Hopp til innhold

- Vis meg din liste...

...Og jeg skal si deg hvem du er.

Lister er i vinden for tiden. Men hva er det som gjør lister så engasjerende? Og hva lager man egentlig lister om?


Topp 10-lister
Foto: Hege Bakken Riise / NRK

- Lister er den siste bastionen for oss som tror vi har noe å komme med, og det eneste som er bankers er at alle som tror noe annet enn oss, de tar feil! sier general i Herreavdelingen , Finn Bjelke.

Bjelke burde vite hva han snakker om, han har nemlig holdt på med lister i en liten evighet. For selv om listefeberen kanskje er ekstra brennende for øyeblikket, er dette med å lage lister slett ikke en ny ting.

Bibelen
Foto: JIM WATSON / AFP

Siden tidenes morgen

De senere år har blant annet Nick Hornby gjort det i boka ”Hi Fidelity”, og vår egen Erlend Loe i ”Naiv Super”. Musikkguru Tor Milde har til og med gitt ut en egen musikk-liste-bok.

- Jeg mener at alle bør være enige med mine lister, sa han da han nylig besøkte liste-programmet Topp 10 på NRK 1.

For særlig innen musikk er lister mye brukt. Og litt av gleden ligger ofte i å finne nye og sære kategorier. ”3 beste låter med et kvinnenavn i tittelen”, ”3 beste band med avdød vokalist”, og slik kan det pågå i det uendelige.

Handleliste
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

En manneting?

Enkelte påstår at menn er mer listegale enn kvinner. Eller er det egentlig sånn at det var kvinnene som satte det hele i gang med sine handlelister mange år tilbake?

Lister er veldig subjektive. Det er MIN liste og ingen kan si at den er feil. De kan være uenige, og vi kan diskutere ut i det uendelige, men jeg har rett. Kanskje er det nettopp derfor de engasjerer så voldsomt?

På nett er bloggerne spesielt flinke til å lage lister. Dessuten kan man billedliggjøre det hele, og lenke videre på en helt annen måte enn før. Sjekk blant annet Topp 10-lista over topp 10-lister . Der finner du blant annet Topp ti rareste lego-byggverk , og topp ti tilfeldige oppdagelser .

Inspirert?

Kjenner du det kribler i listefoten? Gå inn på Topp 10 og lag din egen liste . Her kan du også finne ut hva andre liker å lage lister om.

Hør innslaget fra Nitimen her: Nettpraten om lister

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik.
    Foto: Vidar Ruud / NTB