Hopp til innhold

- Vi har mindre enn 30 år igjen

Hvis klimaendringene fortsetter i samme tempo kan stillehavsøya Tuvalu være historie innen få år. Det mener beboerne på øya, som nå maner til klimakamp. Se video!

Video nsps_upload_2009_3_30_23_40_44_2075.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Prest på stillehavsøya Tuvalu maner verden til klimakamp. Se intervju!

Øynasjonen Tuvalu ligger i Stillehavet midt mellom Hawaii og Australia. Høyeste punkt på øya er fire meter over havet. Nå er øya i ferd med å drukne.

Truet eksistens

Den økte havstanden de siste årene truer nemlig øystatens eksistens, og prognoser viser at innen 30 år kan Tuvalu være historie. Beboerne på øya mener klimaendringene har skylda.

Tuvalu

Øystaten Tuvalu er i ferd med å forsvinne i havet grunnet økt havstand som følge av klimaendringer.

Foto: Kirkens Nødhjelp

- Selv om Tuvalu er lite og isolert er det tross alt hjemlandet vårt. Historien, tradisjonene og språket vårt vil forsvinne hvis øya går under, og det vil bety vår død som land og folk, sier Tafue Lusama, som er fisker og prest på øya.

- Norge kan hjelpe

Lusama er i disse dager på norgesbesøk i forbindelse med Kirkens Nødhjelps klimaaksjon "SOS fra Sør", for å fortelle om øyas situasjon, og hvordan Norge som mektig aktør internasjonalt kan bidra til å hjelpe.

- Norge har stor innflytelse som ett av de rikeste landene i verden. Hvis dere sier ja til reduksjon av utslipp, sier dere "la Tuvalu leve". Sier dere nei, sier dere "la de dø". Det vil verken være etisk eller moralsk riktig, sier Lusama, som mandag var gjest i I kveld.

- Tuvalu ikke alene

I studio var også Ida Thomassen, leder i Kirkens Nødhjelps ungdomsorganisasjon Changemaker, for å fortelle om aksjonen "SOS fra Sør" og sitt syn på hvordan de økte klimagassutslippene påvirker klimaet i den tredje verden.

- Tuvalu er ikke unikt. Store land som Bangladesh og Kenya lider av det samme. Situasjonen i disse landene må bli tema under klimatoppmøtet i København i desember, mener hun.

Se intervjuet med Thomassen her:

Video nsps_upload_2009_3_30_23_37_21_2074.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)