Hopp til innhold

- Skviser konkurrenter

- Eierne av det digitale bakkenettet har gitt for mye plass til sine egne tv-kanaler og skviset ut internasjonale konkurrenter, mener medieforsker.

 

Administrerende direktør i RiksTV, Espen Thorsby

Administrerende direktør i RiksTV, Espen Thorsby, presenterer kanaltilbudet i det nye bakkenettet.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Tanja Storsul

Medieforsker Tanja Storsul

Foto: www.uio.no

- Det er mange av de som ønsket å sende tv i denne pakken som ikke har fått plass, mens TV 2 selv har fått veldig god plass, sier Tanja Storsul

Hun er medieforsker ved Universitet i Oslo og har fulgt prosessen med innføring av digitalt bakkenett i flere år.

Har sikret seg selv

Av kanalene som har fått plass finner vi SportN som NRK har et samarbeid med, mens Eurosport er ute. Små TV2 kanaler som Zebra, Filmkanalen og Nyhetsknalen har fått plass, men de store, internasjonale nyhetskanalene som BBC og CNN er skviset ut.

TV2 har sikret seg selv, mens Sveriges Television og utenlandske nyhetskanaler er droppet fra kanaltilbudet til Riks-TV i det digitale bakkenettet.

Det betyr at man må ha kabel-tv eller parabol for å få inn for eksempel svensk TV1 eller CNN.

- Påfallende

Tanja Storsul er spesielt kritisk til TV2, som både er eier og samtidig har fem av 16 kanaler i pakken.

- RiksTV og NTV har lovet å være på en armlengdes avstand fra eierne sine. Da kan det være påfallende at fem av kanalene er TV 2s egne. Jeg tror det er grunn for Post- og teletilsynet til å se hvordan RiksTV her har prioritert.

Ifølge konserndirektør for informasjon og kommunikasjon i TV2, Rune Indrøy, har TV 2 ingenting å skjule.

- Nei. Vil noen gå dette etter i sømmene, er de hjertelig velkomne.

Skal granskes

Willy Jensen

Direktør i Post- og teletilsynet Willy Jensen

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

- Vi er allerede i gang med å granske kanalplasseringen i det digitale bakkenettet, bekrefter Willy Jensen, direktør i Post- og teletilsynet.

- Gi oss noen uker, så skal vi sammen med Medietilsynet og Konkurransetilsynet se grundig på dette.

 

Kulturstrøm

  • Ber USA utvise russiske journalister og ambassadør

    Avisen Wall Street Journal ber USA utvise den russiske ambassadøren og russiske journalister, som svar på pågripelsen av deres korrespondent i Russland, ifølge nyhetsbyrået AFP.

    – En utvisning av Russlands ambassadør til USA, samt alle russiske journalister som jobber her, er det minste vi forventer, skriver avisa i en lederartikkel.

    – Timingen av arrestasjonen ser ut til å være en nøye kalkulert provokasjon for å sette USA i forlegenhet og skremme utenlandsk presse som fortsatt er til stede i Russland, heter det videre.

    Det hvite hus har fordømt fengslingen av Gershkovich og advarer amerikanske statsborgere mot å reise til Russland. Amerikanere som alt befinner seg der, oppfordres til å forlate landet.

  • Vin- og spritflasker kan få advarsler

    Alkoholbruk kan gi økt risiko for en rekke sykdommer, og regjeringen vurderer å merke alkoholholdig drikke med en advarsel.

    Alkohol er det mest brukte rusmiddelet i befolkningen, og størstedelen av de helsemessige og sosiale rusproblemene i samfunnet er knyttet til alkohol, slås det fast i Folkehelsemeldingen.

    En mulig merkeordning er et av tiltakene regjeringen ser på for å redusere alkoholbruken.

    Norge har satt som mål å reduseres skadelig bruk av alkohol med 20 prosent innen 2030. Det vil være utfordrende siden Norge allerede har tatt ut en stor del av gevinsten gjennom en restriktiv alkoholpoliti. Ikke desto mindre vil myndighetene arbeidere videre for å nå målet, heter det i meldingen, som helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) la fram fredag.

    (NTB)