NRK Meny
Normal

- Dette er norsk skole

Lærene ved Årvoll skole har åpnet dørene til klasserommene sine, og resultatet er blitt dokumentarserien "Lærerne". Denne uken har serien premiere på NRK1. Serien gir et unikt innblikk i den norske skolehverdagen.

Nedlasting fra TV-serien "Lærerne"

Lærerne ved Årvoll skole. Fra venstre; Lena Hansen, Torunn Evja Silva, Lars Petter Flyen og Nina Christiansen.

Foto: NRK

Gjennom fem episoder følger NRK elevene og lærernes virkelighet på skolen. Serien gir et usminket og ærlig bilde av hverdagen til lærere og elever.

Nett-TV: 1. episode av Lærerne

Les også: Viktig å ivareta barna

Utfordringer

I serien møter vi fire barneskolelærere som står overfor store utfordringer i møtet med elevene.

Lena og Nina møtte seerne: Les hva lærerne fra serien svarte

Nina Christiansen (52) står på for å få alle førsteklassingene til og henge med fra skolestart. Hun lurer på om lille Habiba hører dårlig, og setter i gang med undersøkelser. Nina er trygg og rolig, og har 30-års erfaring fra læreryrket. Hun er opptatt av disiplin, og med en vennlig, men bestemt hånd, styrer hun småbarna som har sitt første møte med skolen.

Lærerne

Nina Christiansen underviser klasse 1a på Årvoll skole.

Foto: NRK

Lena Hansen (30) har mange elever med behov for tilrettelagt undervisning. På grunn av vikarmangel uteblir spesialundervisningen, og hverdagen som lærer byr på mange utfordringer. Lena har jobbet i skoleverket i i fire og et halvt år.

Lars Petter Flyen (27) er nyutdannet fra lærerskolen. I møtet med femteklasse opplever han det mye omtalte praksissjokket. Han synes overgangen fra skolebenken til virkeligheten er tøff. Lars Petter har selv vært elev ved Årvoll skole.

Torunn Evje Silva (39) er den andre læreren på femte trinn ved Årvoll skole. Hun har 15 års erfaring som lærer. Hun blir en fin støttespiller for nyutdannede Lars Petter.

Rektor Karsten Lorentzen ved Årvoll skole

Rektor Karsten Lorentzen ved Årvoll skole.

Foto: Inger-Lill Persett/NRK.

Rektor med is i magen

Rektor ved Årvoll skole Karsten Lorentzen sier det har vært interessant, spennende og til tider slitsomt for lærerne å delta i serien. Han vedgår at det har vært stor spenning knyttet til hva programskaperne ville klippe de ned til.

Han har etter beste evne forsøkt å ikke påvirke hva dokumentarteamet skulle gjøre. Det er kun unntaksvis at han har blandet seg inn underveis, forteller han til nrk.no.

Det mest utfordrende har vært å ha is i magen i forhold til det ferdige resultatet.

Karsten Lorentzen, rektor ved Årvoll skole.

Han fremhever at både han og skolen i utgangspunket var positiv innstillt til et samarbeid.

- Vi følte at det var bra at det var NRK. Vi hadde tillit til dem. Vi fikk inntrykk av at de var ordentlige folk med gode og proffe hensikter. De hadde ingen skjulte agendaer, sier Lorentzen.

For rektoren ved Årvoll skole var det viktig at ungene skulle håndteres ordentlig. De foresatte ved Årvoll ungdomsskole har underskrevet på at deltakelsen i serien var greit.

Lorentzen mener at selv om serien viser en usminket virkelighet av skolen, viser den også lærere som er veldig opptatt av yrket sitt. Han håper serien kan virke rekrutterende på andre som kunne tenke seg å utdanne seg innen lærereryrket.

Til odel og eie

Gå via iTunes eller hent programmene her: Last ned Lærerne som podkast

Kulturstrøm

 • Musikal for Solveig Kringlebotn

  Solveig Kringlebotn gjør for første gang en musikalrolle når hun i høst spiller operadivaen Carlotta i Andrew Lloyd Webbers «The Phantom of the Opera» på Folketeatret i Oslo. – Jeg gleder meg, dette er fantastisk musikk, sier hun i dette intervjuet med NRKs Spillerom.

  Solveig Kringlebotn
  Foto: Sven Ole Engelsvold/NRK
 • På NRK i haust

  Norsk oljehistorie, tenåringsdrama frå Groruddalen, tysk dramaserie frå 1929 og realityserie om familien Ingebrigtsen er bland dei spanande tinga du kan sjå på NRK TV i haust.

  Collage med Stian "Staysman" Torbjørnsen, Le Bureau-logo og Vilde Bratland Erikstad
  Foto: Julia Naglestad, XLahache og Jonas Ruud / NRK/Canal plus
 • Rom for store forbedringer

  Actionkomedien «The Spy Who Dumped Me» handler om to venninner fra Los Angeles som kastes ut i agent-action i Europa når det viser seg at den enes ekskjæreste er spion. Likegyldig historie med skuffende svakt klimaks, mener Filmpolitiet.

  The Spy Who Dumped Me
  Foto: Nordisk Film Distribusjon