- Ville gi tilbake

Janis Joplin sørget for at verdens første kvinnelige bluesartist endelig fikk en gravstein

Janis Joplin
Foto: ( Bob Seidemann) / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hør ukas radioinnslag: 23. MUGG (4. august) Bessie Smith får gravstein

Ukas MUGG-jubileum:

Video nsps_upload_2009_7_16_20_31_26_863.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.


Bessie Smith var verdens første store kvinnelige jazz –og bluesartist. Hun var og er en stor inspirasjon for mange musikere, deriblant Janis Joplin.

Men historien om Bessie er tragisk. Hun blir utsatt for en bilulykke i september i 1937, hvor armen hennes nesten rives av. Ambulansen kjører henne til det nærmeste sykehuset, men dette sykehuset nekter å ta i mot fargede. Ambulansesjåføren trygler og ber, men må til slutt kjøre Bessie til et annet sykehus. Hun har da mistet så mye blod at hun dør på sykehuset.

Selv om hun var en stor artist så var hun fattig. Familien hadde heller ikke mye penger, så Bessie fikk ikke en skikkelig gravstein. I mer enn 30 år sto det bare et lite trekors på graven hennes.

- Hun er nesten den hvite Bessie, sier Bård Ose og Finn Tokvam om Janis Joplin.

MUGG-konkurransen

Hun var en av artistene som lot seg inspirere av bluesartisten Bessie Smith.

- Hun følte at hun måtte gi noe tilbake til Bessie, valgte falt på en gravstein, forteller de to.

7. August får Bessies grav endelig en stor gravstein, kjøpt av Janis Joplin. Tragisk nok, knappe to måneder senere dør Janis på et hotellrom i California.

Alt om Mugg

Kulturstrøm

  • Scenerøyk gjør musikere syke

    Én av fem musikere i orkestergraven hos Den Norske Opera og Ballett blir sykemeldt på grunn av røyk som brukes som effekt på scenen, skriver Klassekampen. Flere mener de har utviklet astma i voksen alder fordi de blir utsatt for store mengder scenerøyk.

  • Krigshelt i Brage-nominert bok døde

    Norges siste grenselos, Åge Aulie, døde onsdag. Han var hovedinformant for boka «Grenselosene» av Hege Kofstad. Aulie deltok aktivt i boklanseringen med godt besøkte foredrag. Han rakk å oppleve at boka ble nominert til Brageprisen. Aulie begynte som grenselos som åtteåring og ble 85 år gammel.

  • Markusplassen stengt grunnet flom

    Ordføreren i Venezia, Luigi Brugnaro, har valgt å stenge Markusplassen som følge av den høye vannstanden i byen. Han mener storflommen er en helserisiko for innbyggerne og anbefaler folk å unngå å reise. Vannstanden er nå 153 cm over normalnivå.