- Slå dere sammen!

- I småbyene må entusiaster for forskjellige musikksjangre gå sammen og lage ett felles spillested, sier Bugge Wesseltoft.

Bugge Wesseltoft med Obscure

Jazzmusiker og komponist Bugge Wesseltoft, her sammen med ekstrem-metalbandet System:Obscure i 2006.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

I et innlegg på nettstedet Ballade.no sier han at mange små konsertarrangører ville vært tjent med å gå sammen om én scene, hvor entusiaster fra alle sjangre kan arrangere og promotere sine konserter.

Kamp om publikum

- De fleste byer i Norge med respekt for seg selv har jazzklubb, viseklubb, rockeklubb og studentkro. De er ofte på forskjellige plasser, men har arrangementer på de samme dagene.

Dermed tar de publikum fra hverandres arrangementer, mener Wesseltoft. Dette er negativt for musikerne, som er avhengig av spillesteder som fungerer godt.

- Spillestedene er musikernes viktigste arbeidsplass og det beste sted å nå et publikum. Derfor trenger vi veldrevne musikklubber som jevnlig arrangerer konserter på et profesjonelt nivå og med en fungerende økonomi.

Bra musikk fra små steder 

Wesseltoft sier at mye av den norske musikken som gjør det best i utlandet kommer fra distriktene. Derfor er det viktig å hjelpe fram de lokale musikkmiljøene.

- Større byer som Oslo og Bergen klarer fint å ha sjangerorienterte spillesteder, men overalt ellers må det samarbeid og fellestenking til for å nå målet om at musikerne regelemessig kan få turnere og presentere musikken sin, få jevne inntekter, og gi et bra tilbud til publikum rundt om i Norge.

Wesseltoft tror en ny ordning med ett spillested på hvert sted, med et bredt repertoar, vil bidra enormt til mangfold i musikklivet.

- Det vil komme alle til gode; både kommende og profesjonelle musikere, publikum, og det lokale musikkmiljø. Jeg har hatt mine beste klubbkonserter på slike ”blandingsklubber”.

Bugge Wesseltoft er grunnlegger av og kunstnerisk ansvarlig for Jazzland Recordings, og er nestleder i Norsk jazzforums styre for perioden 2007 - 2009.

Kulturstrøm