Hopp til innhold

- Usmakelig, krenkende og spekulativt

To tusen muselik stilles nå ut i Kulturkirken Jakob i Oslo, som del av utstillingen "Guds ansikter".

Viskums muselik

Katrine og Julie Person studerer kunstneren Morten Viskums varemerke. Dette bildet er fra åpningen av Vestfossen Kunstlaboratorium i 2003.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Kunsthistoriker og kritiker Paul Grøtvedt har liten sans for utstillingen.

- Jeg synes dette er usmakelig. I dag er det jo veldig populært å krenke muslimer, men i dette tilfellet blir det kanskje heller en krenkelse av kristne, sier han.

- Mye blodig kirkekunst

Erik Hillestad, avtroppende leder i Kirkelig Kulturverksted, er uenig i at provoserende kunst ikke hører hjemme i et kirkerom.

Erik Hillestad

Erik Hillestad

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

- I eldre kirkekunst er det mye blod. Mye av dette fremstår nå som idyllisk fordi vi har vent oss til å se Kristus på korset. Da fremstår kirkekunst mer som dekorasjoner enn noe som rører vår egen virkelighet.

På sine nettsider skriver Kirkelig Kulturverksted at de med utstillingen ønsker å "utforske møtet mellom kirkerommet og samtidskunsten, for nettopp å bli konfrontert og utfordret på holdninger og tanker rundt hva kunst i Kirken er og kan være".

Ventet reaksjoner

Erlend Høyersten, til daglig direktør ved Sørlandets kunstmuseum, er kurator for utstillingen som Kirkelig Kulturverksted står bak. Han forstår at den vekker reaksjoner.

Kulturkirken Jakob

Kulturkirken Jakob i Oslo.

Foto: Hilde Rindal / NRK

- Jeg forstår at noen reagerer, men samtidig er det interessant å se at noe som ikke oppleves som usmakelig i et galleri vekker andre følelser når man ser det i en kirke.

Utstillingen blir stående frem til 29. mars.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.