Hopp til innhold

- Dette er norsk skole

Lærene ved Årvoll skole har åpnet dørene til klasserommene sine, og resultatet er blitt dokumentarserien "Lærerne". Denne uken har serien premiere på NRK1. Serien gir et unikt innblikk i den norske skolehverdagen.

Nedlasting fra TV-serien "Lærerne"

Lærerne ved Årvoll skole. Fra venstre; Lena Hansen, Torunn Evja Silva, Lars Petter Flyen og Nina Christiansen.

Foto: NRK

Gjennom fem episoder følger NRK elevene og lærernes virkelighet på skolen. Serien gir et usminket og ærlig bilde av hverdagen til lærere og elever.

Nett-TV: 1. episode av Lærerne

Les også: Viktig å ivareta barna

Utfordringer

I serien møter vi fire barneskolelærere som står overfor store utfordringer i møtet med elevene.

Lena og Nina møtte seerne: Les hva lærerne fra serien svarte

Nina Christiansen (52) står på for å få alle førsteklassingene til og henge med fra skolestart. Hun lurer på om lille Habiba hører dårlig, og setter i gang med undersøkelser. Nina er trygg og rolig, og har 30-års erfaring fra læreryrket. Hun er opptatt av disiplin, og med en vennlig, men bestemt hånd, styrer hun småbarna som har sitt første møte med skolen.

Lærerne

Nina Christiansen underviser klasse 1a på Årvoll skole.

Foto: NRK

Lena Hansen (30) har mange elever med behov for tilrettelagt undervisning. På grunn av vikarmangel uteblir spesialundervisningen, og hverdagen som lærer byr på mange utfordringer. Lena har jobbet i skoleverket i i fire og et halvt år.

Lars Petter Flyen (27) er nyutdannet fra lærerskolen. I møtet med femteklasse opplever han det mye omtalte praksissjokket. Han synes overgangen fra skolebenken til virkeligheten er tøff. Lars Petter har selv vært elev ved Årvoll skole.

Torunn Evje Silva (39) er den andre læreren på femte trinn ved Årvoll skole. Hun har 15 års erfaring som lærer. Hun blir en fin støttespiller for nyutdannede Lars Petter.

Rektor Karsten Lorentzen ved Årvoll skole

Rektor Karsten Lorentzen ved Årvoll skole.

Foto: Inger-Lill Persett/NRK.

Rektor med is i magen

Rektor ved Årvoll skole Karsten Lorentzen sier det har vært interessant, spennende og til tider slitsomt for lærerne å delta i serien. Han vedgår at det har vært stor spenning knyttet til hva programskaperne ville klippe de ned til.

Han har etter beste evne forsøkt å ikke påvirke hva dokumentarteamet skulle gjøre. Det er kun unntaksvis at han har blandet seg inn underveis, forteller han til nrk.no.

Det mest utfordrende har vært å ha is i magen i forhold til det ferdige resultatet.

Karsten Lorentzen, rektor ved Årvoll skole.

Han fremhever at både han og skolen i utgangspunket var positiv innstillt til et samarbeid.

- Vi følte at det var bra at det var NRK. Vi hadde tillit til dem. Vi fikk inntrykk av at de var ordentlige folk med gode og proffe hensikter. De hadde ingen skjulte agendaer, sier Lorentzen.

For rektoren ved Årvoll skole var det viktig at ungene skulle håndteres ordentlig. De foresatte ved Årvoll ungdomsskole har underskrevet på at deltakelsen i serien var greit.

Lorentzen mener at selv om serien viser en usminket virkelighet av skolen, viser den også lærere som er veldig opptatt av yrket sitt. Han håper serien kan virke rekrutterende på andre som kunne tenke seg å utdanne seg innen lærereryrket.

Til odel og eie

Gå via iTunes eller hent programmene her: Last ned Lærerne som podkast

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.