Hopp til innhold

- Ville gi tilbake

Janis Joplin sørget for at verdens første kvinnelige bluesartist endelig fikk en gravstein

Janis Joplin
Foto: ( Bob Seidemann) / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hør ukas radioinnslag: 23. MUGG (4. august) Bessie Smith får gravstein

Ukas MUGG-jubileum:

Video nsps_upload_2009_7_16_20_31_26_863.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.


Bessie Smith var verdens første store kvinnelige jazz –og bluesartist. Hun var og er en stor inspirasjon for mange musikere, deriblant Janis Joplin.

Men historien om Bessie er tragisk. Hun blir utsatt for en bilulykke i september i 1937, hvor armen hennes nesten rives av. Ambulansen kjører henne til det nærmeste sykehuset, men dette sykehuset nekter å ta i mot fargede. Ambulansesjåføren trygler og ber, men må til slutt kjøre Bessie til et annet sykehus. Hun har da mistet så mye blod at hun dør på sykehuset.

Selv om hun var en stor artist så var hun fattig. Familien hadde heller ikke mye penger, så Bessie fikk ikke en skikkelig gravstein. I mer enn 30 år sto det bare et lite trekors på graven hennes.

- Hun er nesten den hvite Bessie, sier Bård Ose og Finn Tokvam om Janis Joplin.

MUGG-konkurransen

Hun var en av artistene som lot seg inspirere av bluesartisten Bessie Smith.

- Hun følte at hun måtte gi noe tilbake til Bessie, valgte falt på en gravstein, forteller de to.

7. August får Bessies grav endelig en stor gravstein, kjøpt av Janis Joplin. Tragisk nok, knappe to måneder senere dør Janis på et hotellrom i California.

Alt om Mugg

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP