Hopp til innhold

10 spørsmål til «Westworld»-aktuelle Ingrid Bolsø Berdal

Hun savner Norge, til tross for at hun tror på bedre tider i amerikansk film- og tv-bransje. NRK snakket med Ingrid Bolsø Berdal om #metoo, hemmeligheter og det å spille i HBO-serien «Westworld».

US-PREMIERE-OF-HBO'S-"WESTWORLD"-SEASON-2---ARRIVALS

PREMIEREKLAR: Ingrid Bolsø Berdal, her fra premieren i Los Angeles mandag denne uken.

Foto: Jean Baptiste Lacroix / AFP

– Hvordan blir andre sesong av «Westworld», der du spiller banditten Armistice?

– Større, mer brutal, mørkere og like overraskende som første sesong. Folk kan glede seg.

Første sesong var en stor suksess. Hvordan har det preget innspillingen av andre sesong – mer selvsikkerhet eller preget av en frykt for å ikke innfri?

Ingrid Bolsø Berdal spiller roboten Armistrice i HBO-serien «Westworld»

ROBOT: Ingrid Bolsø Berdal som Armistice i sesong 1 av «Westworld».

Foto: HBO

– Folk har vært imponerende rolig. Alle er profesjonelle til fingerspissene og ingen vil lage en kopi av det vi lagde i forrige sesong. Det har faktisk vært en enorm entusiasme under innspillingen av denne sesongen.

Hvordan er det å jobbe som filmskuespiller i USA, sammenlignet med i Norge?

– Det kan være ekstra krevende å jobbe som skuespiller her. Det er ofte mye penger involvert i prosjektene og det kan skape en frykt for å gjøre feil. I Norge er det en rausere kultur. Jeg har blitt veldig takknemlig for hvordan vi har det i Norge ved å jobbe i USA.

Det er mange kjente skuespillere med i denne serien. Når dere er ferdige med en innspillingsdag, går dere liksom og tar en øl på puben eller går alle videre til sitt?

– Det hender vi tar en øl. Men Los Angeles, der vi spiller inn, er et rart sted. Det er ikke en by, mer et stort område og folk bor spredt fra hverandre.

Metoo-kampanjen har preget bransjen i USA det siste halvåret. Hva syntes du om #metoo?

– For meg var metoo et uttrykk for en stor nødvendighet. Det er mange som har opplevd mye vondt, både kvinner og menn. Men jeg opplever at store og gode ting er i ferd med å skje i USA. Det er en brytningstid der nå. Jeg merker det også i stemningen på settet. En ekstra godhet folk imellom. Det gir meg et slags nytt håp for fremtiden.

Har du opplevd en metoo-situasjon selv?

– Jeg har ikke opplevd noe dramatisk. Men jeg har dyp respekt for alle dem som har fortalt.

– Da du skrev kontrakt med HBO om å spille i «Westworld», visste du da hvor mange sesonger du skulle være med i?

– Ja, det er slik her at du må forplikte deg til et visst antall sesonger for å bli ansatt. Det er kun de største stjernene som kan gjøre kontrakter med en eller to sesonger.

Hvor mange sesonger har du skrevet under på da?

– Det har jeg vel egentlig ikke lov til å si. Alt er så hemmelig her.

Men ja eller nei – får vi se deg i neste sesong?

– Mens vi spiller inn sesongen så vet jeg ofte ikke engang hva som skjer på opptak neste dag. Jeg har ikke engang lest manuset i episodene jeg ikke selv spiller i. Sånn er det her. Vi vet ingenting.

Hvis du måtte velge: En ny stor tv-serie i USA eller komme tilbake til Norge?

– Jeg vil veldig gjerne gjøre mer i Norge. Det har vært en fin erfaring og lærerikt å satse i USA, men nå frister en hverdag i Norge. Jeg savner norske kolleger og tryggheten og tilliten vi har til hverandre. Men jeg utelukker selvfølgelig ikke å gjøre noe i utlandet heller.

Sesong to av «Westworld» har premiere på HBO Nordic mandag 23. april.

Dolores (Evan Rachel Wood) og Teddy (James Marsden) i Westworld, sesong 2

NY SESONG: Dolores (Evan Rachel Wood) og Teddy (James Marsden) er igjen sentrale rollefigurer i andre sesong av «Westworld».

Foto: HBO Nordic

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober