NRK Meny
Normal

- Tilbake på beina

Notodden Bluesfestival har fått kontroll på økonomien og er tilbake på beina igjen etter fjorårets underskudd.

Storgata i Notodden under Bluesfestivalen 2009

Slik ser Storgata i Notodden ut under en travel festivallørdag i 2009. Nå kan roen igjen senke seg over den vesle telemarksbyen.

Foto: Jørn Gjersøe / NRK

Jostein Forsberg og Haakon Hartvedt

Festivalsjefene Jostein Forsberg (øverst) og Haakon Hartvedt er svært fornøyd etter årets festival.

Foto: Gitte Johannessen/NTB
Styreleder for Notodden Bluesfestival, Lasse Hansen

Også styreleder for Notodden Bluesfestival, Lasse Hansen kan smile etter årets festival.

Foto: Jørn Gjersøe / NRK
Jools Holland på Notodden Bluesfestival 2009

Jools Holland var en av artistene som viste forståelse for økonomisk trange tider, og betalte reisen for bandet sitt sjøl.

Foto: Jørn Gjersøe, NRK

Søndag ble Notodden Bluesfestival rundet av med avslutningskonsert på Bluestown Stage. Ledelsen for fesivalen forteller at man i år har tjent 30 prosent mer enn man gjorde i fjor, etter å ha tatt grep med budsjettet sitt. I år har festivalen solgt omkring 19.000 billetter, mot ca. 16.600 i fjor.

- Solgte nok billetter

- I år havner vi «på budsjett» og har solgt nok billetter. Det betyr at det har gått vel så bra som i fjor, men med et trangere budsjett, forteller festivalsjef Jostein Forsberg til NRK.

LES MER: Alt om Notodden Bluesfestival!

Blant annet hadde festivalen kuttet artistbudsjettet sitt, og fått forståelse fra artistene om at man måtte kutte kostnader. Dermed var det flere artister som fikk mindre betalt enn vanlig.

- Et godt eksempel er Jools Holland, som sjøl hadde bedt om å få komme og spille på festivalen. Og han hadde jo med seg ”halve England” i bande sitt. Men han gikk med på å betale reisekostnadene for bandet sitt sjøl, forteller festivalsjefen.

Røde tall

Tidligere år har festivalen brent seg økonomisk på å hente artister med store band fra blant annet USA. Da Clairence Gatemouth Brown med band ble hentet til festivalen i 2001 ble det en dyr affære, som ga røde tall i regnskapet.

- Vi angret kanskje litt etter det, men i ettertid har det likevel vært et lykkelig valg for oss, kunstnerisk sett.

BILDER: Se alle bildegalleriene fra Notodden Bluesfestival 2009!

Festivalen hadde budsjettert med 19.500 solgte billetter, men tilbakemeldingene fra de andre aktørene og aktivitetene festivalen også har inntekter fra er så gode, at man vet at det ikke blir minus etter årets festival.
Til den tradisjonsrike bryggekonserten solgte festivalen for eksempel i 2008 ”bare” ca. 3.200 billetter, men doblet nesten dette i år, til 6.200.

Festivalledelsen sier også, og er tydelige på, at de aldri kommer til å fravike sitt «kall» som festival.

- Vil ikke være «vanlig»

- Vi kommer aldri til å slutte å være en bluesfestival. Vi har ikke noe ønske om å bli en «vanlig» musikkfestival, som det finnes så mange av, sier den andre festivalsjefen, Håkon Hardtvedt.

Også sikkerhetsmessig har det gått svært bra under årets festival. Blant annet etter at festivalen tok forhåndsregler som å forby tiggere og enkelte gateselgere, og gjerde inn festivalcampen.

- Det har vært en svært bra stemning hele veien. Det har vært mange smil og godord. Mange kommer bort og takker vaktene og gir dem en klem, forteller sikkerhetsansvarlig Jonn Arne Larsen.

- Det har heller ikke vært noen tilfeller av tyverier på campen.

Kulturstrøm

  • Fant ukjent Stanley Kubrick-manus

    Et Stanley Kubrick-manus de fleste trodde ikke fantes er funnet. «Burning Secret» er en filmatisering av en novelle av Stefan Zweig, skriver The Guardian. Manuset er skrevet i 1956 sammen med forfatteren Calder Willingham, og ble funnet av en filmprofessor ved Bangoor-universitetet, Nathan Abrams. – Alle trodde dette var tapt, jeg kunne ikke tro det da jeg fant det. Kubrick-fans har visst at han ville skrive dette manuset men ingen visste at han gjorde det ferdig, sier Abrams til avisen. Les mer om Kubrick hos NRK Filmpolitiet.

    Stanley Kubrick
    Foto: AP/Scanpix
  • "Pariserne" på Lillehammer

    Per Krogh var blant Matisse-elevene som levde det livlige bohemliv i Paris, men han tjenestegjorde også som skiskoldat for Frankrike under den 1.verdenskrig. I utstillingen "Pariserne" på Lillehammer kunstmuseum vises Krohgs kunst fra Paris sammen med flere andre norske kunstnere som ble en del av Matisse-kretsen tidlig på 1900-tallet. Hør historien i Studio 2 i NRK P2: