Normal

«Klasse 10B»-elev fikk jagerflytur

Peder Storvik Bakken fra «Klasse 10B» ble invitert med på jagerflytur av Luftforsvaret. Han fikk styre selv, og ble på nytt motivert til å forsøke å realisere drømmen om å bli pilot.

Video nsps_upload_2010_3_15_20_59_51_781.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

- Skikkelig kult! Peder Storvik Bakken fra 'Klasse 10B' fikk tur med jagerfly av Luftforsvaret.

Da Peder Storvik Bakken møtte opp på Kjevik Lufthavn i Kristiansand lørdag, hadde sommerfuglene i magen begynt å flakse alvorlig med vingene. Likevel fikk han snart på seg drakt og hjelm og var klar for 800 km/t. For aller første gang satt han i et jagerfly.

–Det føltes sykt fort, men det var skikkelig kult og overgikk alle forestillinger jeg hadde om jagerfly på forhånd. Du kjenner det i magen, men det var bare gøy, sier Peder Storvik Bakken.

Så «Klasse10B» og fikk en idé

I en scene fra serien om ungdommene i avgangsklassen ved Sten Tærud skole, fortalte han at han hadde en drøm om å bli jagerflypilot. Dette så Stian Negård Nilsen, rekrutteringsansvarlig i Luftforsvaret:

–Vi skulle gjerne invitert hele klassen, men i dag er de jo spredt for alle vinder, sier Stian Negård Nilsen, rekrutteringsansvarlig i Luftforsvaret.

På Luftforsvarets tekniske camp for elever og studenter fikk Peder et innblikk i flere utdanningsretninger, men jagerflyturen ble det absolutte høydepunktet.

Peder Storvik Bakken

Peder Storvik Bakken og F16-plot Martin Tesli.

Foto: Luftforsvaret

Som Tom Cruise i «Top Gun»

–Jeg så Top Gun-filmene da jeg var mindre, og dokumentarfilmen «TopGun –Oppdrag Norge» som gikk på TV i fjor. Det ga meg lysten til å kanskje bli pilot en gang i fremtiden, sier han.

På NRK.no kan du følge ungdomskoleklassen i serien «Klasse 10B». Etter nyttår hang langt de langt etter i mange fag, men løpet av semesteret prøver de å skjerpe seg for å bli en av de beste klassene i landet.

Opptakskrav vil Flygeskolen

Det er stor konkurranse ved opptak til Luftforsvarets flygeskole, men topp-karakterer er ikke noe krav i seg selv.

–Forsvaret legger vekt på sammenhengen mellom kunnskap og andre ferdigheter, for eksempel blir søkerne til studiet testet i risikovurdering, sier Negård Nilsen.

Peder Storvik Bakken i Vampire-cockpit

- Skikkelig kult! Peder Storvik Bakken fra 'Klasse 10B' fikk styre jagerfly. Her i cockpiten til Vampire-flyet på Kjevik i Kristiansand.

Foto: Luftforsvaret

Kulturstrøm

 • Cosby-dommen ventet tirsdag

  Rettsdagen i saken mot skuespilleren og komikeren Bill Cosby i er avsluttet i Pennsylvania. Dommen er ventet tirsdag. Aktoratet ber om mellom fem og ti års fengsel for 81-åringen, som er funnet skyldig i flere tilfeller av seksuelle overgrep.

 • Beskylder motehus for plagiat

  Den norske designeren Edda Gimnes beskylder det italienske luksusmerket Moschino for å ha kopiert klesdesignet fra hennes vår- og sommerkolleksjoner fra 2016 og 2017 (til venstre), skriver MinMote. Da Moschino lanserte sin nye kolleksjon under moteuken i Milano, reagerte Gimnes på at mønsteret på klærne lignet. Gimnes skal ha vist skisser av klærne til motehuset under et besøk på New York-kontoret deres sist høst. Moschino-kolleksjonen hylles av motemagasinet Vogue.

  Edda Gimnes design (til venstre) og Moscihno-design (til høyre)
  Foto: Edde Gimnes/AFP
 • Ny TV-seier for Lindmo

  Anne Lindmo har fått en knallåpning på TV-høsten. Fredag hadde hun 736.000 seere, nesten dobbelt så mange som TV 2-rivalen Fredrik Skavlan, skriver Kampanje. 736.000 seere er en økning fra forrige uke da 620.000 fikk med seg TV-programmet.

  Anne Lindmo nytt
  Foto: Julia Naglestad