Hopp til innhold

Skulpturer solgt for over 400 millioner kroner

En skulptur av Edgar Degas ble solgt torsdag for 41,6 millioner dollar – som tilsvarer drøye 411 millioner norske kroner. Dette er den høyeste prisen som er betalt for et verk av den franske kunstneren.

Degas «La Petite Danseuse de quatorze ans» forestiller en ung ballettdanser med tyllskjørt og var en sensasjon allerede da den først ble stilt ut i Paris i 1881.

Skulpturen som ble solgt er en avstøping gjort ti år etter at kunstneren hadde gått bort. Originalen står i National Gallery Of Art i Washington.

Under auksjonen hos Christie's i New York ble også Pablo Picassos «Tete de femme (Fernande)» solgt for 48,4 millioner dollar – som tilsvarer 479 millioner kroner. Det er den dyreste Picasso-skulpturen som er solgt til nå (NTB)

"Petite danseuse de quatorze ans" av Edgar Degas, er støpt i flere versjoner. Denne ble laget ti år etter kunstnerens død.
Foto: AFP/CHRISTIE'S IMAGES LTD/NTB

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober