- Smaker sensur

Norge kan få den strengeste internettloven i den vestlige verden.

Internett
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

– IKT-Norge er svært skeptisk til forslaget om å pålegge internettleverandører å blokkere nettsider med ulovlig innhold, sier prosjektleder i IKT-Norge, Hallstein Bjercke.

– Det blir det samme som å gjøre postmannen ansvarlig for ulovlig innhold i brev, sier Bjercke om mindretallsforslaget i Datakrimutvalget.

Bjercke mener også forslaget innebærer at bransjen gis ansvar for å overvåke og etterforske alt innhold som distribueres på nettet.

Mot søppelpost og misbruk

Datautvalget har brukt 5 år på å utrede lovtiltak mot datakriminalitet. Blant forslagene er strengere straffer for datakriminalitet enn i dag, og forslag mot søppelpost, identitetsmisbruk og kontomisbruk. I dag la de fram lovtiltakene for justisminister Knut Storberget.

- I utgangspunktet er jeg veldig tilhenger av filter, og det frivillige filteret vi har mot overgrepsbilder av barn i Norge i dag, mener jeg er veldig riktig. Men det å pålegge filter og få det vedtatt gjennom domstolene, er en løsning vi må sette oss ned og se på. Jeg utelukker det ikke, men har ikke konkludert. Det er et spørsmål om dette blir effektivt, og også et spørsmål om ytringsfrihet og rettssikkerhet.

Nå skal Storberget gå nøye igjennom det drøyt tohundre sider lange dokumentet han fikk overlevert:

Fritt for sensur

Hallstein Bjercke mener det er feil å delegere ansvaret til internettleverandørene.

– I en rettsstat må dette ansvaret være tillagt politi og påtalemyndighet, sier han.

– Det er viktig at vi går foran i kampen for å bevare nettet fritt for sensur. Internettleverandørene er distributører av innhold og verken ønsker eller vil bli pålagt et ansvar som redaktør av internett, sier Bjercke.

Unge Venstre går også sterkt imot forslaget om å pålegge nettleverandører å blokkere nettsider med ulovlig innhold.

Blåkopi av Kina

– Vi må si nei til en internettlovgivning som ser ut som en blåkopi av Kinas internettsensur, sier sentralstyremedlem i Unge Venstre, Jonas Eilertsen.

Eilertsen sier forslaget innebærer å pålegge nettleverandører en politirolle, og dette er en privatisering av det offentliges ansvar for å se til at lover og regler opprettholdes.

– Dette forslaget har ikke noe å gjøre i et liberalt demokrati, sier Eilertsen i en pressemelding.

(NTB)

 

Kulturstrøm

 • Britene dropper folkets røst i MGP

  Storbritannia har ikke vunnet Eurovision Song Contest siden 1997. (Katrina and the Waves, bildet). Det er ti år siden de ble topp ti. Nå har BBC bestemt seg for å skrote ordningen med å la publikum stemme fram vinnerlåten. I stedet ber de plateselskapet BMG om å plukke ut både sang og artist til neste års finale i Rotterdam, skriver The Guardian

  Katrina and the Waves
  Foto: MICHAEL URBAN / REUTERS
 • Utsetter Schwittersutstilling

  Utstillinga med bilder av både Kurt Schwitters og sønnen Ernst Schwitters, som skulle åpne på Romsdalsmuseet torsdag 19.september er utsatt i ett år.
  Ifølge Schwitters-kjenner Karin Hellandsjø ble utstillingen stoppet av budsjettmessige årsaker. Nå jobbes det videre med å forberede en ny utstilling til neste år der Romsdalsmuseet henter inn bilder fra blant annet Sprengelmuseet i Hannover som er Kurt Schwitters hjemby i Tyskland.

 • Svenska Akademien i gang

  Etter flere år med skandaler er Svenska Akademien klar for å gyve løs på arbeidet med å bestemme hvem som skal vinne årets nobelpris i litteratur. For første gang på 30 år er Akademien nå fulltallig. På dagsordenen står blant annet høstens nobelpriser i litteratur. I år skal det kåres to vinnere, og Nobelkomiteen skal legge fram sin innstilling for Akademien 10. oktober (NTB).