Hopp til innhold

- En av vår tids viktigste debatter

Stortingspolitikere oppfordrer norske redaktører til å trykke Muhammed-karikaturer. Utidig innblanding, mener Islamsk Råd.

Ola Borten Moe

Stortingsrepresentant Ola Borten Moe (Sp) oppfordrer norske redaktører til å trykke Muhammed-karikaturer.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix

Onsdag går flere sentrale stortingspolitikere ut i Klassekampen, og oppfordrer norske redaktører til å publisere Muhammed-karikaturer. Oppfordringen kommer bare noen dager at den danske tegneren Kurt Westergaard ble utsatt for et drapsforsøk i sitt eget hjem. Westergaard står bak den mest omstridte av Muhammed-karikaturene, der profeten Mohammed har en bombe i turbanen.

- Sentral debatt i vår tid

– Min mening er at dette har nyhetsverdi, at det er viktig, og at det etter mitt skjønn burde vært trykket, sier Senterpartiets Ola Borten Moe. Han er en av politikerne som oppfordrer redaktørene til å trykke karikaturene.

Denne debatten har utviklet seg til å bli en av vår tids viktigste debatter, mener Borten Moe.

- Det dreier seg i ytterste konsekvens om vår rett til å trykke hva vi vil og mene hva vi vil. Dette er en grunnleggende rett i det norske samfunnet, og vi kan aldri gå på akkord med den.

- Innblanding

Shoaib Sultan

Shoaib Sultan, generalsekretær i Islamsk Råd

Foto: Paal A. Svendsen / NRK

Generalsekretær Shoaib Sultan i Islamsk Råd syns det er utidig innblanding av politikerne å oppfordre aktivt til trykking av karikaturer.

- Redaktørene skal stå fritt, og hvis det skapes et inntrykk av at de trykke noe, så er det beklagelig, sier Sultan.

Hvis redaktørene ikke ønsker å trykke Muhammed-karikaturer, så gjør de ikke det, mener Ola Borten Moe. - Den redaksjonelle friheten er like selvsagt og like viktig som pressefriheten og min rett til å mene dette.

- Skremt til taushet

Ola Borten Moe sier at han har forståelse for at redaktører velger å ikke trykke karikaturene ut av respekt, men at han ikke synes det er greit å la være fordi man er redde for konsekvensene.

– For det betyr at vi som samfunn har latt oss skremme til taushet, sier Borten Moe.

- Demonstrativt

Tirsdag trykket tidsskriftet Minerva de omstridte karikaturene som en solidaritetshandling.

Generalsekretæren i Islamsk Råd mener at når det argumenteres for å trykke karikaturene utifra et solidaritetsståsted, så blir handlingen i seg selv demonstrativ.

Nils E. Øy

Nils E. Øy, generalsekretær i Norsk Redaktørforening

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

– Jeg synes det er et problem at man på en demonstrativ måte skal gjøre noe som kan virke provoserende på enkelte, sier Sultan, som understreker at rådet er krystallklare på at de tar avstand fra vold som reaksjon på en ytring.

Men det er ikke demonstrativt å trykke Muhammed-karikaturer nå som den danske tegneren nettopp har vært utsatt for et drapsforsøk, mener Nils E. Øy, generalsekretær i Norsk Redaktørforening.

- Det er jo ikke demonstrativt å trykke dette i forbindelse med at noen har kommet seg helt inn i huset til Kurt Westergaard. Det er helt klart nyhetsrelevant å minne om bakgrunnen for at dette skjedde.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.