1.4 millioner så Portugal sikre gullet

Det ble ny seerrekord da Portugal sikret EM-gullet på overtid mot Frankrike. Flere enn 3 av 4 seere fulgte kampen.

Portugal feirer EM-gullet

JUBLER: Kaptein Cristiano Ronaldo feirer EM-gullet sammen med lagkameratene.

Foto: FRANCISCO LEONG / Afp

108 minutter med målløs fotball skremte ikke TV-seerne fra EM-finalen. 1.4 millioner seere fulgte kampen på NRK 1, og satte med det ny seerrekord.

Finalen er den mest sette kampen gjennom hele mesterskapet, og det nest meste sette programmet hittil i år, kun slått av finalen i «Mesternes Mester». EM-finalen er også den femte mest sette fotballkampen i Norge i dette årtusenet.

Uvanlig store seermasser

– Dette er seermasser vi ellers bare opplever når vi sender vintersport i januar. Vi må huske at det er sommerferie, relativt sett er det spinnvilt at EM er blitt så stort. Og Norge var ikke en gang med, sier Kristian Tolonen, analysesjef i NRK.

Sjef for NRK Analyse, Kristian Tolonen.

GODE TALL: Kristian Tolonen, analysesjef i NRK, er spesielt glad for at mange unge seere fulgte mesterskapet.

Foto: Iakob Prebensen

Fra 80. minutt og ut ekstraomgangene fulgte over 1.5 millioner seere finalen.

Hjemmenasjonen Frankrike var storfavoritter før avspark i EM-finalen søndag kveld. Men i andre ekstraomgang brast den franske gulldrømmen da Eder satte inn kampens første mål i 109. minutt.

NRKs fotballekspert Bengt Eriksen var ikke fornøyd med spillet i mesterskapets siste kamp

– Frankrike har invitert til fest, men tør ikke feste. De spiller ikke på det nivået de har vist tidligere mesterskapet. Dette er ikke en EM-finale verdig, sier Eriksen.

Flere unge seere

– Det som er ekstra spesielt med dette mesterskapet er ikke bare at det er mange som ser på, men at det er yngre TV-seere enn det som er vanlig ellers, sier Tolonen.

Ifølge analysesjefen viser dette at TV fremdeles kan samle store publikumsmasser.

Sannsynligvis var det også mange som gjorde noe sosialt ut av EM-finalen. En fjerdedel av seerne fulgte nemlig sendingen av kampen fra et annet sted enn sitt eget hjem.

– Mange har sett kampen hos venner, på hytta, på arbeidsplassen eller på offentlige arrangement som Fotballfesten på Kontraskjæret, sier Tolonen.

Ifølge analysesjefen pleier fotball å dele befolkningen i to, og på forhånd antok NRK at omtrent halvparten av befolkningen var interessert i å følge mesterskapet.

– Det er mange i Norge som elsker fotball, men det er også en del som hater fotball og som ikke har fulgt mesterskapet. Men i går tror jeg at til og med noen av dem som ellers hater fotball måtte se hvordan mesterskapet endte, sier Tolonen.

Kulturstrøm

 • Filmkomponist skaper BMW-lyd

  Det tyske bilselskapet BMW lanserer sin nyeste elbil i dag, og denne gangen er en komponist med på laget. Hans Zimmer, som er en av verdens mest kjente filmmusikkomponister har nemlig designet lydbildet inne i bilen. Elbiler er nesten helt lydløse, og mange savner de lydene de er vant til. BMW-eiere får nå valgfri billyd laget av mannen bak musikken til blant annet «Løvenes Konge» og «Pirates of the Carribean».

  BMW
  Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
 • Mariss Jansons er syk

  Oslo Filharmoniens tidligere sjefdirigent og en av verdens mest ettertraktede dirigenter avlyser alle sommerens planlagte konserter av helseårsaker. Jansons skulle blant annet ledet flere konserter under årets Salzburg Festival og under BBC Proms. Jansons (76) har også tidligere hatt utfordringer med helsa. (slippeddisc)

  Mariss Jansons
  Foto: Sigi Tischler / AP
 • Nytt festivalsamarbeid

  Nordlysfestivalen i Tromsø og samtidskunstfestivalen Ilios i Harstad inngår samarbeid. – En av grunnene er at det har blitt for dyrt å få orkestre og artister nordover til kun en festival, sier leder av Iliosfestivalen, Anders Eriksson.

  Sisu
  Foto: Martin Mortensen / NRK