NRK Meny
Normal

10 ultimate sommerlåter

Hvilke ti sanger er de ultimate sommerlåtene? Vi satte oss ned og kom opp med denne lista. Er du enig?

gjesp i blå hengekøye
Foto: Geir Evensen / NRK

NB: Låtene er ikke presentert i priorert rekkefølge. Se også disse listene: Karis Slaatsveens sommerlåter , Finn Bjelkes sommerlåter  og Ragnhild Silkebækkens sommerlåter .

1. Beach Boys – ”California Girls”

Sol, strand, surf og bikinikledte damer. Livet er enkelt og lettlevet i tekstene til Beach Boys. ”I wish they all could be California girls”, sang de i 1965 i sin hyllest til det bekymringsløse strandlivet.

2. deLillos – ”Neste sommer”

Er dette den ultimate, norske sommerlåta? Det er i hvert fall ikke mange som ikke kan synge med på refrenget på tittellåta fra suksessalbumet Neste sommer (1993). ”Når du en gang kommer neste sommer, skal jeg atter være her...”

3. Mungo Jerry – ”In the summertime”

Ray Dorset og Finn Bjelke
Foto: Geir Evensen / NRK

Om du ikke helt klarer å plassere denne låta, tenk bare på den vanligste tutelyden til russebilene, så har du den i hodet: ”Dara-ratata datarara rarara”. Låta er laget i flere coverversjoner, men den mest kjente er fra 1970 med Ray Dorsets band Mungo Jerry.

4. Paradisio – ”Bailando”

Latino-sanger har alltid et sommerlig preg over seg. Denne diskolåta, som toppet hitlistene i 1997, understreker det med all tydelighet. ”Bailando, bailando. Amigos adios, adios, el silencio loco” lød landeplagen.

5. Gyllene Tider – Sommartider

Mange gode 80-tallsminner er svenske. Et av de sterkeste er ”Sommartider” fra 1982. En av Gyllene Tiders frontfigurer, Per Gässle, dannet senere en annen svenske suksesshistorie, Roxette.

6. Lovin' Spoonful – ”Summer in the City”

”Hot town, summer in the city” - dette er låta for de som trives bedre på solvarm asfalt i byen enn på sandstranda når det er sommer. Gruppa Lovin’ Spoonful er vel ikke blant de mest kjente, men fikk en stor hit med denne i 1966.

7. Folk og røvere – ”Yess!”

Reker
Foto: Geir Evensen / NRK

”Yess, det er sommer og ingenting er pes, det ække no stress, jeg bare sitter her og tenker”, sang Folk & Røvere i 1999. En sommerlåt som gir deg hvilepulsen tilbake, vind i håret, samt en plutselig og uimotståelig lyst på rekesmørbrød med dill og majones.

8. Dum Dum Boys – ”Idyll”

Norsk sommer på sitt beste kan ikke karakteriseres som noe annet enn ren idyll. Følelsen ble foreviget på Dum Dum Boys’ debut-LP ”Blodig alvor” fra 1988. ”Se hva vi har her: Idyll. Jeg tror jeg blir her. Idyll”, lyder teksten, innpakket i smektende kontrabasstoner.

9. Wilco – ”Summer Teeth”

Tilbakelent, lys og lett til sinns, ettertenksom og ubekymret på samme tid. Wilcos låt fra albumet med nesten samme navn – Summerteeth fra 1999 – oppsummerer sommerens mange sinnsstemninger.

10. Lou Reed - "Perfect Day"

Sangria-drikking i parken og mating av dyrene i zoologisk hage er Lou Reeds forslag til aktiviteter som utgjør en perfekt sommerdag. Låta fra albumet Transformer (1972) ble imidlertid ikke funnet verdig til konserten hans under årets Norwegian Wood.

Er du enig i lista? Ville du hatt med noen andre låter? Kom med dine egne listeforslag i vårt debattforum !