Hopp til innhold

- Vi har strukket oss

Olavsfestdagene er trolig reddet. Trondheim kommune garanterer for videre drift.

Olavsfestdagene

Her fra Olavsfestdagenes åpningsprosesjon i 2004.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Formannskapet i Trondheim vedtok i dag å garantere for 2,5 millioner kroner i lån til festivalen. I tillegg går kommunen inn med 500.000 kroner i egenkapital. Kommunen gjør dette under forutsetning av at fylkeskommunen går inn med samme beløp.

Ikke gratis penger

Rita Ottervik

Trondheims ordfører Rita Ottervik

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Trondheimsordfører Rita Ottervik sier kommunen bestemte seg for å strekke seg i denne saken.

- Vi gjør dette fordi vi sammen med andre krefter kan bidra til at Olavsfestdagene kan leve videre som knutepunktsinstitusjon, med betydelige ringvirkninger for kultur og næringsliv i Trondheim.

Ordføreren er ikke bekymret for at formannskapet sender et uheldig signal til andre festivaler som sliter med økonomien.

- Signalet vi sender er at det er uaktuelt for kommunen å dekke gjeld. Det vi gjør nå er å stille garanti for et lån, slik at Olavsfestdagene selv kan rydde opp i gjelden sin. Og vi stiller krav i forhold til økonomistyring og styresammensetning for å sikre at dette går i orden økonomisk, sier Ottervik.

Enstemmig

Formannskapets avgjørelse var enstemmig. Også kommunalråd for Fremskrittspartiet Kristian Dalberg Hauge støttet avgjørelsen.

- I motsatt fall ville knutepunktstatusen forsvunnet gjennom en konkurs. Selv om jeg prinsipielt mener at denne typen økonomiske uregelmessigheter bør medføre konkurs, er redd for at private bidrag til festivalen da ville gått tapt og at festivalens status ville blitt en helt annen, sier Dalberg Hauge.

Flere brikker må på plass

Randi W. Haugen

Randi W. Haugen

Foto: Linda Bjørgan / NRK

Direktør for Olavsfestdagene Randi Wenche Haugen sier at formannskapets beslutning er en veldig viktig forutsetning for videre drift, men at flere brikker må på plass før Olavsfestdagene er reddet.

- Alle lånegarantier må innvilges, egenkapital må på plass, vi må få innvilget lån i banken, og komme til enighet med våre kreditorer. Deretter må departementet godkjenne det hele, sier Haugen.

Haugen understreker at alt dette må være ryddet opp i før planleggingen av en ny festival kan begynne.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober