NRK Meny
Normal

- Slå dere sammen!

- I småbyene må entusiaster for forskjellige musikksjangre gå sammen og lage ett felles spillested, sier Bugge Wesseltoft.

Bugge Wesseltoft med Obscure

Jazzmusiker og komponist Bugge Wesseltoft, her sammen med ekstrem-metalbandet System:Obscure i 2006.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

I et innlegg på nettstedet Ballade.no sier han at mange små konsertarrangører ville vært tjent med å gå sammen om én scene, hvor entusiaster fra alle sjangre kan arrangere og promotere sine konserter.

Kamp om publikum

- De fleste byer i Norge med respekt for seg selv har jazzklubb, viseklubb, rockeklubb og studentkro. De er ofte på forskjellige plasser, men har arrangementer på de samme dagene.

Dermed tar de publikum fra hverandres arrangementer, mener Wesseltoft. Dette er negativt for musikerne, som er avhengig av spillesteder som fungerer godt.

- Spillestedene er musikernes viktigste arbeidsplass og det beste sted å nå et publikum. Derfor trenger vi veldrevne musikklubber som jevnlig arrangerer konserter på et profesjonelt nivå og med en fungerende økonomi.

Bra musikk fra små steder 

Wesseltoft sier at mye av den norske musikken som gjør det best i utlandet kommer fra distriktene. Derfor er det viktig å hjelpe fram de lokale musikkmiljøene.

- Større byer som Oslo og Bergen klarer fint å ha sjangerorienterte spillesteder, men overalt ellers må det samarbeid og fellestenking til for å nå målet om at musikerne regelemessig kan få turnere og presentere musikken sin, få jevne inntekter, og gi et bra tilbud til publikum rundt om i Norge.

Wesseltoft tror en ny ordning med ett spillested på hvert sted, med et bredt repertoar, vil bidra enormt til mangfold i musikklivet.

- Det vil komme alle til gode; både kommende og profesjonelle musikere, publikum, og det lokale musikkmiljø. Jeg har hatt mine beste klubbkonserter på slike ”blandingsklubber”.

Bugge Wesseltoft er grunnlegger av og kunstnerisk ansvarlig for Jazzland Recordings, og er nestleder i Norsk jazzforums styre for perioden 2007 - 2009.

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP