- Seksualiseres av god natt-kyss

Feministlegenden Germaine Greer skaper debatt etter utsagn om at småjenter seksualiseres av å kysse barnefaren god natt.

God natt-kyss.

Den kontroversielle feministen Germaine Greer har skapt debatt i England etter uttalelser om forholdet mellom far og datter.

Foto: Colourbox.com

Det var på BBC1-programmet Question Time feministlegenden Germaine Greer sa at fars god natt-kyss bidrar til seksualisering av småjenter.

Feminist og forfatter Germaine Greer.

Feminist og forfatter Germaine Greer.

Foto: ROB GRIFFITH / AP

- Småjenter lærer å flørte med sine fedre. Du vet, "kyss far god natt," og så videre, sa hun, til umiddelbare reaksjoner fra salen.

- Hvem lærer barna mine å flørte med meg? Det er en grusom ting å si, responderte en mannlig tilhører.

Greer har vært en omdiskutert feminist siden utgivelsen av boken The Female Eunuch i 1970 (Den kvinnelige evnukk på norsk). Boken ble en internasjonal bestselger med mer enn 1 million solgte eksemplarer og oversettelse til 13 språk.

LES OGSÅ: Hvordan forklare bin Laden-drapet for barn?

- Uhørt uttalelse

Barnepsykolog Atle Dyregrov synes feministens uttalelser er svært betenkelige.

- Dette høres uklokt og lite gjennomtenkt ut, er hans første reaksjon.

Atle Dyregrov

Psykolog Atle Dyregrov.

Han mener Greer stempler en kjærlig og omsorgsfull far som pedofil. Et god natt-kyss er et helt normalt samspill mellom foreldre og barn, mener han.

- Greer blander sammen en omsorgsfull farsrolle med overgrep. Det synes jeg rett og slett er upassende, sier han til NRK.no.

LES OGSÅ: Skeptisk til "Ikke prøv dette hjemme"

- Sykt samfunn

Germaine Greers uttalelser falt i forbindelse med et spørsmål om en rapport fra den kristne organisasjonen Mother's Union, som handler om seksualisering av småjenter.

Greer mener at Barbie-dukker og markedsføring av klær som får jenter til å se eldre ut enn de er, er del av den samme tendensen.

- Det har alltid vært en skummel kultur som har fulgt med dette, og den har alltid vært seksualisert, sa Greer.

- Barbie-dukken er selv en fetisj, og hun er modellert ut fra et sex-leketøy, sa feministen blant annet.

Paneldeltaker og avisspaltist Peter Hitchens reagerte også skarpt på Greers uttalelser.

- Vi er et sykt samfunn hvis vi mener at vi introduserer småjenter for sex gjennom et god natt-kyss fra far til datter. Det er utrolig, sa han på Question Time.

LES OGSÅ: Dyregrov: Sterke TV-bilder skremmer barn

Stort press fra reklamen

Selv om psykolog Atle Dyregrov er skeptisk til Germaine Greers uttalelser om far/datter-forhold, støtter han henne i at markedsføringspresset mot unge jenter i dag er stort.

- At unge jenter presses inn en rolle hvor de må sminke seg fra ung alder og kle seg i voksne klær, er nok i større grad et resultat av aggressiv markedsføring enn av en kjærlig far som kysser sin datter god natt, sier han til NRK.no.

Greer har heller ikke i ettertid ikke ønsket å moderere uttalelsene sine, ifølge Daily Mail .

Hun skapte tilsvarende debatt for ett år siden, da hun rådet voldtektsofre til å henge ut angriperne på nettet fremfor å anmelde dem.

LES OGSÅ: Slik snakker du om døden til barn

Kulturstrøm