NRK Meny
Normal

- Satte Amundsens sønn ut for å dø

I Gjøahavn er det ingen som tviler på ryktene om at Roald Amundsen fikk barn med lokale kvinner er sanne. Se Berserks undersøkelse av saken her.

Bob Kanana mener han er etterkommer av Roald Amundsen
Foto: WildVikings.com

Det har lenge gått rykter om at Amundsens ekspedisjon i Nordvestpassasjen resulterte i at deltagerne i ekspedisjonen, inkludert Amundsen selv, fikk barn med lokale kvinner. Det har vært vanskelig å finne bevis for dette, men innbyggerne i Gjøahavn er selv ikke i tvil om at dette er tilfelle. Da Berserk kom på besøk, var det enkelt å finne selverklærte etterkommere av den norske polarhelten.

Berserk i Gjøahavn

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Her møtte Berserk-mannskapet blant annet Leonie Aaluk, som mener å være Amundsens barnebarn. Hun forteller at det ikke var lett for barna som ble født med norske fedre i Gjøahavn, fordi inuitsamfunnet ikke tolererte barn av blandet opphav. Hennes egen far fikk vokse opp bare på grunn av tilfeldigheter.

- Mennene pakket ham inn i et reinsdyrskinn og lot ham ligge igjen ute for å dø, forteller Aaluk. Men bestemoren hans la merke til at han ble lagt igjen, og gikk tilbake og hentet ham. Og det var slik han overlevde.

Kulturstrøm

  • Ingen anklages for Princes død

    – Vi har rett og slett ikke nok bevis for å belaste noen med en forbrytelse knyttet til artisten Prince sin død, sa rettsadvokaten Mark Metz på en pressekonferanse torsdag. Det har tatt to år å etterforske dødsfallet til artisten, melder Reuters.

    Ingen anklages for dødsfallet til artisten Prince
    Foto: David J. Phillip / AP
  • Demonstrasjon mot Svenska Akademien

    Det pågår en større demonstrasjon i gamlebyen i Stockholm, melder Aftonbladet. Det har vært opprør hos Svenske Akademien de siste ukene, der flere ledere har gått av etter avsløringer om seksuelle overgrep og økonomisk mislighold.