Hopp til innhold

10 år siden «Kyllingstuntet»

I dag, søndag 15. januar, er det 10 år siden Bård Tufte Johansen lanserte sin samfunnskritiske Kyllingmann-karakter, direkte på TV 2.

Video Kyllingstuntet

Bård Tufte Johansen ble ingen populær mann hos daværende kringkastingssjef John G. Bernander etter kyllingstuntet på TV2.

«Respektløst» og «smakløst». Beskrivelsen var ikke få, da Bård Tufte Johansen tok på seg et gult kyllingkostyme og sin velkjente satiriske sans for ti år siden.

En av de store snakkisene i 2002 kom etter at gutta i Åpen Post, med nevnte Johansen og makker Harald Eia, skulle utøve mediekritikk på direkten i en annen TV-kanal enn deres egen.

Ville hjelpe Jagland

Kyllingdrakten

Den ikoniske kyllingdrakten henger på utstilling i NRK, og leies ut med jevne mellomrom.

Foto: Elise Hellem Ratvik / NRK

– Ideen startet med at jeg fikk vite at TV 2 var stolte av at de var «først» på Rikshospitalet der Jagland lå, sier Johansen til NRK.no

Thorbjørn Jagland ble lagt inn på Rikshospitalet etter et illebefinnende på sitt kontor i Stortinget, etter en lengre strid om ledervervet i Arbeiderpartiet. Komikerduoen Johansen og Eia bestemte seg derfor å hjelpe Jagland, og ville dermed peke nese til medias hardkjør mot topp-politikeren.

– Jeg ble provosert av TV 2, fordi det først og fremst for dem handlet om å være først et sted. Jeg ble også provosert over den falske omsorgen de viste, sier Johansen.

Toppsak på tekst-TV

Mens reporter Elin Sørsdahl rapporterte på direkten i TV 2-nyhetene fra Rikshospitalet, dukket det plutselig opp en mann i et kyllingkostyme. Mannen skulle senere bli kjent som Kyllingmannen, en av Johansen mest minneverdige karakterer.

Mens reporteren gjorde sitt beste for å holde masken og ignorere Kyllingmannens dans, kakling og rop, fikk seerne ettermiddagskaffen i vrangstrupen.

Oppmerksomheten som fulgte var mer enn noen hadde forventet.

– Det ble mer styr enn ventet. Det lå som toppsak på tekst-tv, og da er det alvor, ler Johansen.

Han er usikker på om han ville gjort det samme i dag.

– Den gangen var jeg ung og trengte penger, sier han.


– Blitt flink til å ignorere

– Det er utrolig at folk fortsatt husker dette, sier TV 2-reporter Elin Sørsdahl til NRK.no i en e-post fra USA.

Reporteren ble ufrivillig en del av et videoklipp som senere har fått kultstatus blant mange her til lands. I dag jobber Sørsdahl som TV 2s korrespondent i USA, og der er det folk som kakler enda mer enn Johansen, skal vi tro journalisten selv.

– En gaulende Johansen er langt mindre krevende å ignorere enn mange svært høyrøstede TV-kolleger, som hyler ved siden av meg når jeg rapporterer fra de amerikanske primærvalgene, fortsetter hun.

I etterkant beklaget Johansen oppstyret i et åpent brev.

«Dette hardkjøret hadde nå tydeligvis gått på helsa løs, og vi følte derfor det var på sin plass å kommentere det vi opplever som medias dobbeltmoral.»

Johansen sier at Kyllingmannen ikke vil dukke opp igjen med det første.

– Nå må andre ta over. Jeg er feit, har nesten ikke fjær, og de har stappa mat ned i halsen min. De skal visst bruke leveren min til noe, sier han.

Video Se rekonstruksjonen av Bård Tufte Johansens famøse kyllingstunt

Harald Eia og Bjørn Sundquist tok seg av rekonstruksjonen av Bård Tufte Johansens famøse kyllingstunt

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober