NRK Meny
Normal

- Lars Vilks ties i hjel i Sverige

Svenske politikere har forholdt seg forbausende tause til alle angrepene på kunstneren Lars Vilks, mener sjefredaktøren i Sydsvenskan.

Lars Vilks

Lars Vilks får lite offentlig støtte av blant annet politikere i Sverige.

Foto: Jurek Holzer 30072 / SCANPIX

Heidi Avellan

Heidi Avellan

– Lars Vilks har i høy grad blitt tiet ihjel i Sverige. Han er utsatt for trusler, direkte attentatforsøk og alle de som burde stå for det frie ord, som Forfatterforbundet, Dramatikerforbundet og Publisistklubben har ikke gått ut og sagt at han har rett å si det han gjør, sier politiske sjefredaktør i Sydsvenskan.se , Heidi Avellan til NRK.

Menneskejakt

«Det pågår en människojakt i Sverige. Den som jagas är konstnären Lars Vilks». Slik startet mandagens leder i Sydsvenskan.se .

Videre ramses det opp i lederen påfallende mange politikere som avisen mener burde ha snakket ut, men som tier, om det som nå skjer rundt kunstneren.

Fra statsminister Fredrik Reinfeld høres ikke et knyst. Fra Mona Sahlin ikke et pip.

Leder, Sydsvenskan

Stillheten rundt kunsneren

Heidi Avellan tror det kan finnes ulike forklaringer på stillheten rundt den kontroversielle kunstneren.

– Den velvillige tolkningen er at mange synes det er en selvfølge at han har rett til å si det han gjør. Men, det jeg er mer redd for er at folk mener han har krenket og provosert mange muslimer og at han strekker ytringsfrihetens grenser for langt.

Hun mener folk ikke vil ta i denne saken, og husker alt for godt hvordan det gikk med Muhammed-karikaturene i Danmark og vil holde litt distanse til dette.

– Kanskje noen synes synd på muslimene i Sverige, fordi mange føler seg krenket. Derfor vil de ikke ta parti.

Noen av truslene mot Vilks

I 2007 ble Lars Vilks truet på livet etter å ha laget tegninger av profeten Muhammed som hund. Siden har han blitt forfulgt, trakassert og drapstruet i Sverige.

Tegningene viser Muhammeds hode plassert på en hundekropp. Kunstneren stilte ut bildene for første gang i 2008 i Sveits . Tegningene har blitt avvist på gallerier både i Norge og Sverige .

Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund, mener at både svenske politikere og pressefolk burde stå opp for retten til å ytre seg.

– Man behøver ikke være noen stor beundrer av Lars Vilks kunst for å skjønne at han ikke fortjener å dø fordi han har laget en tegning som gjør narr av en guddom og det er det han har gjort.

Vil ingen ende ta

I fjor ble det tumulter da kunstneren hadde premiere på sin musikal «Dogs» .

I mars i år ble sju personer pågrepet i Irland, mistenkt for å ha planlagt å drepe ham . På samme tid demonstrerte rundt 200 muslimer ved å brenne svenske flagg og bilder av karikaturtegneren utenfor Sveriges ambassade i Malaysia.

Og truslene vil ingen ende ta. I forrige uke ble to menn pågrepet, mistenkt for å ha forsøkt å sette fyr på huset til den svenske kunstneren.

Han ble også overfalt da han holdt en forelesning på Uppsala universitet samme uke. Dagen etter ble hjemmesiden hans hacket .

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

 • FILMANMELDELSE: Isle of Dogs (5)

  «Isle of Dogs er muligens litt mørkere og mer melankolsk enn de fleste andre Wes Anderson-filmer, og den er full av undertekst om maktmisbruk og diskriminering.» Les hele anmeldelsen her.

  "Isle of Dogs"
  Foto: Twentieth Century Fox
 • Omstridt østerriker tilbake i Norge

  Den omdiskuterte Ibsenprisvinneren Peter Handke er tilbake på Nationaltheatret med sitt nye stykke «Kunsten å spørre eller Reisen til det sonore landet ». Handke ble møtt med demonstrasjoner utenfor teatret da han kom for å motta Ibsenprisen i 2014.

  Den østerrikske forfatteren og dramatikeren ble beskyldt for å bagatellisere serbiske krigsforbrytelser, og fordi han talte i begravelsen til tidligere president og folkemordtiltalte Slobodan Milosevic. (NTB)

  Handke møtt av demonstranter.
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
 • Årets vinnere av Gullrutens fagpris

  Gullrutens fagpris for beste manus og lyddesign gikk til Dramaserien «Heimebane», og «Grenseland» fikk prisen for beste foto og regi. Prisene ble delt ut på Chateau Neuf i Oslo i går kveld. Se Rushprints fulle oversikt over vinnerne her:

  Laster Twitter-innhold