Hopp til innhold

- Vi har et ansvar

Prestisjeorkesteret Orkester Norden kan bli nedlagt, ett år etter at det ble flyttet fra Sverige til Norge.

Orkester (Illustrasjonsbilde)

Fra 1993 til i fjor ble Orkester Norden administrert av De Svenske Rikskonsertene, men har fra i år hatt administrativt hovedsete i Kristiansand.

Foto: PELAEZ Julio / PHOTOPQR/LE REPUBLICAIN LORRAIN

Orkester Norden kan bli rammet av lokal pengemangel. Etter 15 år med Sverige som hjemland, bestemte Nordisk ministerråd i fjor høst at ansvaret for orkesteret skulle rullere mellom de nordiske landene i 5 år av gangen. Første stoppested var Kristiansand, og det kan også bli siste.

- Vi har et ansvar

Orkester Norden teller drøyt 60 unge menn og kvinner, og er kremen av klassisk utøvende talenter fra Norden. Fra 1993 til i fjor ble orkesteret administrert fra De Svenske Rikskonsertene, men har fra i år hatt administrativt hovedsete i Kristiansand. Nå frykter daglig leder Katrine Ganer Skaug at det kan bli slutt.

- Min største frykt er at orkesteret må legges ned fra 2009, etter 15 år i Sverige og ett års forsøk på forankring i Kristiansand. Det er fryktelig pinlig, spesielt fordi Kristiansand fikk oppgaven med å drive orkesteret i konkurranse med andre byer som for eksempel Stavanger. Vi sitter her med et stort ansvar, sier Ganer Skaug.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Orkester Norden

Orkesterets eksistens forutsetter støtte fra både Nordisk Ministerråd, Norsk Kulturråd og lokale offentlige bidragsytere.

Foto: Arne S. Gjore ( www.orkesternorden.no)

Besøk orkesterets hjemmeside: Orkester Norden

- Et av Europas beste

Orkester Norden er et av Europas beste ungdomsorkester, sier profesjonell perkusjonist Eirik Raude. Han var solist i orkester Norden i sommer, og frykter konsekvensen av en nedleggelse.
- Man går glipp av muligheten til å ha et fantastisk orkester i byen og plassere seg på det musikalske kartet, sier Raude.

Men orkesterets eksistens forutsetter støtte fra både Nordisk Ministerråd, Norsk Kulturråd og lokale offentlige bidragsytere. Men Kulturdirektør Dagny Anker Gevelt sier at orkesteret ikke er prioritert på forslag til neste års budsjett.

- Vi må redusere våre budsjetter med én prosent i 2009 og ytterligere to prosent i 2010. Orkester Norden står utenfor rammen, sammen med mange andre gode formål vi gjerne skulle gitt midler til, sier Gevelt.

Høyre-ordfører Per Sigurd Sørensen i Kristiansand kommune at han er sterkt innstilt på å finne en økonomisk løsning, slik at orkester Norden fortsatt kan eksistere i kommunen de nærmeste årene Men han kan ikke garantere det midt i budsjettbehandlingen.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.