Hopp til innhold

- Schøyens krukker er stjålet fra Irak

University College London bør heller levere krukkene de har lånt fra samleren Martin Schøyen til politiet enn å levere dem tilbake til samleren selv. Det går frem av en hemmeligstemplet granskningsrapport Kulturnytt har fått tilgang til.

Martin Schøyen
Foto: Jon Hauge / Scanpix

Granskerne er overbevist om at de over 600 krukkene Martin Schøyen har lånt til universitetet er stjålet fra Irak.

Granskningskommisjonen mener at krukkene kommer fra Irak, at de ble ulovlig fjernet, og at de derfor er et produkt av kriminelle handlinger og bør returneres til Irak så snart det blir trygt å gjøre det.

Nektet å utlevere krukkene

Martin Schøyen har den største samlingen i Norge. NRK Brennpunkt stilte spørsmål rundt opphavet til krukkene allerede høsten 2004, da redaksjonen tok en titt på mangemilliardær Schøyens samling av kunstskatter.

Dokumentarene som ble sendt i NRK fikk UCL til å sette igang en granskning på krukkene de hadde lånt av Schøyen. Forskningen på krukkene ble stoppet, og da Schøyen ba om å få krukkene tilbake nektet universitetet å utlevere dem.

Vil ikke kommentere rapporten

Rapporten konkluderer med at universitetet bare bør returnere krukkene dersom UCL er overbevist om at Schøyen har krav på krukkene.

Granskningsutvalget vil heller at politiet eller UNESCO skal ta hånd om krukkene inntil det er trygt å gi dem tilbake til Irak. Verken universitetet i London eller Martin Schøyen vil kommentere rapporten.

- Befriende konklusjon

Journalist Ola Flyum var en av de som stod bak Brennpunkt-dokumentarene som stilte spørsmål ved opphavet til mange av skattene i Schøyen-samlingen. Han mener resultatet av rapporten er nedslående.

- Det er nærmest oppsiktsvekkende klart. Dette er en komplisert og kranglete verden å bevege seg inn i, men det er befriende at resultatet er klart nå.

- Rammer også universitetet

Universitetet har vært svært motvillige når det gjelder å kommentere saken. Flyum mener grunnen til det er at rapporten også rammer dem.

- Dette er veldig vanskelig for universitetet, siden de har oppbevart krukkene så lenge. I forhold til britisk lov er det også ulovlig, sier han.

- Har brutt ICOMs regler

Leif Pareli er konservator ved Norsk Folkemuseum, og styremedlem i ICOM som er en internasjonal museumsorganisasjon som blant annet jobber med å ivareta etiske problemstillinger i forhold til museumsdrift og bevaring av kulturarven. Han mener Martin Schøyen har brutt ICOMs regler.

- I regelverket heter det helt tydelig at før et museum går til anskaffelse av noe må museet være helt sikker på at gjenstanden de blir tilbudt ikke er ulovlig ervervet. Martin Schøyen har enten ikke satt seg ordentlig inn i bakgrunnshistorien, eller han har bevisst sett bort fra den. Det kan vi ikke vite, for Schøyen selv er veldig hemmelighetsfull, sier Pareli.

- Må levere krukkene tilbake til Irak

Martin Schøyen har via sin talskvinne i London gjort det klart at han ikke vil kommentere denne rapporten. Han har saksøkt universitetet for å få krukkene tilbake. Flyum mener Schøyen nå må levere krukkene tilbake til Irak.

- For det første må rapporten offentliggjøres. Jeg legger ikke skjul på at jeg mener krukkene må tilbake til Irak. Det som er et minimumskrav er at andre forskere må få slippe til og se krukkene, for dette er en del av et felles gods, sier han.

Statseiendom

Han får støtte fra Pareli.

- Ifølge irakisk lovgivning er krukkene å anse som statseiendom. Derfor vil det eneste rimelige være å ta kontakt med de antikvariske myndighetene i Irak. Så må man finne ut om krukkene skal sendes tilbake til Irak, eller om de bør oppbevares midlertidig på et sikkert sted så lenge forholdene er såpass utrygge som i dag. Det kommer an på hva den irakiske staten selv ønsker, sier han.

- ICOMs regelverk er retningsgivende, men hvor juridisk er dette?

- Dette regelverket har ingen juridisk bindene virkning, og spesielt ikke i forhold til privatsamlere. Det vi kan gjøre er å appellere til folks moral. Men også privatsamlere bør føle seg bundet av etiske og moralske regler.

Har granskningskommisjonen egentlig bevist at krukkene er tyvegods?

- De argumenterer overbevisende for at det er høyt sannsynlig at krukkene er stjålet fra Irak, sier Pareli.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober