Hopp til innhold

- Hamsun når ikke Undset til anklene

- Sigrid Undset er en mye bedre forfatter enn Knut Hamsun, sier forfatter Ebba Haslund som får støtte for sin Undset-ros fra USA.

Ebba Haslund er mer bekymret for rettsstaten enn for Torgersen.
Foto: Karlsen, Veronica / SCANPIX

- Sigrid Undset fortjener en mer sentral posisjon i norsk litteratur. Knut Hamsun når ikke Sigrid Undset til anklene en gang, mener Ebba Haslund.

Ebba Haslund og Even Arntzen om Hamsun og Undset

- Hun var en større forfatter

I et intervju med Bokprogrammet på NRK1 i kveld, tar Haslund et oppgjør med alle som bidrar til at Sigrid Undsets bøker fortsatt blir stående i skyggen av Knut Hamsuns litteratur.

- Jeg mener bestemt at hun var en mye større forfatter. Jeg føler at når jeg leser så vil jeg ha noe mer enn glitrende språk. Jeg vil ha mat for sjelen min, og det får jeg ikke hos Knut Hamsun. Det er jo så grunt, sier hun.

Får et større publikum i USA

Og Ebba Haslund får støtte helt fra andre siden av Atlanteren. I forbindelse med 100-års jubileet for Undsets romandebut, har Bokprogrammet snakket med forleggere i USA om Undsets litteratur. Det tradisjonsrike forlaget Penguin har nå satset på en helt ny oversettelse av Undsets "Kristin Lavransdatter”. Og nå er Undsets bøker iferd med å spre seg til et større publikum i USA. Det forteller sjefredaktør Elda Rotor i Penguin.

- Disse bøkene finner du ikke blant klassikerne som du må lese, men bøkene sprer seg ved at det snakkes varmt om bøkene. Undset har fått en slags kultstatus i enkelte miljøer her i USA, sier hun.

- Ville valgt meg Undset

Oversetter og forfatter Tina Nunnelly har oversatt den nye engelske utgaven av "Kristin Lavransdatter". Nunnelly mener Undsets litteratur overgår Knut Hamsuns.

- Dette er ingen konkurranse, men jeg ville valgt meg Sigrun Undset.

Forlaget Penguins webredaktør Kathy Gursky kan fortelle om enorm interesse for Undset på forlagets debattsider. Også Gursky er klar i valget Hamsun versus Undset. Undsets personkarakteristiker gjør utslaget.

- Dybden i karakterene og detaljrikdommen i historiene hennes gjør henne til en bedre forfatter, sier Gursky.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.