Hopp til innhold

- Dette er norsk skole

Lærene ved Årvoll skole har åpnet dørene til klasserommene sine, og resultatet er blitt dokumentarserien "Lærerne". Denne uken har serien premiere på NRK1. Serien gir et unikt innblikk i den norske skolehverdagen.

Nedlasting fra TV-serien "Lærerne"

Lærerne ved Årvoll skole. Fra venstre; Lena Hansen, Torunn Evja Silva, Lars Petter Flyen og Nina Christiansen.

Foto: NRK

Gjennom fem episoder følger NRK elevene og lærernes virkelighet på skolen. Serien gir et usminket og ærlig bilde av hverdagen til lærere og elever.

Nett-TV: 1. episode av Lærerne

Les også: Viktig å ivareta barna

Utfordringer

I serien møter vi fire barneskolelærere som står overfor store utfordringer i møtet med elevene.

Lena og Nina møtte seerne: Les hva lærerne fra serien svarte

Nina Christiansen (52) står på for å få alle førsteklassingene til og henge med fra skolestart. Hun lurer på om lille Habiba hører dårlig, og setter i gang med undersøkelser. Nina er trygg og rolig, og har 30-års erfaring fra læreryrket. Hun er opptatt av disiplin, og med en vennlig, men bestemt hånd, styrer hun småbarna som har sitt første møte med skolen.

Lærerne

Nina Christiansen underviser klasse 1a på Årvoll skole.

Foto: NRK

Lena Hansen (30) har mange elever med behov for tilrettelagt undervisning. På grunn av vikarmangel uteblir spesialundervisningen, og hverdagen som lærer byr på mange utfordringer. Lena har jobbet i skoleverket i i fire og et halvt år.

Lars Petter Flyen (27) er nyutdannet fra lærerskolen. I møtet med femteklasse opplever han det mye omtalte praksissjokket. Han synes overgangen fra skolebenken til virkeligheten er tøff. Lars Petter har selv vært elev ved Årvoll skole.

Torunn Evje Silva (39) er den andre læreren på femte trinn ved Årvoll skole. Hun har 15 års erfaring som lærer. Hun blir en fin støttespiller for nyutdannede Lars Petter.

Rektor Karsten Lorentzen ved Årvoll skole

Rektor Karsten Lorentzen ved Årvoll skole.

Foto: Inger-Lill Persett/NRK.

Rektor med is i magen

Rektor ved Årvoll skole Karsten Lorentzen sier det har vært interessant, spennende og til tider slitsomt for lærerne å delta i serien. Han vedgår at det har vært stor spenning knyttet til hva programskaperne ville klippe de ned til.

Han har etter beste evne forsøkt å ikke påvirke hva dokumentarteamet skulle gjøre. Det er kun unntaksvis at han har blandet seg inn underveis, forteller han til nrk.no.

Det mest utfordrende har vært å ha is i magen i forhold til det ferdige resultatet.

Karsten Lorentzen, rektor ved Årvoll skole.

Han fremhever at både han og skolen i utgangspunket var positiv innstillt til et samarbeid.

- Vi følte at det var bra at det var NRK. Vi hadde tillit til dem. Vi fikk inntrykk av at de var ordentlige folk med gode og proffe hensikter. De hadde ingen skjulte agendaer, sier Lorentzen.

For rektoren ved Årvoll skole var det viktig at ungene skulle håndteres ordentlig. De foresatte ved Årvoll ungdomsskole har underskrevet på at deltakelsen i serien var greit.

Lorentzen mener at selv om serien viser en usminket virkelighet av skolen, viser den også lærere som er veldig opptatt av yrket sitt. Han håper serien kan virke rekrutterende på andre som kunne tenke seg å utdanne seg innen lærereryrket.

Til odel og eie

Gå via iTunes eller hent programmene her: Last ned Lærerne som podkast

Kulturstrøm

 • Norsk dokumentar fikk pris på italiensk festival

  Regissør Emilie Beck fra Horten var blant prisvinnerne på festivalen Bergamo film meeting, som ble avsluttet søndag.

  Beck fikk prisen for dokumentarfilmen «Veien hjem» om en norsk kvinne som er adoptert fra Sri Lanka.

  Hun har lengtet etter sin biologiske familie, men letingen gir henne ikke den sinnsroen hun hadde håpet. I stedet blir det en jakt som avslører hemmelighold og løgner knyttet til utenlandsadopsjon.

  Spanske Irene M. Borrego fikk pris i samme kategori for filmen «The visitt and a secret garden».

  (©NTB)

 • Taylor Swift åpnet turne foran 80.000 i Arizona

  Den amerikanske artisten Taylor Swift har lagt ut på ny USA-turne som åpnet fredag i Glendale i Arizona, der hun spilte for 80.000 tilhengere. Det er hennes første turne på fem år.

  Swift bød på 44 sanger og 10 kostymeskift i en konsert som varte i tre timer og et kvarter, skriver BBC.

  I alt skal Swift til 27 steder i USA før hun avslutter i Los Angeles 5. august. Etter planen skal Swift ut på internasjonal turne etter runden i USA, men spillesteder og datoer er ikke kjent. Blant artistene som skal spille med Swift, er norske Girl in Red, Marie Ulven.

  Taylor Swift er blant verdens ti best betalte i underholdningsbransjen, ifølge Forbes.

  Taylor Swift - The Eras tour - Arizona
  Foto: Ashley Landis / AP