Hopp til innhold

- Tør ikke forelske meg

I elleve år har Shwan Dler Qaradaki ventet på å få vite om han kan bli i Norge. Han er en av 43 nordirakiske kurdere med usikker fremtid.

Shwan Dler Qaradaki

Shwan Dler Qaradaki

Foto: Arne Raanaas / NRK

MUF - tre bokstaver som har preget Shwan Dler Qaradakis liv. Det står for "midlertidig opphold uten rett til familiegjenforening" . Det var statusen han fikk etter en stund her i landet. Men UDI hadde tøyd regelverket, sjefshodene rullet og det ble politisk oppvask. Men de store taperne var muferne som ble kasteballer i systemet.

Shwan oppga ikke sitt virkelige navn til myndigheten da han ankom Norge. Han var redd for at Saddams folk skulle finne ut hvem som hadde flyktet, forteller han. Selv om Shwan nå har rettet opp identiteten, er det med på å forsinke saksbehandlingen.

Se: Shwans piggtråd-installasjon

Les også: Får jobbe igjen

- Jeg kan ikke reise tilbake nå. Jeg kan ikke bo i et land der jeg ikke er fri til å utrykke meg som kunstner.

Shwan har hørt at en journalist ble drept etter å ha kritisert regimet i Irak. Han føler seg ikke trygg.

Ironisk nok har han en hybel med utsikt rett over til UDIs kontorer. - Av og til tenker jeg: Sitter de og behandler min sak nå?

Shwan Dler Qaradaki

Nylig åpnet Shwan Dler Qaradaki en utstilling i Skien. Nå flytter han til byen, der han har fått et kunstnerstipend.

Foto: Arne Raanaas / NRK

Shwan nekter å sette livet på vent, men likevel tør han ikke å forelske seg. - Jeg kan ikke investere 100 prosent i et forhold når jeg ikke vet om jeg får bli, sier han.

MUF'ernes hjemmeside

Vil skrike

Shwan har en mastergrad i kunstfag og bruker sin egen historie i kunsten. Det er en måte å overleve på. På et av bildene er et brev fra UDI omgjort til en tekst i piggtråd. Det siste han har laget er filmen "Salte kyss" som handler om flukten fra Irak. Faren er død, moren har han ikke sett siden han forlot hjemlandet.

Den kjente kunsternen Ole Lislerud sier Shwan bringer noe helt nytt til norsk kunst. Han var tidligere veileder for den unge kurderen på Kunsthøgskolen.

- Problemet i norsk samtidskunst er at vi ikke har noen eksistensielle problemer. Kunstnere som Shwan kan bidra til å fortelle hvor viktig kunsten er.

Men foreløpig er det aller viktigst for ham å få vite om han har en fremtid i Norge. Han ringer jevnlig til UDI for å høre om saken er ferdigbehandlet.

- Hva gjør du hvis du får opphold?

- Jeg kommer til å skrike. Så vil jeg ringe mamma.

Se Migrapolis onsdag kl 22.25 på NRK1

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.