- Svenskeknappen?

De fleste av oss bruker datatastaturet hver dag på jobben. Men hvor godt kjenner vi det egentlig? Hva er den beryktede "svenskeknappen" og hvilken funksjon har "scroll lock"?

Tastatur
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Mange av knappene på dagens tastaturer henger igjen som spøkelser fra fortiden og har lite å gjøre med det vi bruker tastaturet til i dag.

Minner fra fortiden

For eksempel stammer pause/break-knappen tilbake til telegrafens dager. Da hadde man en pause-knapp som kunne stoppe signalet man sendte. Knappen ble tatt videre til fjernskriveren (eller teleksen) som ble brukt til å sende skriftlige meldinger fra ett sted til et annet fra starten av forrige århundre og frem til så sent som i 1990. På 80-tallet ble pauseknappen mye brukt til dataspill. I dag brukes den heller sjeldent.

 

Tastatur
Foto: Wickipedia

En annen litt ukjent knapp er scroll lock som ble brukt i kombinasjon med piltastene før. I stedet for å bevege med markøren rundt, bevegde man hele teksten, altså hele siden frem og tilbake. I dag har heller ikke denne tasten noen funksjon.

Hatknapp

Den tasten som nok vekker mest harme i dag er insert, knappen det er veldig lett å tilfeldigvis komme borti, og som plutselig sluker resten av teksten i dokumentet etterhvert som en skriver. Knappens funksjon er rett og slett å enten overskrive teksten som kommer etter markøren eller sette inn tekst der markøren er.

Alt Gr er en knapp man bruker på ikke-engelske tastaturer for å få frem det tredje symbolet på en knapp. Symboler som krøllalfa og dollartegnet må du altså bruke "alt Gr" for å få frem.

Og skulle alt stokke seg og du ikke kommer noen vei, så bruk svenskeknappen. Hva da? Av og på-knappen, vel! Som av ukjent grunn blir kalt "svenskeknappen" av fagfolk...

Vil du vite mer? På Wikipedia kan du lese om betydningen og historien til alle tastene på tastaturet. Les og lær!

Hør innslaget her: Nettpraten: Hva betyr tastene?

Kulturstrøm

 • – Hemmelig storfilm er ikke Bond

  Lørdag ble det meldt at det er gjort klart til opptak til den nye James Bond filmen på Sæbø den kommende uka. Nå avkreftes ryktene. – Jeg kan avkrefte at det er «James Bond»-produksjonen som er på plass i Sæbø, sier linjeprodusent i True North, Per Henry Borch, til Dagbladet. Han ønsker ikke å si noe mer til avisa om hvilken spillefilm som skal lages Ørsta og Rauma de kommende dagene, men bekrefter at den er av et internasjonalt kaliber. Etter det NRK erfarer dreier det seg om en Marvel-film med Scarlett Johansson.

  Film Box Office, Scarlett Johansson
  Foto: AP
 • Topshop legger ned USA-butikker

  Den britiske kleskjeden Topshop legger ned alle elleve butikker i USA, skriver CNN. Dette kommer etter at eierselskapet Arcadia Group forrige uke søkte om konkursbeskyttelse. Selskapet oppgir økt konkurranse fra nettbutikkene som en av grunnene til at de trekker seg ut av USA.

  BRITAIN-ECONOMY-INFLATION-RETAIL
  Foto: NIKLAS HALLE'N / Afp
 • Andre kjønnsroller i vikingtiden

  Marianne Moen ved Universitetet i Oslo har gått gjennom 218 vikinggraver i Vestfold og funnet ut at minst like mange menn som kvinner er begravd med blant annet nøkler og kjøkkenutstyr, skriver forskning.no. Dette betyr at kjønnsrollene i vikingtiden ikke var like ulikt fordelt som man tidligere har antatt.

  Vikinggrav
  Foto: Illustrasjon: Arkikon