NRK Meny
Normal

-Spekulerer i din angst

Går vi mot amerikanske helsetilstander? Norsk pasientforening mener at forsikringsselskaper som tilbyr private helseforsikringer spekulerer i folks angst for å blir syke.

Helse, røntgen, lege

Hør: Unødvendig helseforsikring

Stadig flere i Norge velger å kjøpe helseforsikring, og i løpet av det siste året har antall nordmenn med slik forsikring økt med 77 prosent. I dag er det 75 000 nordmenn med slik forsikring, som garanterer deg behandling ved et privat sykehus innen en viss tid, dersom du blir syk.

Kan stole på det offentlige

Unni Veirød, konstituert generalsekretær i Norsk Pasientforening, mener at folk kan stole på hjelpen fra det offentlige. Hun frykter at økt bruk av privat helseforsikring

- Privat helseforsikring fører til mer bruk av private sykehus. Dette kan føre til overføring av ressurser og personell fra det offentlige til det private, noe som kan lede til en svekking av de offentlige sykehusene.

 - Folk skremmes

Veirød tror at medias negative fokus kan skremme folk til å tro de trenger en ekstra forsikring.

- Media henter gjerne fram enkeltskjebner for å fortelle en historie. Disse representerer ikke nødvendigvis helheten, sier hun.

Informasjonssjef i Storebrand, Bjørn Erik Sættem, er enig i at norsk sykehusvesen er bra på visse områder. Han mener likevel at det er behov for privat helseforsikring.

Kjøper seg ut av køen

- Norsk helsevesen er bra på akutte tilfeller, men på mindre akutte skader kan man måtte vente i opp til hundre dager på behandling. Da er det mange som ønsker å kunne kjøpe seg ut av køen, sier han.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • Vant pris under Oslo Runway

    Designerduoen Harald Lunde Helgesen og Ida Falck Øien bak klesmerket Haik vant designprisen under avslutningen av Oslo Runway, skriver VG. Årets nominerte var Bror August, HAiKw/, Merilin Kolk, O-F-C og Søster Studio.

  • Den første filmplakaten

    Verdens første filmplakat skal selges på auksjon. Plakaten er for den første visningen av Lumière-brødrenes filmer i Paris in 1895, og markere dermed starten på den moderne filmepoken, skriver The Guardian. Plakaten er designet av Henri Brispot, og viser publikum på vei til å se bevegelige bilder på skjerm for aller første gang. Plakaten forventes solgt for over en halv million kroner.