10 år siden «Kyllingstuntet»

I dag, søndag 15. januar, er det 10 år siden Bård Tufte Johansen lanserte sin samfunnskritiske Kyllingmann-karakter, direkte på TV 2.

Video Kyllingstuntet

Bård Tufte Johansen ble ingen populær mann hos daværende kringkastingssjef John G. Bernander etter kyllingstuntet på TV2.

«Respektløst» og «smakløst». Beskrivelsen var ikke få, da Bård Tufte Johansen tok på seg et gult kyllingkostyme og sin velkjente satiriske sans for ti år siden.

En av de store snakkisene i 2002 kom etter at gutta i Åpen Post, med nevnte Johansen og makker Harald Eia, skulle utøve mediekritikk på direkten i en annen TV-kanal enn deres egen.

Ville hjelpe Jagland

Kyllingdrakten

Den ikoniske kyllingdrakten henger på utstilling i NRK, og leies ut med jevne mellomrom.

Foto: Elise Hellem Ratvik / NRK

– Ideen startet med at jeg fikk vite at TV 2 var stolte av at de var «først» på Rikshospitalet der Jagland lå, sier Johansen til NRK.no

Thorbjørn Jagland ble lagt inn på Rikshospitalet etter et illebefinnende på sitt kontor i Stortinget, etter en lengre strid om ledervervet i Arbeiderpartiet. Komikerduoen Johansen og Eia bestemte seg derfor å hjelpe Jagland, og ville dermed peke nese til medias hardkjør mot topp-politikeren.

– Jeg ble provosert av TV 2, fordi det først og fremst for dem handlet om å være først et sted. Jeg ble også provosert over den falske omsorgen de viste, sier Johansen.

Toppsak på tekst-TV

Mens reporter Elin Sørsdahl rapporterte på direkten i TV 2-nyhetene fra Rikshospitalet, dukket det plutselig opp en mann i et kyllingkostyme. Mannen skulle senere bli kjent som Kyllingmannen, en av Johansen mest minneverdige karakterer.

Mens reporteren gjorde sitt beste for å holde masken og ignorere Kyllingmannens dans, kakling og rop, fikk seerne ettermiddagskaffen i vrangstrupen.

Oppmerksomheten som fulgte var mer enn noen hadde forventet.

– Det ble mer styr enn ventet. Det lå som toppsak på tekst-tv, og da er det alvor, ler Johansen.

Han er usikker på om han ville gjort det samme i dag.

– Den gangen var jeg ung og trengte penger, sier han.


– Blitt flink til å ignorere

– Det er utrolig at folk fortsatt husker dette, sier TV 2-reporter Elin Sørsdahl til NRK.no i en e-post fra USA.

Reporteren ble ufrivillig en del av et videoklipp som senere har fått kultstatus blant mange her til lands. I dag jobber Sørsdahl som TV 2s korrespondent i USA, og der er det folk som kakler enda mer enn Johansen, skal vi tro journalisten selv.

– En gaulende Johansen er langt mindre krevende å ignorere enn mange svært høyrøstede TV-kolleger, som hyler ved siden av meg når jeg rapporterer fra de amerikanske primærvalgene, fortsetter hun.

I etterkant beklaget Johansen oppstyret i et åpent brev.

«Dette hardkjøret hadde nå tydeligvis gått på helsa løs, og vi følte derfor det var på sin plass å kommentere det vi opplever som medias dobbeltmoral.»

Johansen sier at Kyllingmannen ikke vil dukke opp igjen med det første.

– Nå må andre ta over. Jeg er feit, har nesten ikke fjær, og de har stappa mat ned i halsen min. De skal visst bruke leveren min til noe, sier han.

Video Se rekonstruksjonen av Bård Tufte Johansens famøse kyllingstunt

Harald Eia og Bjørn Sundquist tok seg av rekonstruksjonen av Bård Tufte Johansens famøse kyllingstunt

Kulturstrøm

 • Carola gjør comeback

  Den svenske artisten Carola Häggkvist (53) gjør comeback i Melodifestivalen, skriver svenske Aftonbladet. Ifølge avisen planlegger stjernen å konkurrere i kvalifiseringen til Eurovision Song Contest-finalen med en sang hun har skrevet selv.

  Carola
  Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix
 • TV-kveld med Jan Erik Vold

  I dag fyller poet, oversetter og skribent Jan Erik Vold 80 år. NRK 2 markerer dette med en egen Vold-aften. Først sendes Elsa Kvammes nye dokumentar «Sorry brødre, det ble meg», så «Tolv Blå», et konsertopptak med Vold og Kåre Virud fra Notodden bluesfestival i sommer (bildet), og til slutt det legendariske konsertopptaket «Dylan på norsk» fra Hot House i Oslo i 1981. «Dylan på norsk» er Volds gjendiktninger av Bob Dylans sanger fra 60-årene.

  Jan Erik Vold på Notodden
  Foto: Torstein Vegheim/NRK