- Svenskeknappen?

De fleste av oss bruker datatastaturet hver dag på jobben. Men hvor godt kjenner vi det egentlig? Hva er den beryktede "svenskeknappen" og hvilken funksjon har "scroll lock"?

Tastatur
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Mange av knappene på dagens tastaturer henger igjen som spøkelser fra fortiden og har lite å gjøre med det vi bruker tastaturet til i dag.

Minner fra fortiden

For eksempel stammer pause/break-knappen tilbake til telegrafens dager. Da hadde man en pause-knapp som kunne stoppe signalet man sendte. Knappen ble tatt videre til fjernskriveren (eller teleksen) som ble brukt til å sende skriftlige meldinger fra ett sted til et annet fra starten av forrige århundre og frem til så sent som i 1990. På 80-tallet ble pauseknappen mye brukt til dataspill. I dag brukes den heller sjeldent.

 

Tastatur
Foto: Wickipedia

En annen litt ukjent knapp er scroll lock som ble brukt i kombinasjon med piltastene før. I stedet for å bevege med markøren rundt, bevegde man hele teksten, altså hele siden frem og tilbake. I dag har heller ikke denne tasten noen funksjon.

Hatknapp

Den tasten som nok vekker mest harme i dag er insert, knappen det er veldig lett å tilfeldigvis komme borti, og som plutselig sluker resten av teksten i dokumentet etterhvert som en skriver. Knappens funksjon er rett og slett å enten overskrive teksten som kommer etter markøren eller sette inn tekst der markøren er.

Alt Gr er en knapp man bruker på ikke-engelske tastaturer for å få frem det tredje symbolet på en knapp. Symboler som krøllalfa og dollartegnet må du altså bruke "alt Gr" for å få frem.

Og skulle alt stokke seg og du ikke kommer noen vei, så bruk svenskeknappen. Hva da? Av og på-knappen, vel! Som av ukjent grunn blir kalt "svenskeknappen" av fagfolk...

Vil du vite mer? På Wikipedia kan du lese om betydningen og historien til alle tastene på tastaturet. Les og lær!

Hør innslaget her: Nettpraten: Hva betyr tastene?

Kulturstrøm

  • Stan Lee er død

    Den amerikanske tegneserielskaperen Stan Lee er død, 95 år gammel, melder TMZ. Lee er kjent for sine mange heltefigurer i Marvel-universet, som Spider-Man, Hulk, X-Men, Daredevil og Iron Man. Lee har også hatt en rekke småroller i Marvel-filmer.

    FILE PHOTO: Stan Lee gestures as he poses at the premiere of "Iron Man 3" at El Capitan theatre in Hollywood
    Foto: Mario Anzuoni / Reuters
  • Forfatterforeningen beklager urett

    Etter 2. verdenskrig ble 17 medlemmer av Den norske Forfatterforening urettmessig dømt av den såkalte æresretten. – De 17 opplevde på urettmessig grunnlag å bli dømt for å ha sviktet under krigen. Straffen mot dem var ubegrunnet og basert på til dels uriktige opplysninger og skjønn, sier Forfatterforeningens leder Heidi Marie Kriznik. Torsdag kommer foreningen med en offentlig beklagelse. (NTB)