Hopp til innhold

- Vi vet altfor lite

Kulturdepartementet bevilger 700.000 kroner til forskning på dataspillavhengighet.

Dataspill kan bli tvangslidelse
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Stadig flere sliter med dataspillavhengighet i Norge, men det finnes lite kunnskap om årsakene. Kulturdepartementet øker satsingen på dataspill, og jobber nå med en ny handlingsplan for å bekjempe avhengighetsproblemet.

LES: Alvorlig syke av rollespill på nett

Spesialkonsulent ved Østnorsk kompetansesenter for rus og avhengighet, Hanne Kilen Stuen, tror derfor at satsingen kom på et svært viktig tidspunkt.

- Vi trenger mer forskning knyttet til dataspillproblematikk ettersom mange faller ut av skolen, stadig flere legges inn til behandling og vi ikke egentlig vet hva denne ”stadig flere”-kategorien er; hvem det er og hvor mange det er.

LES: Slutter på skolen for å spille data

I følge Kilen Stuen må man se på om det er selve spillingen som er problemet, eller om det er slik at spillingen brukes som en form for medisinering for noe annet og at det faktisk er andre underliggende psykiske lidelser som ligger i bunn.

- Bør fokusere på familien

Så langt har Kulturdepartementet satt av en million kroner, hvor 700.000 går til forskning på dataavhengighet. De resterende 300.000 skal gå til informasjonstiltak. Utover dette er ikke midlene satt av til spesifikke typer forskning.

LES: Kollapset av dataspill

Leder i foreningen Pårørende til Spilleavhengige, Lill-Tove Bergmo, håper derfor at departementet vil lytte til de som jobber med problematikken på grasrotnivå.

- Jeg håper at alle pengene i sin helhet går til å forske på familien til spilleavhengige. Det er på høy tid at familiene blir prioritert, at man klarer på få noen målinger på hva familier gjennomgår, hvilke tiltak som fungerer, og om hvordan man kan utbedre lavterskeltilbudet, slik at familier i mye større grad kan hjelpe seg selv.

LES: Tapper pappas visakort for å spille

Utelukker ikke flere ressurser

Siden det i dag er uklart hvor mange som sliter med dataspillavhengighet, åpner kulturminister Trond Giske for å sette av større ressurser når en får kartlagt hvor stort behovet er.

- Hvis det viser seg å være et stort problem, og mange får sosiale problemer, er det klart at satsningen må trappes opp. Vi er i en startfase, vi vet altfor lite så det viktigste i første omgang er å skaffe seg mer kunnskap.

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.