Hopp til innhold

- Usmakelig, krenkende og spekulativt

To tusen muselik stilles nå ut i Kulturkirken Jakob i Oslo, som del av utstillingen "Guds ansikter".

Viskums muselik

Katrine og Julie Person studerer kunstneren Morten Viskums varemerke. Dette bildet er fra åpningen av Vestfossen Kunstlaboratorium i 2003.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Kunsthistoriker og kritiker Paul Grøtvedt har liten sans for utstillingen.

- Jeg synes dette er usmakelig. I dag er det jo veldig populært å krenke muslimer, men i dette tilfellet blir det kanskje heller en krenkelse av kristne, sier han.

- Mye blodig kirkekunst

Erik Hillestad, avtroppende leder i Kirkelig Kulturverksted, er uenig i at provoserende kunst ikke hører hjemme i et kirkerom.

Erik Hillestad

Erik Hillestad

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

- I eldre kirkekunst er det mye blod. Mye av dette fremstår nå som idyllisk fordi vi har vent oss til å se Kristus på korset. Da fremstår kirkekunst mer som dekorasjoner enn noe som rører vår egen virkelighet.

På sine nettsider skriver Kirkelig Kulturverksted at de med utstillingen ønsker å "utforske møtet mellom kirkerommet og samtidskunsten, for nettopp å bli konfrontert og utfordret på holdninger og tanker rundt hva kunst i Kirken er og kan være".

Ventet reaksjoner

Erlend Høyersten, til daglig direktør ved Sørlandets kunstmuseum, er kurator for utstillingen som Kirkelig Kulturverksted står bak. Han forstår at den vekker reaksjoner.

Kulturkirken Jakob

Kulturkirken Jakob i Oslo.

Foto: Hilde Rindal / NRK

- Jeg forstår at noen reagerer, men samtidig er det interessant å se at noe som ikke oppleves som usmakelig i et galleri vekker andre følelser når man ser det i en kirke.

Utstillingen blir stående frem til 29. mars.

Kulturstrøm