12 år, men allerede som 9 åring skrev den japanske gutten en bok med visdomsord. Det startet med at han postet små linjer på morens facebook-status og hentet inspirasjon fra dataspill.

Bao Nakashima

Bao Nakashima skrev bok da han var ni år gammel. Nå er japaneren 12 år gammel og på forfatterturne til Norge.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

– Jeg hadde mange ord, men lette etter ord og uttrykk som kunne beskrive det jeg tenkte enda bedre, forteller Bao. Som mange andre barn er han opptatt av dataspill og der fant han mye inspirasjon.

I boken har folk i Japan funnet mye å tenke over. Som dette:

Det er aldri noen som har sagt at jeg ikke må gråte.

Det er greit å gråte

har de alltid sagt

for tårene vasker vekk de triste følelsene.

(Oversettelse: Tara Hassel)

Besøkte Norge

Bao er på besøk i Norge og vi treffer ham på Marienlyst skole i Oslo der han besøker klasse 6A. Han har gitt et eksemplar av boken til alle skolebibliotek i Norge.

Bao skriver autografer

12 åringen Bao fra Japan er vant til å skrive autografer. Her får klasse 6a på Marienlyst skole signaturen hans.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

Når 12 åringen kommer inn i klasserommet er det mange hender oppe fordi det er mye de vil spørre ham om. For eksempel hvordan han kom på å skrive bok.

– Jeg hadde lyst til å skrive, forteller han. At han skulle få gitt ut bok, var han selv overrasket over. Men nå får han brev fra lesere i Japan og må skrive autografer til folk. Boken «Se, vite, tenke » er nå gitt ut i flere land. Han skriver slik om det å være lykkelig:

Jeg ba om å få være lykkelig.

Det var fordi jeg trodde at jeg ikke var lykkelig,

men så skjønte jeg at

ønsket mitt allerede var oppfylt da jeg ble født.

Bekymringer menneskets skatter

– Det har vært interessant å se hvordan elevene har brukt denne boken, sier rektor ved Marienlyst skole, Knut Erik Brændvang. Ordene til Bao har startet samtaler i klassen som hadde vært vanskelig å begynne på uten disse betraktningene, forklarer han. Mange har kjent seg igjen i tankene hans.

Bekymringer er menneskes skatter,

det er galt å ta dem fra folk.

De er en nødvendig del av virkeligheten.

Julia Puntervold synes ordene snakket spesielt til henne. Hun forteller at hun ofte sa til seg selv som yngre at hun ville bli kvitt alle bekymringer, men har hun skjønt at det ikke går. Så nå snakker hun i stedet om å ta en pause fra bekymringene.

– Så lenge de får en eller annen følelse ut av boka, så er det fint for meg, sier Bao.

Være meg selv

Bao blir ofte spurt om han skal bli forfatter når han blir stor. Han svarer selv i boken:

Når noen spør hva jeg skal bli,

svarer jeg at jeg vil være meg.

Et annet sted skriver han:

Jeg er kjempegod til å være meg.

Kulturstrøm

 • Michael Jackson på Broadway

  En musikal inspirert av livet til Michael Jackson og med sanger fra hans rikholdige katalog åpner på Broadway i 2020. Musikalens handling skal føres i pennen av Lynn Nottage, kjent for å skildre marginaliserte mennesker. Nå gyver hun løs på Michael Jacksons liv, sammen med regissøren og koreografen Christopher Wheeldon. (NTB)

  Michael Jackson
  Foto: Nyhetsspiller
 • LHBT-handling kuttet fra actionfilm

  Den kinoaktuelle skuespilleren Danielle Pineda fra «Jurassic World: Fallen Kingdom», forteller til talkshowet Build at hennes rollefigur Zia Rodriguez egentlig er lesbisk. Replikken som avslørte det i filmen ble derimot kuttet på grunn av tidspress, forteller hun, ifølge Hollywood reporter.

  Mann sikter gevær mot dinosaur
  Foto: United International Pictures
 • Prince-arvinger bryter med Tidal

  Etter planen skulle musikktjenesten Tidal få eksklusiv rett til å strømme et nytt album i 14 dager når et nytt Prince-album slippes i 2019. Men etter Dagens Næringslivs avsløringer rundt triksing med strømmetjenesten, ønsker arvingene etter Prince å bryte kontrakten, ifølge nettstedet TMZ. Lyttertallene til Kanye West og Beyoncé på Tidal skal være manipulert med flere hundre millioner falske avspillinger, og kan bety dødsstøtet for Tidal, mener musikkjournalist Asbjørn Slettemark. Artisten Prince ble funnet død en heis i hjemmet sitt 21. april 2016.

  Prince på The purple rain-turne
  Foto: Nancy Bundt © PRN Music Corp.

Flere kulturnyheter