- Vi vet altfor lite

Kulturdepartementet bevilger 700.000 kroner til forskning på dataspillavhengighet.

Dataspill kan bli tvangslidelse
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Stadig flere sliter med dataspillavhengighet i Norge, men det finnes lite kunnskap om årsakene. Kulturdepartementet øker satsingen på dataspill, og jobber nå med en ny handlingsplan for å bekjempe avhengighetsproblemet.

LES: Alvorlig syke av rollespill på nett

Spesialkonsulent ved Østnorsk kompetansesenter for rus og avhengighet, Hanne Kilen Stuen, tror derfor at satsingen kom på et svært viktig tidspunkt.

- Vi trenger mer forskning knyttet til dataspillproblematikk ettersom mange faller ut av skolen, stadig flere legges inn til behandling og vi ikke egentlig vet hva denne ”stadig flere”-kategorien er; hvem det er og hvor mange det er.

LES: Slutter på skolen for å spille data

I følge Kilen Stuen må man se på om det er selve spillingen som er problemet, eller om det er slik at spillingen brukes som en form for medisinering for noe annet og at det faktisk er andre underliggende psykiske lidelser som ligger i bunn.

- Bør fokusere på familien

Så langt har Kulturdepartementet satt av en million kroner, hvor 700.000 går til forskning på dataavhengighet. De resterende 300.000 skal gå til informasjonstiltak. Utover dette er ikke midlene satt av til spesifikke typer forskning.

LES: Kollapset av dataspill

Leder i foreningen Pårørende til Spilleavhengige, Lill-Tove Bergmo, håper derfor at departementet vil lytte til de som jobber med problematikken på grasrotnivå.

- Jeg håper at alle pengene i sin helhet går til å forske på familien til spilleavhengige. Det er på høy tid at familiene blir prioritert, at man klarer på få noen målinger på hva familier gjennomgår, hvilke tiltak som fungerer, og om hvordan man kan utbedre lavterskeltilbudet, slik at familier i mye større grad kan hjelpe seg selv.

LES: Tapper pappas visakort for å spille

Utelukker ikke flere ressurser

Siden det i dag er uklart hvor mange som sliter med dataspillavhengighet, åpner kulturminister Trond Giske for å sette av større ressurser når en får kartlagt hvor stort behovet er.

- Hvis det viser seg å være et stort problem, og mange får sosiale problemer, er det klart at satsningen må trappes opp. Vi er i en startfase, vi vet altfor lite så det viktigste i første omgang er å skaffe seg mer kunnskap.

Kulturstrøm

 • Ballettdansere vant talentpris

  Nasjonalballettens danser Lucas Lima og norske Gina Storm-Jensen er tildelt et av Norges største kulturstipender, Tom Wilhelmsens stiftelses opera- og ballettpris. I år er stipendet på kr. 800.000,- som deles mellom de to ballettdanserne. Juryen består av Ellen Kjellberg, Anne Gjevang og Ellen Horn, og prisen er den eneste opera-og ballettprisen i Norge, skriver Den Norske Opera og Ballett.

 • Symfonisk A-ha i Bodø

  Når a-ha i høst skal spille inn nytt album og musikkfilm, blir det med Arktisk Filharmoni som «band», melder orkesteret på sine nettsider. Prosjektet, med tittelen TRUE NORTH, er et samarbeid mellom a-ha, Bodø2024, Arktisk Filharmoni og Svømmehallen Scene og beskrives som en «melankolsk hyllest til havet og nordnorsk natur». I tillegg til albumet vil det også bli laget en musikkfilm med band og Arktisk Filharmoni på scenen, og a-ha gjennomfører produksjonen i Bodø.

 • St. Olavs Orden til Halvdan

  Hans Majestet Kongen har utnevnt visesanger og låtskriver Halvdan Sivertsen (71) til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden, melder kongehuset i en pressemelding.

  – Halvdan Johannes Falck Sivertsen mottar utmerkelsen for hans fremragende innsats som visekunstner, heter det i meldingen.

  Den Kongelige Norske St. Olavs Orden tildeles som «belønning for utmerkede fortjenester for Norge og menneskeheten».

  Halvdan Sivertsen i skrivestua.
  Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK