102 år gammel artistlegende skryter av ungdommens klimakamp

Hun ble kjent over hele verden med sangen «We'll meet again». Britiske Vera Lynn reiste rundt til soldatene under 2. verdenskrig. Nå skryter 102-åringen av ungdommens klimakamp.

BRITAIN/

Vera Lynn er blitt 102 år gammel. Hun gjorde en stor innsats med å underholde britiske soldater under krigen. Nå er hun imponert over ungdommens kamp for miljøet.

Foto: LUKE MACGREGOR / Reuters

Under den annen verdenskrig reiste Vera Lynn rundt til soldatene og sang den legendariske «We'll meet again». For mange soldater var hun et ankerfestet til hjemlandet Storbritannia, i en brutal krig der britiske soldater kjempet mange steder i verden.

Nå er hun opptatt av de unges kamp i nåtid, nemlig arbeidet for å gjøre kloden sunnere og redde verden.

Dame Vera Lynn har sett unge Greta Thunberg på TV. Den unge svenske jenta som kjemper for et bedre klima møtte paven i Roma i påsken, og Vera Lynn beundrer hennes kamp for denne viktige saken.

– Det er en stor skam at natur og dyr er blitt dårlig behandlet i ulike deler av verden, sier Lynn til NRK.

– Vi er så heldige som har en slik fantastisk og vakker verden å leve i og jeg håper folk begynner å sette større pris på den. Det er oppmuntrende å se morgendagens generasjon som tar ansvar for miljøet.

Brev fra Norge

102-årige Vera Lynn får ofte brev fra unge mennesker, og noen er så unge som i 5-årsalderen. Felles for dem er at de er interessert i hennes opplevelse av annen verdenskrig fordi de lærer om det på skolen.

– Hva var det med «We'll meet again» som har gjort den så populær?

– Jeg er ikke sikker på om jeg er den rette til å svare på det. Men jeg tror ordene er det viktigste ved mange sanger. Mange av dem snakker til de universelle følelsene som gjør at de ikke er knyttet til tidspunkt og helt uavhengig av generasjon eller sted. Folk kjenner seg igjen, forklarer hun, og fortsetter:

– Alle kjenner følelsen når man skal skilles fra noen man er glad i. Og det er det «We'll Meet again» handler om.

BRITAIN

Dame Vera Lynn ved en gammel Spitfire sammen med kaptein J Cunningham.

Foto: ADAM BUTLER / AP

Norske fans

102-åringen har et tett forhold til Norge, og sier hun er takknemlig for at hun fortsatt har kontakt med fans i Norge.

I det siste er kontakten med Norge blitt enda tettere.

For den norske kunstneren Ross Kolby har fått lov til å tegne portrettet til hennes 102-årsdag, et portrett som skal stilles ut i Royal Albert Hall der hun ofte har opptrådt.

Lynn forteller at hun er veldig fornøyd både med portrettet og samarbeidet med den norske kunstneren. Men foreløpig er det hemmelig for verden hvordan det ser ut. Det skal avdukes til høsten.

– Hva kan unge mennesker lære av annen verdenskrig?

– I dag er man kanskje ikke nok takknemlig for det vi har. Det er viktig at vi ser tilbake og husker hva som var prisen for vår frihet, sier Vera Lynn, som håper at britene igjen kan finne tilbake til den optimismen som preget dem under krigen også på naturens vegne.

Kulturstrøm