Normal

- Vi trenger slike filmer

For første gang arrangeres en filmfestival med tema menneskerettigheter i Norge. Den åpnet i går med en film som myndighetene i Tanzania misliker sterkt, særlig etter at den ble Oscar-nominert .

Hubert Sauper

Hubert Sauper kaller filmen 'Darwins mareritt' for et casestudium som representerer Afrika som helhet.

Foto: Bram Budel / Bram Budel

Filmen "Darwins mareritt" viser hvordan handel med våpen og naturressurser får katastrofale følger for de små samfunnene i hjertet av Afrika.

- Filmen kan ikke gi noen svar, men den skal engasjere til å søke forklaringer på det som skjer i det sentrale Afrika, sier regissør Hubert Sauper.

Herbert Saupers hjemmeside

Intervju med Sarah Prosser i Human Rights Human Wrongs

- Representerer helheten

Sauper mener det er verdt å ta risiko for å lage filmer som er viktige for samfunnet, og gjester nå den første Human Rights filmfestivalen som åpnet i Oslo i går.

- Filmen er et casestudium av et sted som representerer den store helheten. Jeg er overbevist om at det er helt nødvendig for samfunnet at vi lager slike filmer, sier regissøren.

I fire år gjorde den østerrikske regissøren opptak blant mennesker i hjertet av Afrika. ”Darwins Nightmare” heter filmen som viser hvordan et fiskersamfunn ved Victoriasjøen i Tanzania blir offer for skjult våpenhandel og grov utnytting av naturressursene. Prostitusjon, vold og fattigdom er effektene av den globaliserte fiskehandelen, mener Sauper.

Tidenes viktigste dokumentar

Filmen ble kåret til tidenes viktigste av dokumentarfilmkonferansen IFDA i Amsterdam, men ikke alle er glade for den. Etter at ”Darwins Nightmare” ble nominert til Oscar i 2006 har de tanzanianske myndighetene ført en desperat kampanje for å gjøre den upopulær. De mener filmen skader fiskeindustrien og turismen fordi den gir et galt inntrykk av landet.

Nå er flere de som stilte opp i filmen truet på livet, men Sauper mener historiene deres er så viktige at de måtte fortelles. Møtet med enkeltskjebner som nattevakten Rafael gjorde dypt inntrykk.

- Han kunne vært universitetsprofessor hvis han hadde blitt født et annet sted, men fordi han er vokst opp ble han soldat og måtte drepe mennesker. Dette er typisk for Afrika at de ikke bare har naturressurser, men også enorme menneskelige ressurser som går til spille.

Med krisen i Kongo har filmen fra 2005 fått fornyet aktualitet.

- Menneskene vi møter lever nært krigsområdene, og de som fører flyene du ser i filmen holder fortsatt på med det. Kanskje frakter de nå humanitær hjelp, men kanskje frakter de andre ting som brukes i krig, sier Sauper.

Darwins Nightmare

Bilde fra filmen 'Darwins mareritt'

Foto: coop99

Kulturstrøm

 • Stranger-bok solgt til USA

  Simon Strangers siste roman «Leksikon om lys og mørke» ble først refusert av forfatterens eget forlag i Norge. Nå er boken solgt til det anerkjente storforlaget Knopf i USA, melder VG.

  Laster Instagram-innhold
 • Storbandpris til Shannon Mowday

  Musiker, komponist, arrangør, pedagog og bandleder Shannon Mowday er hedret med Norsk jazzforums Storbandpris 2018. Mowdays entusiasme og lidenskap for musikken er svært inspirerende, og hennes innsats for og samarbeid med storband, spesielt med unge musikere, tilfører miljøet enormt mye, heter det i begrunnelsen.

  Shannon Mowday (t.h)
  Foto: Kari Grete Jacobsen/Østnorsk jazzsenter
 • Nå får også kvinner skrive opera

  For første gang bestiller The Metropolitan Opera i New York nye verk fra kvinnelige komponister. De to komponistene Jeanine Tesori og Missy Mazzoli har begge fått i oppdrag å komponere operaer basert på romaner. – Med dette ønsker vi å sende et sterkt signal om at opera er for alle, sier operaens musikalske leder til The New York Times.

  Met Opera
  Foto: John Minchillo / AP