Hopp til innhold

- Ble fysisk uvel

Sex og vold i ungdomsbøker brukes bevisst for å lokke til seg unge lesere, mener bokanmelder i Dagens Næringsliv, Ola A. Hegdal.

Illustrasjonsbilde: Tenåring leser bok
Foto: colourbox.com / colourbox.com

Seksuell litteratur

Sterk kost? Ungdomslitteraturen er spekket med grovt språk og sex, ifølge Hegdal.

Foto: Scanpix

- Ungdomsromaner i dag er på mange måter drøyere og grovere enn voksne romaner. Det er store mengder med sex, grotesk vold, overgrep og incest. En avlegger av den voksne elendighetslitteraturen som har invadert ungdomslitteraturen, sier Hegdal.

Han har lest mye litteratur for unge på vegne av Norsk barnebokforum, og reiser rundt og holder foredrag for bibliotekarer og ungdomsskolelærere.

- Ungdomslitteratur for voksne

I en kronikk i Dagens Næringsliv hevder Hegdal at flere ungdomsromaner ikke er skrevet for unge, men for et voksent publikum.

Johan Harstads første ungdomsbok, "Darlah" er en science fiction-bok hvor den vanlige lykkelige slutten man er vant til uteblir og alle mennesker på jorda dør. «For tøft for en 9.klassing», hevder Hegdal.

- Det var en far som fortalte meg at dattera hans, en 9.klassing, hadde sluttet å sove alene etter å ha lest Darlah, og måtte sove i foreldrenes seng.

"Marki Marco" av Terje Torkildsen er spennende, hevder han, men overlesset med grovt språk og sex. Dette mener Hegdal er et kjennetegn hos mange romaner fra Samlaget - hvor «bannskap og kopulering er det som skal til for å få ungdommen til å lese nynorsk».

- Forferdelig sterk kost

- Jeg har vært inne på ”Ingen ild tenner stjernene” av Tor Fretheims, og den er så deprimerende og så grotesk at jeg ble fysisk uvel av å lese den. Man får lese om en far som voldtar sin mindreårige sønn med det resultat at sønnen får aids og dør mange år senere av sykdommen.

Forfatteren selv, Tor Fretheim, forstår kritikken.

- Når man ser det på den måten er jeg enig at det er forferdelig sterk kost. Men det er ikke bare det boken handler om. Den er skrevet i et språk som er veldig poetisk, som faktisk er veldig vakkert. Mitt prosjekt er å skrive om barn og unges rettigheter, så jeg vil ikke kalle det spekulativt, sier han.

Kulturstrøm

 • Quisling-film til Toronto

  Regissør Erik Poppes kommende film om Quisling, «Quislings siste dager», er invitert til filmfestivalen i Toronto.

  Det vil si at den får internasjonal premiere i Toronto i begynnelsen av september.

  Ifølge Norsk filminsittutt skal «Quislings siste dager» vises i seksjonen Special Presentation som er for høyprofilerte spillefilmer.

  – Dette er virkelig en ny og betydningsfull milepæl for oss. Toronto-festivalen er den viktigste nord-amerikanske filmfestivalen. Den medfører ofte amerikansk distribusjon, og er også en avgjørende introduksjon til Oscarakademiet om vi blir valgt som norsk kandidat, sier filmens produsenter Finn Gjerdrum og Stein B. Kvae i en pressemelding.

  Verdenspremieren blir på filmfestivalen i Haugesund søndag 18. august.

  Gard B. Eidsvold spiller rollen som landssviker Vidkun Quisling.

  Gard B. Eidsvold som landssviker Vidkun Quisling i filmen Gard «Quislings siste dager».
  Foto: Agnete Brun / Paradox, SF Studios
 • Ei verkeleg god barnebok

  – (...) Arnfinn Kolerud er av dei finaste barnebokforfattarane vi har. Teksta er som alltid overraskande. Styrken til Kolerud ligg nettopp i at du aldri veit kva veg forteljinga vil ta. Ein annan kvalitet er det leikne språket, skriv litteraturkritikar Anne Cathrine Straume om barneboka «Ivar får ansvar».

  Bokomslag av "Ivar får ansvar" og portrett av Arnfinn Kolerud
  Terningkast 5 Bok

  «Ellevilt og pinleg om pengar og makt»

  ANMELDELSE: «Ivar får ansvar» av Arnfinn Kolerud

 • ESC 2025 blir i Basel eller Genève

  Eurovision Song Contest 2025 vil finne sted enten i Basel eller Genève, opplyser det sveitsiske kringkastingsselskapet fredag.

  Avgjørelsen kommer etter en vurdering av konsertlokaler, kollektivforbindelser, bærekraft, hotellmuligheter, sikkerhet og motivasjonen til de respektive byene.

  Det endelige valget blir tatt i slutten av august. Kostnadene for å arrangere Eurovision er anslått til å være rundt 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 356 millioner kroner etter dagens kurs (NTB).