NRK Meny
Normal

- Vi har strukket oss

Olavsfestdagene er trolig reddet. Trondheim kommune garanterer for videre drift.

Olavsfestdagene

Her fra Olavsfestdagenes åpningsprosesjon i 2004.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Formannskapet i Trondheim vedtok i dag å garantere for 2,5 millioner kroner i lån til festivalen. I tillegg går kommunen inn med 500.000 kroner i egenkapital. Kommunen gjør dette under forutsetning av at fylkeskommunen går inn med samme beløp.

Ikke gratis penger

Rita Ottervik

Trondheims ordfører Rita Ottervik

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Trondheimsordfører Rita Ottervik sier kommunen bestemte seg for å strekke seg i denne saken.

- Vi gjør dette fordi vi sammen med andre krefter kan bidra til at Olavsfestdagene kan leve videre som knutepunktsinstitusjon, med betydelige ringvirkninger for kultur og næringsliv i Trondheim.

Ordføreren er ikke bekymret for at formannskapet sender et uheldig signal til andre festivaler som sliter med økonomien.

- Signalet vi sender er at det er uaktuelt for kommunen å dekke gjeld. Det vi gjør nå er å stille garanti for et lån, slik at Olavsfestdagene selv kan rydde opp i gjelden sin. Og vi stiller krav i forhold til økonomistyring og styresammensetning for å sikre at dette går i orden økonomisk, sier Ottervik.

Enstemmig

Formannskapets avgjørelse var enstemmig. Også kommunalråd for Fremskrittspartiet Kristian Dalberg Hauge støttet avgjørelsen.

- I motsatt fall ville knutepunktstatusen forsvunnet gjennom en konkurs. Selv om jeg prinsipielt mener at denne typen økonomiske uregelmessigheter bør medføre konkurs, er redd for at private bidrag til festivalen da ville gått tapt og at festivalens status ville blitt en helt annen, sier Dalberg Hauge.

Flere brikker må på plass

Randi W. Haugen

Randi W. Haugen

Foto: Linda Bjørgan / NRK

Direktør for Olavsfestdagene Randi Wenche Haugen sier at formannskapets beslutning er en veldig viktig forutsetning for videre drift, men at flere brikker må på plass før Olavsfestdagene er reddet.

- Alle lånegarantier må innvilges, egenkapital må på plass, vi må få innvilget lån i banken, og komme til enighet med våre kreditorer. Deretter må departementet godkjenne det hele, sier Haugen.

Haugen understreker at alt dette må være ryddet opp i før planleggingen av en ny festival kan begynne.

Kulturstrøm

 • «Mamma Mia»-oppfølger slo original

  Kinopremieren for «Mamma Mia! Here We Go Again» er den sterkeste åpningshelgen for en kinofilm i Norge siden 2015, skriver Dagbladet. Da besøkte over 170.000 kinogjengere James Bond-filmen «Spectre». «Mamma Mia! Here We go Again» ble sett av over 140.867 kinogjengere I helgen, viser tall fra Filmweb. Originalen «Mamma Mia» ble til sammenligning bare sett av drøyt 64.000 publikummere i åpningshelgen i 2008. Jeg rekker å lure på om alle de store hitene ble brukt opp i originalen, mente NRKs anmelder om den nye filmen.

  Lily James
  Foto: United International Pictures
 • Soulmusikk-fotografier utgis i bok

  Nær 300 fotografier som den amerikanske musikk-fotografen Bruce W Talamon tok av de største R & B-, funk- og soulartistene i USA på 1970-tallet og tidlig 1980-tall, utgis i en samlebok. De fleste bildene er aldri tidligere blitt publisert. Blant artistene som Talamon fikk komme nært inn på dagliglivet til, er Jackson 5, James Brown, Stevie Wonder og Diana Ross. Talamon sier til The Guardian at han aldri planla å bli fotograf, og mangler formell utdannelse. Det første bildet han tok var av Isaac Hayes på musikkfestivalen Wattstax i 1972. Konserten var en veldedighetskonsert til minne om det afroamerikanske opprøret i i bydelen Watts sør i Los Angeles.

  Diana Ross
  Foto: STR / REUTERS