Øynasjonen Tuvalu ligger i Stillehavet midt mellom Hawaii og Australia. Høyeste punkt på øya er fire meter over havet. Nå er øya i ferd med å drukne.
Truet eksistens
Den økte havstanden de siste årene truer nemlig øystatens eksistens, og prognoser viser at innen 30 år kan Tuvalu være historie. Beboerne på øya mener klimaendringene har skylda.
Øystaten Tuvalu er i ferd med å forsvinne i havet grunnet økt havstand som følge av klimaendringer.
Foto: Kirkens Nødhjelp- Selv om Tuvalu er lite og isolert er det tross alt hjemlandet vårt. Historien, tradisjonene og språket vårt vil forsvinne hvis øya går under, og det vil bety vår død som land og folk, sier Tafue Lusama, som er fisker og prest på øya.
- Norge kan hjelpe
Lusama er i disse dager på norgesbesøk i forbindelse med Kirkens Nødhjelps klimaaksjon "SOS fra Sør", for å fortelle om øyas situasjon, og hvordan Norge som mektig aktør internasjonalt kan bidra til å hjelpe.
- Norge har stor innflytelse som ett av de rikeste landene i verden. Hvis dere sier ja til reduksjon av utslipp, sier dere "la Tuvalu leve". Sier dere nei, sier dere "la de dø". Det vil verken være etisk eller moralsk riktig, sier Lusama, som mandag var gjest i I kveld.
- Tuvalu ikke alene
I studio var også Ida Thomassen, leder i Kirkens Nødhjelps ungdomsorganisasjon Changemaker, for å fortelle om aksjonen "SOS fra Sør" og sitt syn på hvordan de økte klimagassutslippene påvirker klimaet i den tredje verden.
- Tuvalu er ikke unikt. Store land som Bangladesh og Kenya lider av det samme. Situasjonen i disse landene må bli tema under klimatoppmøtet i København i desember, mener hun.