Hopp til innhold

Jannicke Systad Jacobsen: Virkelighetsfjernt å reagere på at filmer blir delt på nettet

Regissør Jannicke Systad Jacobsen mener det er en del av virkeligheten at filmer blir spredd og delt på nettet. Løsningen ligger i nye digitale tjenester, mener hun.

Jannicke Systad Jacobsen

Jannicke Systad Jacobsen har skrevet og regissert spillefilmen «Få meg på, for faen» som kom på kino i 2011. Kort tid etter filmen kom på DVD, ble den lastet opp ulovlig på nettet. - Det er en del av virkeligheten, sier Systad Jacobsen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix


Etter at Kon-Tiki-produsent Aage Aaberge ble gjort oppmerksom på at Kon-Tiki lå tilgjengelig for nedlasting på fildelingssiden Pirate Bay, har han bestemt seg for å finne ut hvem som har lastet opp filmen.

– Det er forferdelig for oss. Det er kriminelt, det er rent tyveri, rett og slett. Så noe er vi nødt til å foreta oss, sier Aaberge til NRK.

Regissør Jannicke Systad Jacobsens spillefilm Få meg på, for faen har vært vist på en rekke filmfestivaler, samt på europeisk og amerikansk kino. Den ble sett av 110 574 norske kinogjengere og ble i 2011 tildelt prisen for beste manus under Tribeca Film Festival i New York.

Den er også blitt lastet ned ulovlig på nedlastingssider som Pirate Bay. Jannicke Systad Jacobsen er overrasket over den sterke reaksjonen til Aage Aaberge.

– Jeg mener ikke det er lov til å trampe på de som tjener masse penger, men jeg tror nedlasting skjer med både store og små filmer. Det er litt tullete og virkelighetsfjernt at Kon-Tiki-produsenten blir veldig overrasket over det, sier Jannicke Systad Jacobsen til NRK.no.

Av de ti mest sette norske kinofilmene fra 2012, ligger flere ute på fildelingstjenesten the Pirate Bay. De fire filmene som ikke befinner seg der, er Flukt, 90 minutter, Som du ser meg og Til ungdommen.

Les mer: Jakter på Kon-Tiki-nedlastere

– Komisk

Hun forstår heller ikke at det blir en sak ut av at Kon-Tiki ligger ulovlig lastet opp på nettet.

– Jeg synes det er veldig komisk at man dekker saken om at Kon-Tiki ligger på Pirate Bay. Jeg tror alle norske filmer som er på DVD havner der automatisk. Sånn var det da Få meg på, for faen, kom ut på DVD. Filmen lå på Pirate Bay to minutter etterpå.

Hva synes du om at filmen din er tilgjengelig for nedlastning?

– Det er litt kuriøst. Jeg føler det er en del av den virkeligheten man lever i som filmskaper i dag. Det er ikke så mye man kan gjøre noe med. Å prøve å finne ut hvem som har lagt ut filmen og stoppe dem høres ut som David mot Goliat. Bortsett fra at filmbransjen neppe vinner denne kampen, fordi det er nok av folk som legger ut ting og nettsteder å legge dem, sier Systad Jacobsen.

Pop på Bali og i Argentina

Jannicke Systad Jacobsen har også fått høre at filmen hennes er tilgjengelig på Bali. En kollega av henne oppdaget at Få meg på, for faen var en av de mest populære filmene på pirat-DVD-markedet der nede.

Hun har også fått tilbakemeldinger fra henvendelser fra fans som har sett filmen på nettet.

– Det er selvfølgelig synd å gå glipp av pengene vi taper på ulovlig nedlastning. På den annen side fikk jeg nylig mail fra en filmjournalist i Argentina som hadde sett filmen «online» hva nå det måtte bety. Hun likte den veldig godt, og ville skrive en sak om den for en større avis, og det generer på en måte noe positivt for både filmen og meg i et land den ikke er solgt til.

– Men jeg ser selvfølgelig helst at folk ser filmen min på lovlig vis. Helst på kino, så filmmediet ikke dør ut, sier Systad Jacobsen til NRK.no.

Regissøren tror filmbransjen må finne nye nettløsninger, som gjør at publikum heller vil strømme film enn å laste dem ned.

– Film på kino og DVD salg er i endring. Jeg tror man må gjøre mer for å få maks ut filmvisning på nettet, på lovlig vis med video-on-demand. Disse tjenestene må også gi mer til opphavsmennene, sier Systad Jacobsen.

Piratkopi av filmen Få meg på, for faen

Big on Bali: Den norske spillefilmen Få meg på, for faen er i sirkulasjon på piratmarkedet på Bali.

Foto: Bjørn Arne Odden

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.