NRK Meny
Normal

- Vi skal redefinere sjølivet

Han har designet Saab 9-3 og 9-5 og mener dagens design av plastbåter er som design av toaletter. Nå skal han utforme Jan Eriks drømmebåt.

- Jeg har vel hatt interesse for bil, båt og design så lenge jeg kan huske. Min første bil kjøpte jeg på 70-tallet og det var en 67-modell VW boble. Den var Porsche-orange, hadde utvendige kompressorhorn og var svart inni, forteller designer Einar Johan Hareide. 

Saab på samvittigheten

Og det skulle bli mer bil på karen fra Hareide. Han driver i dag det velrenommerte designfirmaet Hareide Designmill i Moss, men har i mange år jobbet som leder for designutviklinga i Saab. Han har for eksempel Saab 9-3 og 9-5 på samvittigheten.

- Årene i Saab var veldig morsomme, jeg hadde det veldig gøy. Jeg hadde jo ansvaret for alt. Både interiørt og eksteriørt, forteller han.

Einar Johan Hareide
Foto: Are Wormnes / Scanpix

I 1999 sluttet han for å starte eget firma i Moss. Og nå designer han alt mulig.

- Ja, alt fra sko, peisovner, elektronisk utrustning, møbler, busser og biler, sier han og fortsetter oppramsinga.

- Men hva har det vært morsomst å jobbe med?

- Det er det egentlig veldig vanskelig å svare på for det er moro uansett hva vi gjør. Utfordringene er like store hver gang og det er spennende og se om det virkelig selger.

Spennende bil-tid i møte

Men han legger likevel ikke skjul på at transportation design alltid er veldig moro. Og han tror det vil bli enda morsommere i tiden som kommer.

Hareide mener det faktum at vi er på vei ut av oljealderen tvinger fram et fokus på alternative materialer og drivstoff.

- Ja, det blir veldig morsomt å følge med på bilbransjen i årene fremover. Vi er inne i en veldig interessant periode nå som helt sikkert vil gi et helt annet design og dermed nye muligheter. Blant annet vil vi nok se en del flerbruksvarianter og ikke minst mer effektiv bruk av plassen.

Pimp my snekke

Men nok om bil. For nå om dagen har Hareide armer og bein godt plantet i båtoppussingsprosjektet til Jan Erik. I Autofil Edition er tanken å gjøre om en 32 år gammel Fram 19 til å bli en, hva skal vi si, mer tiltrekkende farkost.

Einar Johan Hareide og Odd Bjørn Jørgensen
Foto: Theodor Kristensen / NRK

- Dette er et fantastisk spennende prosjekt, utrolig gøy. Vi hoppa på uten å hvite hva det var. Litt halvrisky, men det kommer til å bli en veldig kul båt, lover han og legger til at han tror det vil være et marked for en slik båt.

Båten skal etter hvert bli det de kaller en ”loungebåt”. Men hva er nå egentlig det?

- Dette skal være et alternativ til hysteriet der alle tror at jo dyrere og jo fortere det går, jo bedre er det. Vi går i motsatt retning – man må jo kunne ligge å drive på sjøen og slappe av.

Slapp av!

- Så tanken er å få folk til å slappe av mer?

- Ja, vi er ute etter mer rekreasjon. Vi vil lage en båt der man kan roe seg ned, ja få ned tempoet. Fortøy båten til et sjømerke og legg deg for å sove – nei, det er kanskje ikke lov det, ler han.

Og det skal bli spennende å se det endelige resultatet. For Hareide har å levere etter tidligere uttalelser der han har gått hardt ut og beskyldt båtbransjen for å kopiere hverandre, for så i neste setning å påstå at design av plastbåter er slående likt design av sanitærporselen.

- Ja, alt er jo bare støpt i runde hvite former. Det er fryktelig lite fantasifullt og grusomt kjedelig. Men nå har vi da altså muligheten selv til å ta en slik en å gjøre den spennende. Planen er å redefinere livet på sjøen!

Kulturstrøm

 • Kurt Nilsen flytter hjem til Bergen

  Kurt Nilsen gir opp Østlandet og flytter hjem igjen. Sangeren ønsker å reetablere seg i Bergen og styre karrieren herfra, skriver BT. Nilsen har bodd i Minnesund i to år sammen samboeren. I vår ble det brudd mellom de to. Nå ser han frem til å turnere med julekonserter rundt om i Norge.

  kurt 3
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Støre: – 22. juli ble et begrep

  – For sju år siden ble 22. juli et begrep i vår historie, med alt den dagen rommer av lidelse, smerte og sorg, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre i sin tale på Utøya.

  Minnemarkering på Utøya 22. juli.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix