Hopp til innhold

- Vi har mindre enn 30 år igjen

Hvis klimaendringene fortsetter i samme tempo kan stillehavsøya Tuvalu være historie innen få år. Det mener beboerne på øya, som nå maner til klimakamp. Se video!

Video nsps_upload_2009_3_30_23_40_44_2075.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Prest på stillehavsøya Tuvalu maner verden til klimakamp. Se intervju!

Øynasjonen Tuvalu ligger i Stillehavet midt mellom Hawaii og Australia. Høyeste punkt på øya er fire meter over havet. Nå er øya i ferd med å drukne.

Truet eksistens

Den økte havstanden de siste årene truer nemlig øystatens eksistens, og prognoser viser at innen 30 år kan Tuvalu være historie. Beboerne på øya mener klimaendringene har skylda.

Tuvalu

Øystaten Tuvalu er i ferd med å forsvinne i havet grunnet økt havstand som følge av klimaendringer.

Foto: Kirkens Nødhjelp

- Selv om Tuvalu er lite og isolert er det tross alt hjemlandet vårt. Historien, tradisjonene og språket vårt vil forsvinne hvis øya går under, og det vil bety vår død som land og folk, sier Tafue Lusama, som er fisker og prest på øya.

- Norge kan hjelpe

Lusama er i disse dager på norgesbesøk i forbindelse med Kirkens Nødhjelps klimaaksjon "SOS fra Sør", for å fortelle om øyas situasjon, og hvordan Norge som mektig aktør internasjonalt kan bidra til å hjelpe.

- Norge har stor innflytelse som ett av de rikeste landene i verden. Hvis dere sier ja til reduksjon av utslipp, sier dere "la Tuvalu leve". Sier dere nei, sier dere "la de dø". Det vil verken være etisk eller moralsk riktig, sier Lusama, som mandag var gjest i I kveld.

- Tuvalu ikke alene

I studio var også Ida Thomassen, leder i Kirkens Nødhjelps ungdomsorganisasjon Changemaker, for å fortelle om aksjonen "SOS fra Sør" og sitt syn på hvordan de økte klimagassutslippene påvirker klimaet i den tredje verden.

- Tuvalu er ikke unikt. Store land som Bangladesh og Kenya lider av det samme. Situasjonen i disse landene må bli tema under klimatoppmøtet i København i desember, mener hun.

Se intervjuet med Thomassen her:

Video nsps_upload_2009_3_30_23_37_21_2074.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Kulturstrøm

 • Tupac-mistenkt siktet for drap

  Politiet i Las Vegas har arrestert en mann mistenkt i drapssaken etter at Tupac ble skutt og drept i 1996, melder nyhetsbyrået Associated Press. Han er siktet for drapet.

  Mannen har selv innrømmet i intervjuer og i en egen selvbiografi fra 2019 at han var i bilen da skuddvekslingen skjedde, skriver NTB.

  Tupac var bare 25 år da han døde.

  Tupac Shakur var også kjent som 2Pac og etter hvert Makaveli – og solgte over 80 millioner album på den tida da folk kjøpte fysiske plater.

  Han var involvert i flere skyteepisoder og var en del av konflikten mellom rapperne på øst- og vestkysten av USA.

  Tupac
  Foto: AP / NTB