- Må være «syk i hodet» for å like sex-scener

«Broen»-skuespiller Sofia Helin synes det er godt å være tilbake som den dysfunksjonelle etterforskeren Saga Norén. Men sex-scenene i serien er ikke noe hun har savnet.

Sofia Helin

Sofia Helin på settet i Malmö i sin etter hvert velkjente skinnbukser.

Foto: Daniel Eriksen / NRK

Den svenske skuespilleren Sofia Helin ble for alvor et kjent navn for norske TV-seere i rollen som den sosialt avstumpede etterforskeren Saga Norén i «Broen». Helin innrømmer at hun har savnet sin gamle karakter.

Nå er hun klar for sesong to, som har premiere på NRK1 mandag 23. september klokken 21.30.

– Det var veldig slitsomt og utfordrende å spille Saga, men det var også derfor jeg likte rollen så godt, forklarer Helin til NRK.no.

Saga Norens noe spesielle verdenssyn og mangel på sosiale antenner fungerer som et tveegget sverd. På den ene siden er det ofte en styrke i politiarbeidet, men samtidig er det også er et klart hinder for sosiale relasjoner. Men Helin forteller at det har skjedd viktige ting i Sagas liv siden sist.

– Saga har fått seg kjæreste for første gang og dette er jo veldig nytt for henne. Martin (Martin Rohde, spilt av Kim Bodnia, journ.anm.) har nok vært den første personen virkelig trodde på henne, så han er nok grunnen til at hun har selvtillit til å gå inn i et forhold for første gang.

Spesielle sex-scener

Selv om Sofia Helin gledet seg til å ta fatt på et nytt dypdykk ned i Saga Noréns personlighet, er det også ting hun ikke på noen måte har savnet.

– Sex-scenene med Saga blir jo veldig spesielle ettersom hun er den hun er. Saga liker å ha sex og hun vil ha det på sin måte. Jeg tror ingen skuespiller synes det er gøy å spille inn sex-scener uansett hvordan det er. Synes man det er man jo syk i hodet. Man må gå på akkord med sin egen integritet for å få det til, så for meg er dette et nødvendig onde, forklarer hun.

Helin innrømmer at hun måtte gå en runde med seg selv før hun skrev under kontrakten for en ny sesong.

– Forrige gang kom jeg rett fra en stor produksjon og gikk inn i en ukjent materie. Jeg måtte være borte fra familien i lange perioder og alt dette gjorde at jeg var veldig sliten på slutten av serien. Så jeg sto en stund med konvolutten med kontrakten i hånda før jeg turte å slippe den ned i postkassa, ler Helin.

Ikke redd for ny knekk

Til NRK.no har hun tidligere fortalt at hun fikk en psykisk knekk da den første sesongen var over. Hun ser ikke bort fra at noe lignende kan skje igjen.

– Jeg tror alle kreative mennesker kjenner seg igjen i at når man har gått inn i en kreativ prosess med all energi, skapes det et tomrom når det er over. Dette blir det vanskelig å fylle, så da havner man gjerne ned i en bølgedal i en liten stund. Men det er en del av «gamet», så det er viktig å forberede seg på at det kan skje.

Broen har vært en stor suksess i Sverige, Danmark og Norge, men suksessen stopper ikke der. I USA og Mexico er det spilt inn egne versjoner av serien, og det samme skjer i Frankrike og England. Produksjonsselskapet diskuterer også mulighetene for en rekke andre land, så alt tyder på at Saga Norén vil leve et langt liv i andre land. Det har ikke Sofia Helin noen problemer med.

– Det er kjempespennende at det kommer versjoner av serien fra andre land. Jeg har ikke noe problem med å gi slipp på Saga og gleder meg til å se hvordan hun blir tolket i de forskjellige landene. Diane Kruger har hovedrollen i den amerikanske versjonen og hun er utrolig dyktig, så jeg gleder meg til å se hvordan amerikanerne velger å fremstille Saga.

Fredag meldte NTB at det også kommer en sesong tre av Broen.

Kulturstrøm

 • Legger ned nesten alle butikkene

  Platekompaniet tapte 55 millioner kroner de siste fem årene. Nå legges nesten alle butikkene ned. Kun tre får bestå. De siste ni årene har inntektene falt hvert eneste år. I fjor var salget 345 på millioner kroner, mot 657 millioner i toppåret 2009.

 • Til topps på bestselgerliste

  Få dager etter at Jo Nesbøs nyeste Harry Hole-krim «Kniv» ble lansert i Storbritannia, gikk den til topps på den britiske bestselgerlisten. Det melder NTB. – Det er veldig stas, sier Jo Nesbø i en kommentar. Det er ikke første gang Nesbø har gått rett hjem hos sine britiske lesere: I 2014 toppet han blant annet den generelle listen med «Politi».

  Jo Nesbø
  Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK
 • Turister rundstjålet på museer

  Flere turister ble frastjålet lommebøker og penger på Frammuseet og Kon-Tiki-museet i Oslo. Politiet ser etter tre gjerningsmenn. – Dette har skjedd inne, i områder hvor det ikke var overvåkingskameraer, sier oppdragsleder Håkon Nilsen til NTB.