Hopp til innhold

10 spørsmål til «Westworld»-aktuelle Ingrid Bolsø Berdal

Hun savner Norge, til tross for at hun tror på bedre tider i amerikansk film- og tv-bransje. NRK snakket med Ingrid Bolsø Berdal om #metoo, hemmeligheter og det å spille i HBO-serien «Westworld».

US-PREMIERE-OF-HBO'S-"WESTWORLD"-SEASON-2---ARRIVALS

PREMIEREKLAR: Ingrid Bolsø Berdal, her fra premieren i Los Angeles mandag denne uken.

Foto: Jean Baptiste Lacroix / AFP

– Hvordan blir andre sesong av «Westworld», der du spiller banditten Armistice?

– Større, mer brutal, mørkere og like overraskende som første sesong. Folk kan glede seg.

Første sesong var en stor suksess. Hvordan har det preget innspillingen av andre sesong – mer selvsikkerhet eller preget av en frykt for å ikke innfri?

Ingrid Bolsø Berdal spiller roboten Armistrice i HBO-serien «Westworld»

ROBOT: Ingrid Bolsø Berdal som Armistice i sesong 1 av «Westworld».

Foto: HBO

– Folk har vært imponerende rolig. Alle er profesjonelle til fingerspissene og ingen vil lage en kopi av det vi lagde i forrige sesong. Det har faktisk vært en enorm entusiasme under innspillingen av denne sesongen.

Hvordan er det å jobbe som filmskuespiller i USA, sammenlignet med i Norge?

– Det kan være ekstra krevende å jobbe som skuespiller her. Det er ofte mye penger involvert i prosjektene og det kan skape en frykt for å gjøre feil. I Norge er det en rausere kultur. Jeg har blitt veldig takknemlig for hvordan vi har det i Norge ved å jobbe i USA.

Det er mange kjente skuespillere med i denne serien. Når dere er ferdige med en innspillingsdag, går dere liksom og tar en øl på puben eller går alle videre til sitt?

– Det hender vi tar en øl. Men Los Angeles, der vi spiller inn, er et rart sted. Det er ikke en by, mer et stort område og folk bor spredt fra hverandre.

Metoo-kampanjen har preget bransjen i USA det siste halvåret. Hva syntes du om #metoo?

– For meg var metoo et uttrykk for en stor nødvendighet. Det er mange som har opplevd mye vondt, både kvinner og menn. Men jeg opplever at store og gode ting er i ferd med å skje i USA. Det er en brytningstid der nå. Jeg merker det også i stemningen på settet. En ekstra godhet folk imellom. Det gir meg et slags nytt håp for fremtiden.

Har du opplevd en metoo-situasjon selv?

– Jeg har ikke opplevd noe dramatisk. Men jeg har dyp respekt for alle dem som har fortalt.

– Da du skrev kontrakt med HBO om å spille i «Westworld», visste du da hvor mange sesonger du skulle være med i?

– Ja, det er slik her at du må forplikte deg til et visst antall sesonger for å bli ansatt. Det er kun de største stjernene som kan gjøre kontrakter med en eller to sesonger.

Hvor mange sesonger har du skrevet under på da?

– Det har jeg vel egentlig ikke lov til å si. Alt er så hemmelig her.

Men ja eller nei – får vi se deg i neste sesong?

– Mens vi spiller inn sesongen så vet jeg ofte ikke engang hva som skjer på opptak neste dag. Jeg har ikke engang lest manuset i episodene jeg ikke selv spiller i. Sånn er det her. Vi vet ingenting.

Hvis du måtte velge: En ny stor tv-serie i USA eller komme tilbake til Norge?

– Jeg vil veldig gjerne gjøre mer i Norge. Det har vært en fin erfaring og lærerikt å satse i USA, men nå frister en hverdag i Norge. Jeg savner norske kolleger og tryggheten og tilliten vi har til hverandre. Men jeg utelukker selvfølgelig ikke å gjøre noe i utlandet heller.

Sesong to av «Westworld» har premiere på HBO Nordic mandag 23. april.

Dolores (Evan Rachel Wood) og Teddy (James Marsden) i Westworld, sesong 2

NY SESONG: Dolores (Evan Rachel Wood) og Teddy (James Marsden) er igjen sentrale rollefigurer i andre sesong av «Westworld».

Foto: HBO Nordic

Kulturstrøm

 • Filmregissør Wolfgang Petersen er død

  Den kjente regissøren Wolfgang Petersen er død. Han ble 81 år gammel, melder tyske medier. Hans mest kjente verk er «Das Boot» («Ubåten») fra 1981, som skildrer livet – og klaustrofobien – om bord på en tysk ubåt under andre verdenskrig.

  Petersens assistent opplyser til det tyske nyhetsbyrået DPA at Petersen døde av kreft fredag.

  Petersen sto også bak en rekke andre filmer, blant annet «Air Force One» fra 1997, der Harrison Ford spiller amerikansk president og «Troja» med Brad Pitt.

  Brad Pitt og Wolfgang Petersen
  Foto: JAN BAUER / Ap
 • Høytlesning viktig for barn

  Forskning gjort under pandemien viser at høytlesning er essensielt for barns språkutvikling, rapporterer Senter for flerspråklighet ved Universitetet i Oslo.

  – Jo mer foreldrene leste for barna og jo mindre passiv skjermtid de hadde, jo mer utviklet språket seg. Så lite som 15 minutter høytlesning daglig og mindre passiv skjermtid hadde stor betydning for språkutviklingen hos de minste barna, sier forsker Natalia Kartushina.