Hopp til innhold

- Svenskeknappen?

De fleste av oss bruker datatastaturet hver dag på jobben. Men hvor godt kjenner vi det egentlig? Hva er den beryktede "svenskeknappen" og hvilken funksjon har "scroll lock"?

Tastatur
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Mange av knappene på dagens tastaturer henger igjen som spøkelser fra fortiden og har lite å gjøre med det vi bruker tastaturet til i dag.

Minner fra fortiden

For eksempel stammer pause/break-knappen tilbake til telegrafens dager. Da hadde man en pause-knapp som kunne stoppe signalet man sendte. Knappen ble tatt videre til fjernskriveren (eller teleksen) som ble brukt til å sende skriftlige meldinger fra ett sted til et annet fra starten av forrige århundre og frem til så sent som i 1990. På 80-tallet ble pauseknappen mye brukt til dataspill. I dag brukes den heller sjeldent.

 

Tastatur
Foto: Wickipedia

En annen litt ukjent knapp er scroll lock som ble brukt i kombinasjon med piltastene før. I stedet for å bevege med markøren rundt, bevegde man hele teksten, altså hele siden frem og tilbake. I dag har heller ikke denne tasten noen funksjon.

Hatknapp

Den tasten som nok vekker mest harme i dag er insert, knappen det er veldig lett å tilfeldigvis komme borti, og som plutselig sluker resten av teksten i dokumentet etterhvert som en skriver. Knappens funksjon er rett og slett å enten overskrive teksten som kommer etter markøren eller sette inn tekst der markøren er.

Alt Gr er en knapp man bruker på ikke-engelske tastaturer for å få frem det tredje symbolet på en knapp. Symboler som krøllalfa og dollartegnet må du altså bruke "alt Gr" for å få frem.

Og skulle alt stokke seg og du ikke kommer noen vei, så bruk svenskeknappen. Hva da? Av og på-knappen, vel! Som av ukjent grunn blir kalt "svenskeknappen" av fagfolk...

Vil du vite mer? På Wikipedia kan du lese om betydningen og historien til alle tastene på tastaturet. Les og lær!

Hør innslaget her: Nettpraten: Hva betyr tastene?

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP