Hopp til innhold

- Dette er norsk skole

Lærene ved Årvoll skole har åpnet dørene til klasserommene sine, og resultatet er blitt dokumentarserien "Lærerne". Denne uken har serien premiere på NRK1. Serien gir et unikt innblikk i den norske skolehverdagen.

Nedlasting fra TV-serien "Lærerne"

Lærerne ved Årvoll skole. Fra venstre; Lena Hansen, Torunn Evja Silva, Lars Petter Flyen og Nina Christiansen.

Foto: NRK

Gjennom fem episoder følger NRK elevene og lærernes virkelighet på skolen. Serien gir et usminket og ærlig bilde av hverdagen til lærere og elever.

Nett-TV: 1. episode av Lærerne

Les også: Viktig å ivareta barna

Utfordringer

I serien møter vi fire barneskolelærere som står overfor store utfordringer i møtet med elevene.

Lena og Nina møtte seerne: Les hva lærerne fra serien svarte

Nina Christiansen (52) står på for å få alle førsteklassingene til og henge med fra skolestart. Hun lurer på om lille Habiba hører dårlig, og setter i gang med undersøkelser. Nina er trygg og rolig, og har 30-års erfaring fra læreryrket. Hun er opptatt av disiplin, og med en vennlig, men bestemt hånd, styrer hun småbarna som har sitt første møte med skolen.

Lærerne

Nina Christiansen underviser klasse 1a på Årvoll skole.

Foto: NRK

Lena Hansen (30) har mange elever med behov for tilrettelagt undervisning. På grunn av vikarmangel uteblir spesialundervisningen, og hverdagen som lærer byr på mange utfordringer. Lena har jobbet i skoleverket i i fire og et halvt år.

Lars Petter Flyen (27) er nyutdannet fra lærerskolen. I møtet med femteklasse opplever han det mye omtalte praksissjokket. Han synes overgangen fra skolebenken til virkeligheten er tøff. Lars Petter har selv vært elev ved Årvoll skole.

Torunn Evje Silva (39) er den andre læreren på femte trinn ved Årvoll skole. Hun har 15 års erfaring som lærer. Hun blir en fin støttespiller for nyutdannede Lars Petter.

Rektor Karsten Lorentzen ved Årvoll skole

Rektor Karsten Lorentzen ved Årvoll skole.

Foto: Inger-Lill Persett/NRK.

Rektor med is i magen

Rektor ved Årvoll skole Karsten Lorentzen sier det har vært interessant, spennende og til tider slitsomt for lærerne å delta i serien. Han vedgår at det har vært stor spenning knyttet til hva programskaperne ville klippe de ned til.

Han har etter beste evne forsøkt å ikke påvirke hva dokumentarteamet skulle gjøre. Det er kun unntaksvis at han har blandet seg inn underveis, forteller han til nrk.no.

Det mest utfordrende har vært å ha is i magen i forhold til det ferdige resultatet.

Karsten Lorentzen, rektor ved Årvoll skole.

Han fremhever at både han og skolen i utgangspunket var positiv innstillt til et samarbeid.

- Vi følte at det var bra at det var NRK. Vi hadde tillit til dem. Vi fikk inntrykk av at de var ordentlige folk med gode og proffe hensikter. De hadde ingen skjulte agendaer, sier Lorentzen.

For rektoren ved Årvoll skole var det viktig at ungene skulle håndteres ordentlig. De foresatte ved Årvoll ungdomsskole har underskrevet på at deltakelsen i serien var greit.

Lorentzen mener at selv om serien viser en usminket virkelighet av skolen, viser den også lærere som er veldig opptatt av yrket sitt. Han håper serien kan virke rekrutterende på andre som kunne tenke seg å utdanne seg innen lærereryrket.

Til odel og eie

Gå via iTunes eller hent programmene her: Last ned Lærerne som podkast

Kulturstrøm

 • «Ellos Eatnu – La elva leve» vant to priser på filmfestivalen i Göteborg

  Den norske filmen «Ellos Eatnu – La elva leve» mottok lørdag kveld både publikumsprisen og kritikerprisen på filmfestivalen i Göteborg.

  Den var en av to norske filmer som deltok i den nordiske konkurransen Nordic Dragon Award, og endte opp med å være den filmen festivalpublikummet satte størst pris på.

  Festivalen i Göteborg er Nordens største filmfestival.

  Den norske filmen om Alta-saken med artist Ella Marie Hætta Isaksen i hovedrollen, får dermed prisen på 400.000 kroner.

  – Den setter dagsordenen og gir ny forståelse for et samisk perspektiv på norsk politikk og kraftutbygging, det er fantastisk at både publikummet og kritikerne verdsetter dette så høyt, sier Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt.

  Filmen vant Den internasjonale filmkritikerorganisasjonen FIPRESCI sin pris. I juryens begrunnelse står det blant annet at «På mesterlig vis formidler filmen den sorgen som ble forårsaket av truslene om forsvinnende kultur og tap av identitet, språk og familiebånd». (NTB)

  Ellos eatnu - La elva leve
  Foto: Mer Filmdistribusjon
 • Motedesigneren Paco Rabanne er død

  Den spanske motedesigneren Paco Rabanne, kjent for sine eksentriske klesdesign er død 88 år gammel. Det bekrefter selskapet hans til nyhetsbyrået AFP. Han grunnla også et av verdens mest kjente parfymemerker.