1.4 millioner så Portugal sikre gullet

Det ble ny seerrekord da Portugal sikret EM-gullet på overtid mot Frankrike. Flere enn 3 av 4 seere fulgte kampen.

Portugal feirer EM-gullet

JUBLER: Kaptein Cristiano Ronaldo feirer EM-gullet sammen med lagkameratene.

Foto: FRANCISCO LEONG / Afp

108 minutter med målløs fotball skremte ikke TV-seerne fra EM-finalen. 1.4 millioner seere fulgte kampen på NRK 1, og satte med det ny seerrekord.

Finalen er den mest sette kampen gjennom hele mesterskapet, og det nest meste sette programmet hittil i år, kun slått av finalen i «Mesternes Mester». EM-finalen er også den femte mest sette fotballkampen i Norge i dette årtusenet.

Uvanlig store seermasser

– Dette er seermasser vi ellers bare opplever når vi sender vintersport i januar. Vi må huske at det er sommerferie, relativt sett er det spinnvilt at EM er blitt så stort. Og Norge var ikke en gang med, sier Kristian Tolonen, analysesjef i NRK.

Sjef for NRK Analyse, Kristian Tolonen.

GODE TALL: Kristian Tolonen, analysesjef i NRK, er spesielt glad for at mange unge seere fulgte mesterskapet.

Foto: Iakob Prebensen

Fra 80. minutt og ut ekstraomgangene fulgte over 1.5 millioner seere finalen.

Hjemmenasjonen Frankrike var storfavoritter før avspark i EM-finalen søndag kveld. Men i andre ekstraomgang brast den franske gulldrømmen da Eder satte inn kampens første mål i 109. minutt.

NRKs fotballekspert Bengt Eriksen var ikke fornøyd med spillet i mesterskapets siste kamp

– Frankrike har invitert til fest, men tør ikke feste. De spiller ikke på det nivået de har vist tidligere mesterskapet. Dette er ikke en EM-finale verdig, sier Eriksen.

Flere unge seere

– Det som er ekstra spesielt med dette mesterskapet er ikke bare at det er mange som ser på, men at det er yngre TV-seere enn det som er vanlig ellers, sier Tolonen.

Ifølge analysesjefen viser dette at TV fremdeles kan samle store publikumsmasser.

Sannsynligvis var det også mange som gjorde noe sosialt ut av EM-finalen. En fjerdedel av seerne fulgte nemlig sendingen av kampen fra et annet sted enn sitt eget hjem.

– Mange har sett kampen hos venner, på hytta, på arbeidsplassen eller på offentlige arrangement som Fotballfesten på Kontraskjæret, sier Tolonen.

Ifølge analysesjefen pleier fotball å dele befolkningen i to, og på forhånd antok NRK at omtrent halvparten av befolkningen var interessert i å følge mesterskapet.

– Det er mange i Norge som elsker fotball, men det er også en del som hater fotball og som ikke har fulgt mesterskapet. Men i går tror jeg at til og med noen av dem som ellers hater fotball måtte se hvordan mesterskapet endte, sier Tolonen.

Kulturstrøm

  • Uærbødig klengenavn

    Poeten Lord Byron (1788–1824) pleide å kalle sin kollega William Wordsworth for «Turdsworth» («Bæsjeverdi» på norsk). Det kommer fram i anmeldelsen av en ny bok om de engelske romantiske poetene, forteller nettmagasinet Literary Hub.

    Et portrett av poeten William Wordsworth fra 1800-tallet
    Illustrasjon: P. Krämer / Wikimedia Commons
  • Vikingskip i ferd med å ødelegges

    Gjellestadskipet i Halden er hardt angrepet av sopp, som bryter ned eikematerialet raskt. Derfor vil statsråd Ola Elvestuen (V) at det graves opp. Skipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid – en periode som anses å starte med angrepet på Lindisfarne i 793.