NRK Meny
Normal

«Klasse 10B»-elev fikk jagerflytur

Peder Storvik Bakken fra «Klasse 10B» ble invitert med på jagerflytur av Luftforsvaret. Han fikk styre selv, og ble på nytt motivert til å forsøke å realisere drømmen om å bli pilot.

Video nsps_upload_2010_3_15_20_59_51_781.jpg

- Skikkelig kult! Peder Storvik Bakken fra 'Klasse 10B' fikk tur med jagerfly av Luftforsvaret.

Da Peder Storvik Bakken møtte opp på Kjevik Lufthavn i Kristiansand lørdag, hadde sommerfuglene i magen begynt å flakse alvorlig med vingene. Likevel fikk han snart på seg drakt og hjelm og var klar for 800 km/t. For aller første gang satt han i et jagerfly.

–Det føltes sykt fort, men det var skikkelig kult og overgikk alle forestillinger jeg hadde om jagerfly på forhånd. Du kjenner det i magen, men det var bare gøy, sier Peder Storvik Bakken.

Så «Klasse10B» og fikk en idé

I en scene fra serien om ungdommene i avgangsklassen ved Sten Tærud skole, fortalte han at han hadde en drøm om å bli jagerflypilot. Dette så Stian Negård Nilsen, rekrutteringsansvarlig i Luftforsvaret:

–Vi skulle gjerne invitert hele klassen, men i dag er de jo spredt for alle vinder, sier Stian Negård Nilsen, rekrutteringsansvarlig i Luftforsvaret.

På Luftforsvarets tekniske camp for elever og studenter fikk Peder et innblikk i flere utdanningsretninger, men jagerflyturen ble det absolutte høydepunktet.

Peder Storvik Bakken

Peder Storvik Bakken og F16-plot Martin Tesli.

Foto: Luftforsvaret

Som Tom Cruise i «Top Gun»

–Jeg så Top Gun-filmene da jeg var mindre, og dokumentarfilmen «TopGun –Oppdrag Norge» som gikk på TV i fjor. Det ga meg lysten til å kanskje bli pilot en gang i fremtiden, sier han.

På NRK.no kan du følge ungdomskoleklassen i serien «Klasse 10B». Etter nyttår hang langt de langt etter i mange fag, men løpet av semesteret prøver de å skjerpe seg for å bli en av de beste klassene i landet.

Opptakskrav vil Flygeskolen

Det er stor konkurranse ved opptak til Luftforsvarets flygeskole, men topp-karakterer er ikke noe krav i seg selv.

–Forsvaret legger vekt på sammenhengen mellom kunnskap og andre ferdigheter, for eksempel blir søkerne til studiet testet i risikovurdering, sier Negård Nilsen.

Peder Storvik Bakken i Vampire-cockpit

- Skikkelig kult! Peder Storvik Bakken fra 'Klasse 10B' fikk styre jagerfly. Her i cockpiten til Vampire-flyet på Kjevik i Kristiansand.

Foto: Luftforsvaret

Kulturstrøm

  • Netflix mer verd enn Disney

    Netflix er for første gang mer verd på børsen enn mediagiganten Disney, skriver Variety. Samtidig bruker selskapet mer penger enn noen sinne for å skape innhold som skal holde de nå flere enn 125 millioner ambonnentene verden over fornøyde. Selskapet har sagt at de kommer til å bruke mer enn 8 milliarder kroner på innhold i 2018, der 85% skal gå til å skape nytt innhold.

  • Freeman beklager etter anklager

    Skuespilleren Morgan Freeman sier i en uttalelse at han beklager dersom noen har opplevd noe han har gjort eller sagt som ubehagelig eller respektløst. Åtte kvinner anklager ham for upassende oppførsel og seksuell trakassering i en CNN-sak.