- Sondre Lerche kan få Oscar

- Har filmen potensial til å kunne konkurrere om Oscar? Ikke egentlig. Men musikken.

Sondre Lerche

Sondre Lerche, her på premieren for filmen «Dan in Real Life» i LA, sammen med kona Mona Fastvold i forrige uke.

Foto: Chris Pizzello / AP

Den romantiske komedien «Dan in Real Life» her ikke premiere på norske kinoer før 18. januar. Men filmen har allerede fått en god mottakelse i USA med 1,2 millioner besøkende første helg.

- Kan ha potensial

Selve filmen vil trolig ikke være med og kjempe om å få noen Oscar-statuett, men en blogger i LA Times (NRK.no tar ikke ansvar for innholdet i eksterne lenker) mener Sondre Lerches musikk kan ha potensial til det, melder VG Nett.

«Har filmen potensial til å kunne konkurrere om Oscar for beste film? Ikke egentlig. Men originalmusikken, komponert av artist og låtskriver Sondre Lerche, har en sjanse i kampen om beste originallåt», mener blogger Todd Martens.

Tidligere Billboard-redaktør

Martens har tidligere vært medredaktør i musikkmagasinet Billboard og tror musikken har en sjanse i konkurransen om filmen blir en kassasuksess.

Lydverket gir filmmusikken karakteren fire av seks på sin skala, og skriver i sin anmeldelse at musikken «med Hollywood luskende i kulissene kunne blitt langt mer pregløst».

Bloggeren Todd Martens er ingen fan av Sondre Lerches musikk, og mener faktisk at musikkens er filmens eneste «store svakhet». Likevel understreker han at han mener filmens musikk kan ha potensial til å gå hele veien til topps som vinner av prisen for beste filmmusikk.

Nominasjoner i januar

Peter Hedges er regissør for filmen, og det var han som plukket ut Lerche til å lage musikken.

Nominasjonene til neste Oscar-utdelinger skjer i januar, mens selve showet går av stabelen søndag 24. februar neste år.

Kulturstrøm

 • 59 millioner til konserter

  Kulturrådet har fordelt pengene til 129 ensembler, utøvere og grupper over hele landet. Alle musikksjangre er representert. Tilskuddet skal gå til å holde 2500 konserter i år og de neste to årene. Blant dem som får penger er Karl Seglem, som får 120 000 kroner til barneprosjektet «Monsterjazz».

  Karl Seglem
  Foto: Ådne Dyrnesli
 • Operasensur i Russland

  Alban Bergs opera «Lulu» fra 1937 er for komplisert for publikum. Det mener kulturministeren i Perm-regionen i Russland. Perm-operaen får derfor ikke penger til den planlagte produksjonen. Operaens seksualiserte handling har gjennom tiden vært sterk kost for den borgerlige moral. (classicalmusicnews.ru)

  Fra Lulu
 • To norske serie-nominasjoner

  TV-seriene «Lykkeland» (bildet) og «Kielergata» er nominert til Nordisk Film & TV Fonds pris for beste TV-dramamanus under filmfestivalen i Göteborg. Dette er tredje gang prisen på 200.000 kroner deles ut. Vinner utropes 30. januar. Norge vant med «Nobel» i 2017.

  Linedance i Lykkeland
  Foto: Maipo Film/NRK