NRK Meny
Normal

- Verdens verste fotballsanger

- Det blir som Grand Prix med hjerneskade og det kan ikke bli bra! Egon Holstad er ikke nådig i sin omtale av norske fotballsanger, som han mener er blant verdens verste.

Trioen Steinar Albrigtsen (fra.v.), Øyvind "Elg" Elgenes og Jørn Hoel

Trioen Steinar Albrigtsen (fra.v.), Øyvind «Elg» Elgenes og Jørn Hoel stod for den norske låta til fotballandslaget i 1998.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

ullevaal publikum

Det er varierende kvalitet på sangene som lages for norske klubb- og landslag.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX
Egon Holstad

Egon Holstad har svært lite til overs for fotballsanger laget i Norge.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX
1998: Steinar Albrigtsen, Øyvind Elgenes og Jørn Hoel

Steinar Albrigtsen, Øyvind «Elg» Elgenes og Jørn Hoel framførte låta «Let's do it», skrevet av Oddvar Nygård.

Foto: Scan- Tor Richardsen / Scanpix
Arne Scheie

Arne Scheie; ofte brukt i fotball-sanger.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
Caliban Allstars: «Nå skal de faen meg få»

Et hederlig unntak i følge Egon Holstad: Caliban Allstars, «Nå skal de faen meg få».

Foto: Plateomslag

Når landslaget i fotball skal ut i store mesterskap, lages det ofte låter som skal oppildne fansen. Men resultatet blir ikke alltid så veldig godt.

- Vi er det verste landet

Blant tidenes største hits finner vi svært få fotball-låter. Det er til tross for at det gjennom tidene er blitt laget en relativt stor mengde slike melodier til klubber og landslag over hele verden.

Hvilket land burde fått rødt kort og utvisning for forsøkene på å hylle sine fotballhelter musikalsk? Fotballentusiasten og musikkskribenten Egon Holstad har en klar mening om det.

- Det er laget mye fælt gjennom tidene, men når det kommer til fæle fotballsanger fra én nasjon, kan det umulig være noen som er verre enn Norge. Vi er det verste landet når det kommer til fotballsanger. Det er laget så mye hinsides, grensesprengende fæl musikk, i et forsøk på å anstendiggjøre fotball, men som har skjendet idretten siden 60-tallet og fram til i dag, sier Egon Holstad til i Norgesglasset i NRK P1.

Det norske herrelandslaget i fotball har ikke gjort det spesielt bra i EM eller VM. Men så har vel ikke akkurat de offisielle fotball-låtene vært så gode til å motivere heller, mener Holstad.

- En helt grusom melodi

- I vår relativt ferske historie har vi jo en helt grusom melodi, som ble skrevet til fotball-VM i 1998, da Norge var med. Den heter «Let’s do it» og ble fremført av Steinar Albrigtsen, Jørn Hoel og Øyvind «Elg» Elgenes, sier en lattermild Holstad.

- Og det viser seg at teksten er skrevet av en av de skribentene i Tromsø jeg har aller mest respekt for, nemlig Oddvar Nygård. Hva i all verden drev han på med her? fortsetter Holstad, som holder på å sette latteren i halsen.

- Jeg håper han ble ekstremt rik, for denne var skikkelig ille.

En god fotball-låt skal mane til kamp og motivere supporterne. Som ett av elementene er det alltid en suksess å ta med sportskommentatorer, for eksempel ett av Arne Scheies utrop, eller å få Jon Herwig Karlsen til å jodle med - om det er landslaget i ishockey som skal hylles.

Lydpunkter

Men det finnes lyspunkter, også i Norge. Egon Holstad trekker frem låta til Caliban Allstars, «Nå skal de faen meg få», som ble laget til EM i 2000.

- Det var en veldig god tekst, som var morsom og tuftet på at vi i 1945 la oss for tyskerne, men nå skal de faen meg få. Nå skal vi ta tyskerne! Vi skal legge Europa for våre føtter.

Caliban Allstarslåta ble ikke like kjent som «Alt for Norge», en nokså populær hyllest til fotballandslaget da de dro til VM i USA i 1994. Og når dommen over samtlige forsøk på å hylle landslaget i fotball skal felles, drar Egon Holstad frem det røde kortet.

- Konklusjonen er at man må slutte å lage fotballsanger, for det klarer supporterne helt fint sjøl på tribunen. Det å dra et par spillere inn i studio og hente noen halvveis vellykkede låtskrivere til i hui og hast skrive en låt rett før en cupfinale, eller før EM eller VM; det blir ikke bra! Det blir som Grand Prix med hjerneskade og det kan ikke bli bra! Vær så snill, slutt! oppfordrer Holstad.

Enig eller uenig med Holstad? Skriv det her:

Kulturstrøm

 • Lager «Buffy the Vampire Slayer»

  20th Century Fox Television skal lage en ny versjon av 90-tallsklassikeren «Buffy the Vampire Slayer», skriver Variety. Serien skal produseres av Joss Whedon, som også holdt i den originale serien. Serien handler om Buffy Summers (Sarah Michelle Gellar) som får et kall om å bekjempe vampyrer og etterhvert en hel mengde andre monstre. «Buffy, vampyrenes skrekk», som den het på norsk, gikk fra 1996 til 2003 og ble vist på TVNorge.

  Buffy The Vampire Slayer
  Foto: Handout © c.20thC.Fox/Everett/REX
 • Gard Nilssen ny Artist in Residence

  Gard Nilssen blir Artist in Residence i 2019, dette melder Moldejazz i en pressemelding. Nilssen omtales som en trommeslager med hjerte for jazz og improvisert musikk. Trommisen har sin bakgrunn fra jazzlinja på NTNU. Han har tidligere gjestet Moldejazz en rekke ganger med ulike band.

  Gard Nilssen
  Foto: Moldejazz