1.4 millioner så Portugal sikre gullet

Det ble ny seerrekord da Portugal sikret EM-gullet på overtid mot Frankrike. Flere enn 3 av 4 seere fulgte kampen.

Portugal feirer EM-gullet

JUBLER: Kaptein Cristiano Ronaldo feirer EM-gullet sammen med lagkameratene.

Foto: FRANCISCO LEONG / Afp

108 minutter med målløs fotball skremte ikke TV-seerne fra EM-finalen. 1.4 millioner seere fulgte kampen på NRK 1, og satte med det ny seerrekord.

Finalen er den mest sette kampen gjennom hele mesterskapet, og det nest meste sette programmet hittil i år, kun slått av finalen i «Mesternes Mester». EM-finalen er også den femte mest sette fotballkampen i Norge i dette årtusenet.

Uvanlig store seermasser

– Dette er seermasser vi ellers bare opplever når vi sender vintersport i januar. Vi må huske at det er sommerferie, relativt sett er det spinnvilt at EM er blitt så stort. Og Norge var ikke en gang med, sier Kristian Tolonen, analysesjef i NRK.

Sjef for NRK Analyse, Kristian Tolonen.

GODE TALL: Kristian Tolonen, analysesjef i NRK, er spesielt glad for at mange unge seere fulgte mesterskapet.

Foto: Iakob Prebensen

Fra 80. minutt og ut ekstraomgangene fulgte over 1.5 millioner seere finalen.

Hjemmenasjonen Frankrike var storfavoritter før avspark i EM-finalen søndag kveld. Men i andre ekstraomgang brast den franske gulldrømmen da Eder satte inn kampens første mål i 109. minutt.

NRKs fotballekspert Bengt Eriksen var ikke fornøyd med spillet i mesterskapets siste kamp

– Frankrike har invitert til fest, men tør ikke feste. De spiller ikke på det nivået de har vist tidligere mesterskapet. Dette er ikke en EM-finale verdig, sier Eriksen.

Flere unge seere

– Det som er ekstra spesielt med dette mesterskapet er ikke bare at det er mange som ser på, men at det er yngre TV-seere enn det som er vanlig ellers, sier Tolonen.

Ifølge analysesjefen viser dette at TV fremdeles kan samle store publikumsmasser.

Sannsynligvis var det også mange som gjorde noe sosialt ut av EM-finalen. En fjerdedel av seerne fulgte nemlig sendingen av kampen fra et annet sted enn sitt eget hjem.

– Mange har sett kampen hos venner, på hytta, på arbeidsplassen eller på offentlige arrangement som Fotballfesten på Kontraskjæret, sier Tolonen.

Ifølge analysesjefen pleier fotball å dele befolkningen i to, og på forhånd antok NRK at omtrent halvparten av befolkningen var interessert i å følge mesterskapet.

– Det er mange i Norge som elsker fotball, men det er også en del som hater fotball og som ikke har fulgt mesterskapet. Men i går tror jeg at til og med noen av dem som ellers hater fotball måtte se hvordan mesterskapet endte, sier Tolonen.

Kulturstrøm

 • Van Gogh-verk solgt på auksjon

  To av de eldste verkene til den nederlandske kunstneren Vincent van Gogh er solgt på auksjon i den belgiske byen Gent. Det ene maleriet, en akvarell av blomster, ble solgt for 220.000 euro Det andre verket ble solgt for 140.000 euro.

 • Island bøtelagt etter Eurovision

  Arrangørene av den europeiske finalen i Melodi Grand Prix har bøtelagt det islandske bidraget etter årets finale i Tel Aviv i Israel fordi de viste det palestinske flagget. Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) sier ikke noe om botens beløp.

 • «Friends» 25 år

  Tror ikke «Friends» hadde blitt akseptert i dag:

  - Nei, mener Friends-forsker. Nå er det 25 år siden første episode kom ut.