- Seksualiseres av god natt-kyss

Feministlegenden Germaine Greer skaper debatt etter utsagn om at småjenter seksualiseres av å kysse barnefaren god natt.

God natt-kyss.

Den kontroversielle feministen Germaine Greer har skapt debatt i England etter uttalelser om forholdet mellom far og datter.

Foto: Colourbox.com

Det var på BBC1-programmet Question Time feministlegenden Germaine Greer sa at fars god natt-kyss bidrar til seksualisering av småjenter.

Feminist og forfatter Germaine Greer.

Feminist og forfatter Germaine Greer.

Foto: ROB GRIFFITH / AP

- Småjenter lærer å flørte med sine fedre. Du vet, "kyss far god natt," og så videre, sa hun, til umiddelbare reaksjoner fra salen.

- Hvem lærer barna mine å flørte med meg? Det er en grusom ting å si, responderte en mannlig tilhører.

Greer har vært en omdiskutert feminist siden utgivelsen av boken The Female Eunuch i 1970 (Den kvinnelige evnukk på norsk). Boken ble en internasjonal bestselger med mer enn 1 million solgte eksemplarer og oversettelse til 13 språk.

LES OGSÅ: Hvordan forklare bin Laden-drapet for barn?

- Uhørt uttalelse

Barnepsykolog Atle Dyregrov synes feministens uttalelser er svært betenkelige.

- Dette høres uklokt og lite gjennomtenkt ut, er hans første reaksjon.

Atle Dyregrov

Psykolog Atle Dyregrov.

Han mener Greer stempler en kjærlig og omsorgsfull far som pedofil. Et god natt-kyss er et helt normalt samspill mellom foreldre og barn, mener han.

- Greer blander sammen en omsorgsfull farsrolle med overgrep. Det synes jeg rett og slett er upassende, sier han til NRK.no.

LES OGSÅ: Skeptisk til "Ikke prøv dette hjemme"

- Sykt samfunn

Germaine Greers uttalelser falt i forbindelse med et spørsmål om en rapport fra den kristne organisasjonen Mother's Union, som handler om seksualisering av småjenter.

Greer mener at Barbie-dukker og markedsføring av klær som får jenter til å se eldre ut enn de er, er del av den samme tendensen.

- Det har alltid vært en skummel kultur som har fulgt med dette, og den har alltid vært seksualisert, sa Greer.

- Barbie-dukken er selv en fetisj, og hun er modellert ut fra et sex-leketøy, sa feministen blant annet.

Paneldeltaker og avisspaltist Peter Hitchens reagerte også skarpt på Greers uttalelser.

- Vi er et sykt samfunn hvis vi mener at vi introduserer småjenter for sex gjennom et god natt-kyss fra far til datter. Det er utrolig, sa han på Question Time.

LES OGSÅ: Dyregrov: Sterke TV-bilder skremmer barn

Stort press fra reklamen

Selv om psykolog Atle Dyregrov er skeptisk til Germaine Greers uttalelser om far/datter-forhold, støtter han henne i at markedsføringspresset mot unge jenter i dag er stort.

- At unge jenter presses inn en rolle hvor de må sminke seg fra ung alder og kle seg i voksne klær, er nok i større grad et resultat av aggressiv markedsføring enn av en kjærlig far som kysser sin datter god natt, sier han til NRK.no.

Greer har heller ikke i ettertid ikke ønsket å moderere uttalelsene sine, ifølge Daily Mail .

Hun skapte tilsvarende debatt for ett år siden, da hun rådet voldtektsofre til å henge ut angriperne på nettet fremfor å anmelde dem.

LES OGSÅ: Slik snakker du om døden til barn

Kulturstrøm

 • Google endrer annonsesystemet sitt

  Google slutter å selge annonser basert på teknologi som sporer brukeres nettbruk. De vil heller ta i bruk et nytt system for målrettede annonser, som ikke bruker «cookies», og det nye systemet vil testes på nettleseren Chrome i mars, opplyser Google.

 • Dolly Parton ga penger til vaksine

  Dolly Parton delte bilde av seg selv i sosiale medier når hun får covid-19-vaksinen, og fleipet med at hun "fikk smake sin egen medisin". 75-åringen var blant dem som bidro til å finansiere utviklingen av Moderna-vaksinen. Hun la også ut en video med en oppfordring til sine millioner av følgere i sosiale meder om å ta vaksinen om de kunne.

  Laster Twitter-innhold
 • Grant til «Dungeons & Dragons»-film

  Hugh Grant er klar for en rolle i filmen som henter inspirasjon fra rollespillet «Dungeons & Dragons». Grant skal spille skurken Jonathan Goldstein, melder Variety. «Dungeons & Dragons», som spilles med papir, penn og terninger, ble lansert i 1974, og har blitt spilt av over 50 millioner mennesker (NTB).

  Hugh Grant
  Foto: HANDOUT / Reuters