Hopp til innhold

Thommessen buet til Sovjet-sang

Koret «Mannskoret» sang den russiske nasjonalsangen i sovjetisk versjon under åpningen av Høstutstillingen lørdag kveld.

Det fikk tilhører Olemic Thommessen til å bue, skriver Aftenposten.

– For meg var den naturlige reaksjon heller å skulle "bue" enn å gi applaus til en agressor som i disse dager skaper angst og bekymring over hele Europa, skriver stortingspresidenten selv på Facebook.

– Jeg syns det var et rart valg. Jeg har ikke rukket å ta tak i dette. Jeg vil forhøre meg med de som har arrangert åpningen, sier juryleder Vanna Bowles til Aftenposten.

En av kormedlemmene skriver i kommentarfeltet til Thommessens Facebook-innlegg at framføringen ikke var en hyllest til Sovjetunionen eller Russland.

– Vi er ikke et kommunistisk kor og vi hyller heller ikke Putin, men sangen kan heller tolkes som en støtte til et folk som har fått gjennomgå mye jævelskap, fra tsar og Stalin til Putin og oligarker, skriver Ask Brantenberg Cold.

Olemic Thommessen
Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober